Doi romani din judetul Sibiu au inventat "Nutella ecologica", folosind produse apicole sanatoase.
Silvia Lup (47 de ani) si sotul ei au renuntat la locurile lor de munca si s-au dedicat exclusiv apiculturii, o pasiune mostenita de sot de la bunicul sau.
Cei doi s-au mutat in localitatea Curciu, aflata la 70 de kilometri de Sibiu si s-au apucat serios de prepararea a tot felul de specialitati din miere.
"Cand l-am cunoscut pe sotul meu avea doi stupi in gradina soacrei. Vazand ca baietii nostri mancau multa miere si nu faceam fata cu consumul intern ne-am hotarat sa ne extindem, si atat de mult ne-am extins ca in 2010 mi-am dat demisia de la serviciu pentru a ma ocupa de albine. Am facut un curs de calificare si, prin Grupul de Actiune Locala, am inceput sa fac si turism, am o casa traditionala saseasca unde clientii care vin la mine sa deguste miere si vor sa scape de stres, sa se relaxeze, se pot odihni.
Dupa 1 aprilie eu pot sa ii duc la stupina, sa le arat familia de albine, sa le explic diferenta dintre o albina lucratoare, o matca, un trantor, pot sa guste din fagure ca nu e nicio problema", povesteste femeia.
In prezent, familia Lup are 100 de stupi cu ajutorul carora produc miere de salcam si poliflora. Insa, pe langa sortimentele clasice, ei au dezvoltat si cateva "inovatii".
Cea mai populara astfel de reteta este "Nutella ecologica" - mierea cu cacao. Aceasta a luat nastere din dorinta de a-i convinge pe cei mici sa manance miere.
"Primul sortiment a fost cu cacao, am vrut sÄ conving copiii sa manance miere si asa am adaugat cacao, e un fel de Nutella naturala, ecologica. I-am convins pe copii inca de la inceput, pentru ca are un gust foarte bun, iar copiii nu se mai opresc din mancat, povesteste Silvia Lup.
Familia Lup mai produce si miere cu ardei iute (buna pentru inima si imunitate), ghimbir (face minuni pentru sistemul digestiv), scortisoara (buna pentru tratamente cosmetice, mai ales in tratarea acneei).
Incet, veste li s-a dus si, chiar daca in Curciu nu ai semnal la mobil, comenziile vin (prin telefonul fix) din toata tara, dar si din Austria, Germania, Spania, Italia, SUA sau Canada.
De exemplu, un client a venit cu microbuzul sa ridice o comanda de 240 de kilograme de miere, pentru a o duce in Germania.
"Doamna dulce", cum i se mai spune Silviei Lup, vinde borcanul de 250 de grame de miere cu 13 lei, indiferent de sortiment.
Toate aceste produse delicioase pot fi gustate la Casa tri fereÈti, din satul sibian Curciu, la numarul 71.
Sursa foto si articol: adevarul.ro
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraMinunatie delicioasa!
Chec din albusuri cu mascarpone si lamaieAm pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Comentarii