Pe data de 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza.
Aceasta sarbatoare reprezinta botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul.
In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe se sfinteste aghiasma cea mare. De asemenea, aceasta sarbatoare aduce cu sine si cateva obieceiuri culinare.
De exemplu, de Boboteaza se obisnuieste ca in gospodarii sa pregateasca piftie de porc, carnati, sarmale, carne fripta etc., chiar daca aceste feluri de mancare au mai fost pregatite si de Craciun si Anul Nou.
Insa, mancarea traditionala de Boboteaza este piftia de porc, pentru ca aceasta aminteste de ingheturile Bobotezei.
Se mai spune ca cine va tine post in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) va avea noroc tot anul. Insa, in acelasi timp, se obisnuieste ca pe masa din Ajun sa se puna 12 feluri de mancare, ca sa fie belsug in noul an:
- coliva (grau pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca pisata);
- bob fiert;
- fiertura de prune sau perje afumate;
- sarmale umplute cu crupe;
- bors de "burechiuse" sau "urechiusele babei" - bors de fasole alba in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, ce au colturile lipite in forma de urechiuse;
- bors de peste;
- peste prajit;
- "varzare" - placinte de post umplute cu tocatura de varza acra;
- placinte cu mac;
- prajituri de casa;
- cozonac;
- "turtele Maicii Precista;"
Acestea din urma sunt niste lipii, din aluat de cozonac, unse cu smantana si oua. Se spune ca pe acestea le-ar fi facut Maica Precista pentru Iisus in timpul fugii in Egipt.
Totodata, alimentele pregatite pentru masa de Boboteaza nu se mananca pana ce nu sunt sfintite de preot.
Se mai spune si ca persoanele care beau aghiasma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Boboteaza si in zilele de sarbatoare si de post, vor fi ferite de boli tot anul.
Nu uitati si ca de Boboteaza certurile sunt interzise.
Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro, culinar.bzi.ro
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaAzi ne racorim cu un frappuccino! Adica un cappuccino in care pus inghetata si frisca si facut cu ajutorul espressorului...
Frappuccino cu frisca si mentaMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii