Nutritie, sanatate si vitalitate

Nutritie, sanatate si vitalitate

Alimentatia detine un rol elementar in mentinerea sanatatii organismului, prevenirea si vindecarea bolilor. Mai mult decat atat, mancarea nesanatoasa este chiar un promotor al bolilor. Organismul uman dezvolta si mentine celule, tesuturi, glande si organe sanatoase cu ajutorul nutrientilor. Fiecare functie a organismului, fie ca e metabolica, hormonala, mentala, fizica sau chimica, nu se poate desfasura in absenta nutrientilor potriviti.

Alegerea mancarurilor care furnizeaza acesti nutrienti este principalul pas in mentinerea sanatatii, intrucat boala se datoreaza, de regula, rezistente scazute a organismului care nu primeste suficiente resurse care sa-l mentina in forma. Corpul uman asre capacitatea de a se vindeca, dar asta se intampla doar atunci cand i se furnizeaza din plin elementele nutritionale elementare. Cel putin 45 de componente si elemente chimice sunt necesare celulelor umane. Aceste 45 de substante sunt denumite nutrienti, iar lista lor include si oxigenul si apa. Ceilalti 43 de nutrienti elementari sunt impartiti in cinci mari categorii: carbohidrati, grasimi, proteine, minerale si vitamine. Toate aceste elemente sunt vitale si, este important de stiut ca lucreaza impreuna. Absenta totala a oricaruia conduce la boli.

Cercetarile au demonstrat ca majoritatea bolilor pot fi produse prin deficienta de anumiti nutrienti, care se datoreaza unei multitudini de factori precum: procesarea si rafinarea alimentelor, timpul scurs de la culegerea fructelor si a legumelor pana la consumarea lor, chimicalele folosite in conservarea sau colorarea alimentelor, ingrasamintele chimice folosite in tratarea solului etc.

O dieta echilibrata e secretul unei vieti sanatoase, iar o asemenea dieta poate fi obtinuta doar prin consumul in anumite proportii a anumitor categorii de alimente care sa furnizeze organismului nutrientii esentiali. Studiile au aratat ca o dieta bogata in (1) seminte, nuci si grane, (2) legume si (3) fructe furnizeaza cantitatile adecvate de nutrienti esentiali, acestea fiind considerate categoriile principale de alimente.

Semintele, nucile si granele
Aceste alimente sunt cele mai importante si cele mai puternice, continand toti nutrientii necesari pentru dezvoltarea organismului uman. Meiul, graul, orzul, ovazul orezul brun sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Semintele de floarea soarelui sau de dovleas, alunele, arahidele si boabele de soia contin proteine integrale de o inalta valoare biologica. Semintele, nucile si granele sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grasi nesaturati esentiali, de lecitina si de vitamine B si C.

Legumele
contin minerale, enzime si vitamine. Insa, prin prepararea eronata si prin depozitarea deficitara sunt distruse o parte din acesti nutrienti elementari, de aceea este preferabil ca majoritatea legumelor sa fie consumate in stare cruda. Fiecare grup aduce cate un aport distinct: radacinile carnoase sunt surse de energie si de vitamina B, semintele sunt bogate in carbohidrati si proteine, iar zarzavaturile contin minerale, vitamine si apa.

Fructele sunt, ca si legumele, o excelenta sursa de minerale, vitamine si enzime. Sunt usor digerabile si au efect purativ asupra organismului. Fructele contin un procent mare de apa si o cantitate redusa de proteine si grasimi. Zaharul pe care il contin au un efect imediat de energizare a corpului.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
4
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Desert prajitura Regina Maria
Bucataras.RO

Desert prajitura Regina Maria

Aceasta prajitura era pe lista de asteptare de multa vreme, nu o facusem niciodata si de cate ori citeam despre ea, de...

Desert prajitura Regina Maria
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute