Nutritie, sanatate si vitalitate

Nutritie, sanatate si vitalitate

Alimentatia detine un rol elementar in mentinerea sanatatii organismului, prevenirea si vindecarea bolilor. Mai mult decat atat, mancarea nesanatoasa este chiar un promotor al bolilor. Organismul uman dezvolta si mentine celule, tesuturi, glande si organe sanatoase cu ajutorul nutrientilor. Fiecare functie a organismului, fie ca e metabolica, hormonala, mentala, fizica sau chimica, nu se poate desfasura in absenta nutrientilor potriviti.

Alegerea mancarurilor care furnizeaza acesti nutrienti este principalul pas in mentinerea sanatatii, intrucat boala se datoreaza, de regula, rezistente scazute a organismului care nu primeste suficiente resurse care sa-l mentina in forma. Corpul uman asre capacitatea de a se vindeca, dar asta se intampla doar atunci cand i se furnizeaza din plin elementele nutritionale elementare. Cel putin 45 de componente si elemente chimice sunt necesare celulelor umane. Aceste 45 de substante sunt denumite nutrienti, iar lista lor include si oxigenul si apa. Ceilalti 43 de nutrienti elementari sunt impartiti in cinci mari categorii: carbohidrati, grasimi, proteine, minerale si vitamine. Toate aceste elemente sunt vitale si, este important de stiut ca lucreaza impreuna. Absenta totala a oricaruia conduce la boli.

Cercetarile au demonstrat ca majoritatea bolilor pot fi produse prin deficienta de anumiti nutrienti, care se datoreaza unei multitudini de factori precum: procesarea si rafinarea alimentelor, timpul scurs de la culegerea fructelor si a legumelor pana la consumarea lor, chimicalele folosite in conservarea sau colorarea alimentelor, ingrasamintele chimice folosite in tratarea solului etc.

O dieta echilibrata e secretul unei vieti sanatoase, iar o asemenea dieta poate fi obtinuta doar prin consumul in anumite proportii a anumitor categorii de alimente care sa furnizeze organismului nutrientii esentiali. Studiile au aratat ca o dieta bogata in (1) seminte, nuci si grane, (2) legume si (3) fructe furnizeaza cantitatile adecvate de nutrienti esentiali, acestea fiind considerate categoriile principale de alimente.

Semintele, nucile si granele
Aceste alimente sunt cele mai importante si cele mai puternice, continand toti nutrientii necesari pentru dezvoltarea organismului uman. Meiul, graul, orzul, ovazul orezul brun sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Semintele de floarea soarelui sau de dovleas, alunele, arahidele si boabele de soia contin proteine integrale de o inalta valoare biologica. Semintele, nucile si granele sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grasi nesaturati esentiali, de lecitina si de vitamine B si C.

Legumele
contin minerale, enzime si vitamine. Insa, prin prepararea eronata si prin depozitarea deficitara sunt distruse o parte din acesti nutrienti elementari, de aceea este preferabil ca majoritatea legumelor sa fie consumate in stare cruda. Fiecare grup aduce cate un aport distinct: radacinile carnoase sunt surse de energie si de vitamina B, semintele sunt bogate in carbohidrati si proteine, iar zarzavaturile contin minerale, vitamine si apa.

Fructele sunt, ca si legumele, o excelenta sursa de minerale, vitamine si enzime. Sunt usor digerabile si au efect purativ asupra organismului. Fructele contin un procent mare de apa si o cantitate redusa de proteine si grasimi. Zaharul pe care il contin au un efect imediat de energizare a corpului.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Mancare de vinete cu naut
Bucataras.RO

Mancare de vinete cu naut

Pentru un pranz delicios si satios, va recomand aceasta mancarica. Se face foarte usor si este perfecta si pentru zilele de...

Mancare de vinete cu naut
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia