Obezitatea infantila

Obezitatea infantila

Obezitatea infantila este o afectiune care poate afecta sugarul, copilul si adolescentul. Obezitatea in general, poate fi definita ca un exces in grasimi a corpului raportat la Intreaga greutate sau la proportionalitatea acestuia. In termeni medicali, obezitatea se defineste ca un exces de lipide in compozitia corpului, produs prin crestere de volum (hipertrofie) si mult mai rar, a numarului (hiperplazie) de adipocit rezultand in chip firesc cresterea greutatii corporale.

Exista o serie de criterii definitorii pentru obezitatea infantila:a) este o tulburare de nutritie a sugarului, copilului si adolescentului;b) este datorata unei discrepante intre aportul caloric si cheltuielile de energie ale individului;c) din punctul de vedere al datelor antropometrice se caracterizeaza prin exces de greutate fata de talie sau raportat la varsta (o depasire egala sau mai mare de 20% a greutatii ideale);d) modificarea de compozitie corporala cea mai caracteristica este constituita de excesul de tesut adipos, reprezentand rezultatul depunerii energiei in exces sub forma de trigliceride de depozit;e) fiziopatologic, tulburarile cele mai obisnuit intalnite sunt cele metabolice si endocrine, reprezentand raspunsul fiziologic al organismului la excesul caloric al dietei;f) este asociata uneori cu alte semne de malnutritie, in special malnutritia proteica si deficitul de fier.

Antropologic, obezitatea a fost legata de un ideal de prosperitate si fecunditate fata de care conceptia contemporana - diversa ca perspectiva se situeaza la mare distanta. Abordarea fiziologica actuala precizeaza cresterea procentului de masa grasa peste normal. Abordarea statistica se refera la obezitatea la nivel populational, definita prin abaterile de la o greutate "normala", corespunzatoare duratei celei mai mari de viata.

Nu exista o standardizare uniforma care sa permita diferentierea obezitatii de 'supraponderea' in care surplusul de greutate corporala se face pe seama masei 'slabe'. Pentru efectuarea acestei departajari este necesara raportarea la culoarele individului de crestere staurala si ponderala.

Forumula lui Lorentz si Azérad care indica obezitatea

In limita acestor dificultati, obezitatea se defineste ca un exces ponderal mai mare de 20% prin raportarea la greutatea medie normala pentru varsta, talie si sex. Una din formulele care indica obezitatea este forumula lui Lorentz si Azérad.

Se considera ca un adult este obez daca: T(cm)-G(kg)-(T-150)×0,25 < 100In cazul copiilor, se aplica urmatoarele formule:Pentru copii cu varste cuprinse intre 2 ani si jumatate si 6 ani: T-G-(T-123cm)×0,7Pentru copii cu varste intre 6-14 ani: T-G-(T-125cm)×0,5Pentru copii cu varste intre 14-18 ani:T-G-10

Unde T este inaltimea subiectului, iar G masa acestuia. De exemplu, in cazul unui copil de 3 ani, cu o inaltime de 95 cm si o greutate de 30 kg, calculul va arata astfel: 95-30-(95-125) x 0,5= 80 < 100 ceea ce inseamna ca acest copil nu este obez.

Modul ideal de definire a obezitatii se refera la aprecierea excesului de masa grasa. Astfel, se considera obezi baietii la care peste 25% din greutatea corporala este reprezentata de tesutul adipos si fetele la care grasimea reprezinta peste 32%.

Incidenta obezitatiiIncidenta obezitatii este variabila in diferite zone geografice, legata de:nivelul socio-economic de dezvoltare;unele particularitati si obiceiuri alimentare;unele particularitati ale modului de viata actual (inactivitate fizica, deplasare cu mijloace de transport, exces de vizionare a programelor TV).Pe plan mondial, frecventa obezitatii este in crestere. Aceasta tendinta de crestere este si mai accentuata in tarile dezvoltate in functie probabil de:abundenta si accesibilitatea la produsele alimentare;predominanta alimentelor cu continut bogat caloric în volum concentrat ;unele practici alimentare nerationale;scaderea gradului de activitate fizica datorita caracteristicilor vietii moderne

In Romania, la sfarsitul anilor '90 prevalenta supraponderii a ajuns la 53% si cea a obezitatii la 22%. Din pacate frecventa obezitatii a crescut printr-o alimentatie dezechilibrata. In prezent se apreciaza ca un procent de 20-25% din randul populatiei de pe glob devine supraponderala înaintea varstei de 20 de ani, iar 50% vor fi grasi dupa aceasta varsta. În urma prelucrarii datelor din 79 de carti, expertii OMS estimeaza ca in lume exista aproximativ 22 de milioane de copii obezi, cu varsta mai mica de 5 ani. Conform datelor OMS si ale Centrului American de Date de Statistica Medicala, la sfarsitul mileniului, 32% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 5-14 ani erau supraponderali, iar 14% din copii cu varsta cuprinsa intre 6-11 ani si 11% din cei cu varsta cuprinsa intre 12-17 ani erau obezi.

Nici in prezent nu se cunoaste frecventa reala a obezitatii copilului în Romania.

Conform unui studiu efectuat in partea de vest a tarii prin examinarea unui numar de 5250 de copii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 16 ani, am identificat 14,77% copii obezi de ambele sexe in ansamblul populatiei cercetate.

Frecventa pe grupe de varsta a fost urmatoarea:18,62% sugari, 15,05% prescolari si 14,2% elevi. În functie de sex s-a constatat ca nu exista diferente semnifivative la sugar si la copilul mic, dar la populatia scolara s-a remarcat o preponderenta feminina relativa (7,6% fete fata de 6,6% baieti).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
2
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Praline Tiramisu
Bucataras.RO

Praline Tiramisu

Tare bune si de efect sunt aceste praline. Si-s simplu de facut. Sursa mea de inspratie a fost reteta Adinei:...

Praline Tiramisu
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread