Nutritie, sanatate si vitalitate

Nutritie, sanatate si vitalitate

Alimentatia detine un rol elementar in mentinerea sanatatii organismului, prevenirea si vindecarea bolilor. Mai mult decat atat, mancarea nesanatoasa este chiar un promotor al bolilor. Organismul uman dezvolta si mentine celule, tesuturi, glande si organe sanatoase cu ajutorul nutrientilor. Fiecare functie a organismului, fie ca e metabolica, hormonala, mentala, fizica sau chimica, nu se poate desfasura in absenta nutrientilor potriviti.

Alegerea mancarurilor care furnizeaza acesti nutrienti este principalul pas in mentinerea sanatatii, intrucat boala se datoreaza, de regula, rezistente scazute a organismului care nu primeste suficiente resurse care sa-l mentina in forma. Corpul uman asre capacitatea de a se vindeca, dar asta se intampla doar atunci cand i se furnizeaza din plin elementele nutritionale elementare. Cel putin 45 de componente si elemente chimice sunt necesare celulelor umane. Aceste 45 de substante sunt denumite nutrienti, iar lista lor include si oxigenul si apa. Ceilalti 43 de nutrienti elementari sunt impartiti in cinci mari categorii: carbohidrati, grasimi, proteine, minerale si vitamine. Toate aceste elemente sunt vitale si, este important de stiut ca lucreaza impreuna. Absenta totala a oricaruia conduce la boli.

Cercetarile au demonstrat ca majoritatea bolilor pot fi produse prin deficienta de anumiti nutrienti, care se datoreaza unei multitudini de factori precum: procesarea si rafinarea alimentelor, timpul scurs de la culegerea fructelor si a legumelor pana la consumarea lor, chimicalele folosite in conservarea sau colorarea alimentelor, ingrasamintele chimice folosite in tratarea solului etc.

O dieta echilibrata e secretul unei vieti sanatoase, iar o asemenea dieta poate fi obtinuta doar prin consumul in anumite proportii a anumitor categorii de alimente care sa furnizeze organismului nutrientii esentiali. Studiile au aratat ca o dieta bogata in (1) seminte, nuci si grane, (2) legume si (3) fructe furnizeaza cantitatile adecvate de nutrienti esentiali, acestea fiind considerate categoriile principale de alimente.

Semintele, nucile si granele
Aceste alimente sunt cele mai importante si cele mai puternice, continand toti nutrientii necesari pentru dezvoltarea organismului uman. Meiul, graul, orzul, ovazul orezul brun sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Semintele de floarea soarelui sau de dovleas, alunele, arahidele si boabele de soia contin proteine integrale de o inalta valoare biologica. Semintele, nucile si granele sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grasi nesaturati esentiali, de lecitina si de vitamine B si C.

Legumele
contin minerale, enzime si vitamine. Insa, prin prepararea eronata si prin depozitarea deficitara sunt distruse o parte din acesti nutrienti elementari, de aceea este preferabil ca majoritatea legumelor sa fie consumate in stare cruda. Fiecare grup aduce cate un aport distinct: radacinile carnoase sunt surse de energie si de vitamina B, semintele sunt bogate in carbohidrati si proteine, iar zarzavaturile contin minerale, vitamine si apa.

Fructele sunt, ca si legumele, o excelenta sursa de minerale, vitamine si enzime. Sunt usor digerabile si au efect purativ asupra organismului. Fructele contin un procent mare de apa si o cantitate redusa de proteine si grasimi. Zaharul pe care il contin au un efect imediat de energizare a corpului.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti