Obiceiuri culinare romanesti de Craciun

Obiceiuri culinare romanesti de Craciun

La 5 zile dupa Ignat, romanii de peste tot sarbatoresc Craciunul. Asta dupa ce in cele 5 zile si-au petrecut o mare parte din timp in bucatarie, gatind bucate traditionale pentru masa de Craciun.

In cele ce urmeaza o sa va prezentam cateva dintre obiceiurile culinare romanesti de Craciun.

Spre Craciun, in Moldova exista urmatoarea superstitie: "se pun din toate mancarurile intr-o strachina, pe prispa, sub fereastra, dar sa nu gusti din mancare, caci noaptea vine ursitorul, degusta si atunci il vezi prin fereastra".


Tot in Moldova si Bucovina, unele din turtele sau colacii facuti de Craciun se pastreaza pana primavara. Atunci ele sunt puse intre coarnele vitelor cand pornesc la arat, pentru ca pamantul sa fie fertil. De asemenea, se spune ca turtele de Craciun trebuie sa fie rotunde precum Soarele si Luna.

In Botosani,de ajunul Craciunului si al Bobotezei, se ia cate putin din toate mancarurile si se da o parte argatului care are grija de vite si o parte se amesteca in mancarea vitelor. Se spune ca astfel vitele si animalele din ograda vor fi sanatoase si mai grase.

In zona Cernautiului, sub fata de masa pentru masa de Craciun se pun fan si seminte, apoi acestea se dau la vite, mai ales la vaci, pentru ca acestea sa fie ferite de boli si sa dea lapte bun tot anul.

In Transilvania, in noaptea de Craciun, se obisnuieste ca mirenii sa arunce cu boabe de porumb strigand: "Rod in cucuruzi!". Se pare ca acest obicei este o transformare interesanta a unui obicei din Polonia, unde mirenii arunca in preot cu boabe de ovaz - in amintirea lapidarii Sf. Stefan.

Pentru ca animalele sa fie ferite de boli, firimiturile primului colac de Craciun se impart prin ograda.

Totodata, pentru a feri vitele de deochi, nu se spala farfuriile in care s-a mancat de Craciun pana a doua zi, iar apa in care se spala se da la vite.

In ajunul Craciunului nu se bea rachiu, deoarece se spune ca aceasta a fost inventat de diavol.

In seara de 23 spre 24, dupa miezul noptii, copiii obisnuiesc sa la colindat cu Mos Ajunul, Buna dimineata la Mos Ajun si Neatalus. Acestia primesc in schimbul colindelor si urarilor covrigi, mere si nuci. Cand mancarea primita este data vacilor, se spune ca acestea vor fata vitei multi.

Tot in Ajun, femeile ies in livada cu mainile pline de aluat si ating fiecare pom spunand: "cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul".

Sursa foto: ziarmm.ro
Sursa articol: culinar.roromania-actualitati.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura Fanta
3
Romania

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu ciocolata si cocos
5
Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si cocos

Prajitura cu ciocolata si cocos