Obiceiuri culinare romanesti de Craciun

Obiceiuri culinare romanesti de Craciun

La 5 zile dupa Ignat, romanii de peste tot sarbatoresc Craciunul. Asta dupa ce in cele 5 zile si-au petrecut o mare parte din timp in bucatarie, gatind bucate traditionale pentru masa de Craciun.

In cele ce urmeaza o sa va prezentam cateva dintre obiceiurile culinare romanesti de Craciun.

Spre Craciun, in Moldova exista urmatoarea superstitie: "se pun din toate mancarurile intr-o strachina, pe prispa, sub fereastra, dar sa nu gusti din mancare, caci noaptea vine ursitorul, degusta si atunci il vezi prin fereastra".


Tot in Moldova si Bucovina, unele din turtele sau colacii facuti de Craciun se pastreaza pana primavara. Atunci ele sunt puse intre coarnele vitelor cand pornesc la arat, pentru ca pamantul sa fie fertil. De asemenea, se spune ca turtele de Craciun trebuie sa fie rotunde precum Soarele si Luna.

In Botosani,de ajunul Craciunului si al Bobotezei, se ia cate putin din toate mancarurile si se da o parte argatului care are grija de vite si o parte se amesteca in mancarea vitelor. Se spune ca astfel vitele si animalele din ograda vor fi sanatoase si mai grase.

In zona Cernautiului, sub fata de masa pentru masa de Craciun se pun fan si seminte, apoi acestea se dau la vite, mai ales la vaci, pentru ca acestea sa fie ferite de boli si sa dea lapte bun tot anul.

In Transilvania, in noaptea de Craciun, se obisnuieste ca mirenii sa arunce cu boabe de porumb strigand: "Rod in cucuruzi!". Se pare ca acest obicei este o transformare interesanta a unui obicei din Polonia, unde mirenii arunca in preot cu boabe de ovaz - in amintirea lapidarii Sf. Stefan.

Pentru ca animalele sa fie ferite de boli, firimiturile primului colac de Craciun se impart prin ograda.

Totodata, pentru a feri vitele de deochi, nu se spala farfuriile in care s-a mancat de Craciun pana a doua zi, iar apa in care se spala se da la vite.

In ajunul Craciunului nu se bea rachiu, deoarece se spune ca aceasta a fost inventat de diavol.

In seara de 23 spre 24, dupa miezul noptii, copiii obisnuiesc sa la colindat cu Mos Ajunul, Buna dimineata la Mos Ajun si Neatalus. Acestia primesc in schimbul colindelor si urarilor covrigi, mere si nuci. Cand mancarea primita este data vacilor, se spune ca acestea vor fata vitei multi.

Tot in Ajun, femeile ies in livada cu mainile pline de aluat si ating fiecare pom spunand: "cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul".

Sursa foto: ziarmm.ro
Sursa articol: culinar.roromania-actualitati.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Haiose

Haiose

Haiose
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii
Cele mai apreciate rețete
Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
1
Garnituri

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Friptura pomana porcului
3
Fripturi

Friptura pomana porcului

Friptura pomana porcului
Tort cu crema de branza si jeleu de ananas
5
Dulciuri

Tort cu crema de branza si jeleu de ananas

Tort cu crema de branza si jeleu de ananas
Parteneri
Prajitura cu foi de zahar ars
Culinar.RO

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce