Obiceiuri culinare de Boboteaza - care sunt cele 12 feluri de mancare care se pun pe masa in Ajun

Obiceiuri culinare de Boboteaza - care sunt cele 12 feluri de mancare care se pun pe masa in Ajun

Pe data de 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza.

Aceasta sarbatoare reprezinta botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul.

In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe se sfinteste aghiasma cea mare. De asemenea, aceasta sarbatoare aduce cu sine si cateva obieceiuri culinare.

De exemplu, de Boboteaza se obisnuieste ca in gospodarii sa pregateasca piftie de porc, carnati, sarmale, carne fripta etc., chiar daca aceste feluri de mancare au mai fost pregatite si de Craciun si Anul Nou.

Insa, mancarea traditionala de Boboteaza este piftia de porc, pentru ca aceasta aminteste de ingheturile Bobotezei.

Se mai spune ca cine va tine post in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) va avea noroc tot anul. Insa, in acelasi timp, se obisnuieste ca pe masa din Ajun sa se puna 12 feluri de mancare, ca sa fie belsug in noul an:

- coliva (grau pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca pisata);
- bob fiert; 
- fiertura de prune sau perje afumate;


- sarmale umplute cu crupe;
- bors de "burechiuse" sau "urechiusele babei" - bors de fasole alba in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, ce au colturile lipite in forma de urechiuse;
- bors de peste;
- peste prajit;


- "varzare" - placinte de post umplute cu tocatura de varza acra;
- placinte cu mac;
- prajituri de casa;
- cozonac;
- "turtele Maicii Precista;"

Acestea din urma sunt niste lipii, din aluat de cozonac, unse cu smantana si oua. Se spune ca pe acestea le-ar fi facut Maica Precista pentru Iisus in timpul fugii in Egipt.

Totodata, alimentele pregatite pentru masa de Boboteaza nu se mananca pana ce nu sunt sfintite de preot.

Se mai spune si ca persoanele care beau aghiasma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Boboteaza si in zilele de sarbatoare si de post, vor fi ferite de boli tot anul.

Nu uitati si ca de Boboteaza certurile sunt interzise.

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: crestinortodox.roculinar.bzi.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Bulionul Meu de Rosii
4
Parteneri
Desert prajitura cu struguri
Bucataras.RO

Desert prajitura cu struguri

Prăjitură cu foi de miere, cremă de vanilie, glazură de ciocolată şi struguri albi.

Desert prajitura cu struguri
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia