Nutritie, sanatate si vitalitate

Nutritie, sanatate si vitalitate

Alimentatia detine un rol elementar in mentinerea sanatatii organismului, prevenirea si vindecarea bolilor. Mai mult decat atat, mancarea nesanatoasa este chiar un promotor al bolilor. Organismul uman dezvolta si mentine celule, tesuturi, glande si organe sanatoase cu ajutorul nutrientilor. Fiecare functie a organismului, fie ca e metabolica, hormonala, mentala, fizica sau chimica, nu se poate desfasura in absenta nutrientilor potriviti.

Alegerea mancarurilor care furnizeaza acesti nutrienti este principalul pas in mentinerea sanatatii, intrucat boala se datoreaza, de regula, rezistente scazute a organismului care nu primeste suficiente resurse care sa-l mentina in forma. Corpul uman asre capacitatea de a se vindeca, dar asta se intampla doar atunci cand i se furnizeaza din plin elementele nutritionale elementare. Cel putin 45 de componente si elemente chimice sunt necesare celulelor umane. Aceste 45 de substante sunt denumite nutrienti, iar lista lor include si oxigenul si apa. Ceilalti 43 de nutrienti elementari sunt impartiti in cinci mari categorii: carbohidrati, grasimi, proteine, minerale si vitamine. Toate aceste elemente sunt vitale si, este important de stiut ca lucreaza impreuna. Absenta totala a oricaruia conduce la boli.

Cercetarile au demonstrat ca majoritatea bolilor pot fi produse prin deficienta de anumiti nutrienti, care se datoreaza unei multitudini de factori precum: procesarea si rafinarea alimentelor, timpul scurs de la culegerea fructelor si a legumelor pana la consumarea lor, chimicalele folosite in conservarea sau colorarea alimentelor, ingrasamintele chimice folosite in tratarea solului etc.

O dieta echilibrata e secretul unei vieti sanatoase, iar o asemenea dieta poate fi obtinuta doar prin consumul in anumite proportii a anumitor categorii de alimente care sa furnizeze organismului nutrientii esentiali. Studiile au aratat ca o dieta bogata in (1) seminte, nuci si grane, (2) legume si (3) fructe furnizeaza cantitatile adecvate de nutrienti esentiali, acestea fiind considerate categoriile principale de alimente.

Semintele, nucile si granele
Aceste alimente sunt cele mai importante si cele mai puternice, continand toti nutrientii necesari pentru dezvoltarea organismului uman. Meiul, graul, orzul, ovazul orezul brun sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Semintele de floarea soarelui sau de dovleas, alunele, arahidele si boabele de soia contin proteine integrale de o inalta valoare biologica. Semintele, nucile si granele sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grasi nesaturati esentiali, de lecitina si de vitamine B si C.

Legumele
contin minerale, enzime si vitamine. Insa, prin prepararea eronata si prin depozitarea deficitara sunt distruse o parte din acesti nutrienti elementari, de aceea este preferabil ca majoritatea legumelor sa fie consumate in stare cruda. Fiecare grup aduce cate un aport distinct: radacinile carnoase sunt surse de energie si de vitamina B, semintele sunt bogate in carbohidrati si proteine, iar zarzavaturile contin minerale, vitamine si apa.

Fructele sunt, ca si legumele, o excelenta sursa de minerale, vitamine si enzime. Sunt usor digerabile si au efect purativ asupra organismului. Fructele contin un procent mare de apa si o cantitate redusa de proteine si grasimi. Zaharul pe care il contin au un efect imediat de energizare a corpului.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia