Nutritie, sanatate si vitalitate

Nutritie, sanatate si vitalitate

Alimentatia detine un rol elementar in mentinerea sanatatii organismului, prevenirea si vindecarea bolilor. Mai mult decat atat, mancarea nesanatoasa este chiar un promotor al bolilor. Organismul uman dezvolta si mentine celule, tesuturi, glande si organe sanatoase cu ajutorul nutrientilor. Fiecare functie a organismului, fie ca e metabolica, hormonala, mentala, fizica sau chimica, nu se poate desfasura in absenta nutrientilor potriviti.

Alegerea mancarurilor care furnizeaza acesti nutrienti este principalul pas in mentinerea sanatatii, intrucat boala se datoreaza, de regula, rezistente scazute a organismului care nu primeste suficiente resurse care sa-l mentina in forma. Corpul uman asre capacitatea de a se vindeca, dar asta se intampla doar atunci cand i se furnizeaza din plin elementele nutritionale elementare. Cel putin 45 de componente si elemente chimice sunt necesare celulelor umane. Aceste 45 de substante sunt denumite nutrienti, iar lista lor include si oxigenul si apa. Ceilalti 43 de nutrienti elementari sunt impartiti in cinci mari categorii: carbohidrati, grasimi, proteine, minerale si vitamine. Toate aceste elemente sunt vitale si, este important de stiut ca lucreaza impreuna. Absenta totala a oricaruia conduce la boli.

Cercetarile au demonstrat ca majoritatea bolilor pot fi produse prin deficienta de anumiti nutrienti, care se datoreaza unei multitudini de factori precum: procesarea si rafinarea alimentelor, timpul scurs de la culegerea fructelor si a legumelor pana la consumarea lor, chimicalele folosite in conservarea sau colorarea alimentelor, ingrasamintele chimice folosite in tratarea solului etc.

O dieta echilibrata e secretul unei vieti sanatoase, iar o asemenea dieta poate fi obtinuta doar prin consumul in anumite proportii a anumitor categorii de alimente care sa furnizeze organismului nutrientii esentiali. Studiile au aratat ca o dieta bogata in (1) seminte, nuci si grane, (2) legume si (3) fructe furnizeaza cantitatile adecvate de nutrienti esentiali, acestea fiind considerate categoriile principale de alimente.

Semintele, nucile si granele
Aceste alimente sunt cele mai importante si cele mai puternice, continand toti nutrientii necesari pentru dezvoltarea organismului uman. Meiul, graul, orzul, ovazul orezul brun sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Semintele de floarea soarelui sau de dovleas, alunele, arahidele si boabele de soia contin proteine integrale de o inalta valoare biologica. Semintele, nucile si granele sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grasi nesaturati esentiali, de lecitina si de vitamine B si C.

Legumele
contin minerale, enzime si vitamine. Insa, prin prepararea eronata si prin depozitarea deficitara sunt distruse o parte din acesti nutrienti elementari, de aceea este preferabil ca majoritatea legumelor sa fie consumate in stare cruda. Fiecare grup aduce cate un aport distinct: radacinile carnoase sunt surse de energie si de vitamina B, semintele sunt bogate in carbohidrati si proteine, iar zarzavaturile contin minerale, vitamine si apa.

Fructele sunt, ca si legumele, o excelenta sursa de minerale, vitamine si enzime. Sunt usor digerabile si au efect purativ asupra organismului. Fructele contin un procent mare de apa si o cantitate redusa de proteine si grasimi. Zaharul pe care il contin au un efect imediat de energizare a corpului.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
5
Fripturi

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie