Obiceiuri culinare de Boboteaza - care sunt cele 12 feluri de mancare care se pun pe masa in Ajun

Obiceiuri culinare de Boboteaza - care sunt cele 12 feluri de mancare care se pun pe masa in Ajun

Pe data de 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza.

Aceasta sarbatoare reprezinta botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul.

In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe se sfinteste aghiasma cea mare. De asemenea, aceasta sarbatoare aduce cu sine si cateva obieceiuri culinare.

De exemplu, de Boboteaza se obisnuieste ca in gospodarii sa pregateasca piftie de porc, carnati, sarmale, carne fripta etc., chiar daca aceste feluri de mancare au mai fost pregatite si de Craciun si Anul Nou.

Insa, mancarea traditionala de Boboteaza este piftia de porc, pentru ca aceasta aminteste de ingheturile Bobotezei.

Se mai spune ca cine va tine post in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) va avea noroc tot anul. Insa, in acelasi timp, se obisnuieste ca pe masa din Ajun sa se puna 12 feluri de mancare, ca sa fie belsug in noul an:

- coliva (grau pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca pisata);
- bob fiert; 
- fiertura de prune sau perje afumate;


- sarmale umplute cu crupe;
- bors de "burechiuse" sau "urechiusele babei" - bors de fasole alba in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, ce au colturile lipite in forma de urechiuse;
- bors de peste;
- peste prajit;


- "varzare" - placinte de post umplute cu tocatura de varza acra;
- placinte cu mac;
- prajituri de casa;
- cozonac;
- "turtele Maicii Precista;"

Acestea din urma sunt niste lipii, din aluat de cozonac, unse cu smantana si oua. Se spune ca pe acestea le-ar fi facut Maica Precista pentru Iisus in timpul fugii in Egipt.

Totodata, alimentele pregatite pentru masa de Boboteaza nu se mananca pana ce nu sunt sfintite de preot.

Se mai spune si ca persoanele care beau aghiasma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Boboteaza si in zilele de sarbatoare si de post, vor fi ferite de boli tot anul.

Nu uitati si ca de Boboteaza certurile sunt interzise.

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: crestinortodox.roculinar.bzi.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
1
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu miere si multa frisca
2
Dulciuri

Prajitura cu miere si multa frisca

Prajitura cu miere si multa frisca
Coronita Aperitiv
3
Aperitive

Coronita Aperitiv

Coronita Aperitiv
Parteneri
Rulada raw vegana
Bucataras.RO

Rulada raw vegana

Un preparat raw vegan perfect pentru zilele calduroase de vara in care nu avem chef sa pornim cuptorul. Este un preparat fara...

Rulada raw vegana
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala