Doi romani din judetul Sibiu au inventat "Nutella ecologica", folosind produse apicole sanatoase.
Silvia Lup (47 de ani) si sotul ei au renuntat la locurile lor de munca si s-au dedicat exclusiv apiculturii, o pasiune mostenita de sot de la bunicul sau.
Cei doi s-au mutat in localitatea Curciu, aflata la 70 de kilometri de Sibiu si s-au apucat serios de prepararea a tot felul de specialitati din miere.
"Cand l-am cunoscut pe sotul meu avea doi stupi in gradina soacrei. Vazand ca baietii nostri mancau multa miere si nu faceam fata cu consumul intern ne-am hotarat sa ne extindem, si atat de mult ne-am extins ca in 2010 mi-am dat demisia de la serviciu pentru a ma ocupa de albine. Am facut un curs de calificare si, prin Grupul de Actiune Locala, am inceput sa fac si turism, am o casa traditionala saseasca unde clientii care vin la mine sa deguste miere si vor sa scape de stres, sa se relaxeze, se pot odihni.
Dupa 1 aprilie eu pot sa ii duc la stupina, sa le arat familia de albine, sa le explic diferenta dintre o albina lucratoare, o matca, un trantor, pot sa guste din fagure ca nu e nicio problema", povesteste femeia.
In prezent, familia Lup are 100 de stupi cu ajutorul carora produc miere de salcam si poliflora. Insa, pe langa sortimentele clasice, ei au dezvoltat si cateva "inovatii".
Cea mai populara astfel de reteta este "Nutella ecologica" - mierea cu cacao. Aceasta a luat nastere din dorinta de a-i convinge pe cei mici sa manance miere.
"Primul sortiment a fost cu cacao, am vrut sÄ conving copiii sa manance miere si asa am adaugat cacao, e un fel de Nutella naturala, ecologica. I-am convins pe copii inca de la inceput, pentru ca are un gust foarte bun, iar copiii nu se mai opresc din mancat, povesteste Silvia Lup.
Familia Lup mai produce si miere cu ardei iute (buna pentru inima si imunitate), ghimbir (face minuni pentru sistemul digestiv), scortisoara (buna pentru tratamente cosmetice, mai ales in tratarea acneei).
Incet, veste li s-a dus si, chiar daca in Curciu nu ai semnal la mobil, comenziile vin (prin telefonul fix) din toata tara, dar si din Austria, Germania, Spania, Italia, SUA sau Canada.
De exemplu, un client a venit cu microbuzul sa ridice o comanda de 240 de kilograme de miere, pentru a o duce in Germania.
"Doamna dulce", cum i se mai spune Silviei Lup, vinde borcanul de 250 de grame de miere cu 13 lei, indiferent de sortiment.
Toate aceste produse delicioase pot fi gustate la Casa tri fereÈti, din satul sibian Curciu, la numarul 71.
Sursa foto si articol: adevarul.ro
Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateChirostele sunt o delicatesa culinara care se regaseste in bucatariile multor culturi din intreaga lume, fie sub forma de...
Chiroste-aperitiv si desertTortul cu iaurt si fructe tropicale este nu doar o placere pentru papilele gustative, ci și o opera de arta culinara,...
Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritorE foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...
Tort de biscuiti cu crema de vanilieIncearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Comentarii