Mituri despre Cafea

Mituri despre Cafea

In cei peste 1000 de ani de cand se cultiva sistematizat cafeaua, efectele sale asupra organismului uman au fost deseori cercetate si disecate pana la cele mai mici amanunte. Fiind o bautura atat de populara, nu e de mirare ca s-au nascut nenumarate speculatii cu privire la beneficiile si dezavantajele cauzate de consumul de cafea. Cateva dintre miturile legate de aceasta vor fi confirmate sau infirmate in cele ce urmeaza.

1. Mahmureala – cafeina te poate trezi din betie, insa nu te ajuta in cazul in care esti deja treaz.

In loc sa diminueze simptomele mahmurelii, cafea o inrautateste intrucat accentueaza deshidratarea organismului.

2. Durerile de cap – pot si combatute cu cofeina, intrucat aceasta este un component al multor analgezice, fiind recunoscuta ca intensificand efectele aspirinei cu pana la 40%.

Utilizata frecvent, cafea isi pierde din efecte cauzand deseori durerile de cap si nu temperandu-le.

3. Energizare – multi dintre consumatorii de cafea proslavesc efectul energizant al acesteia, spunand ca ii face sa se simta mai alerti.

Insa, cu cat consuma mai frecvent, cu atat cantitatea necesara pentru producerea acelorasi efecte creste, ducand la aparitia fenomomenului de dependenta de cofeina.

4. Viteza de reactie – se presupune a fi mai mare atunci cand este consumata cafea.

Exista nenumarate studii cu privire la legatura dintre consumul de cafea si rapiditatea de reactie, insa rezultatele sunt controversate.Unii cercetatori sustin ca efectul cofeinei este de a stimula viteza de reactie atunci cand individul se confrunta cu probleme, altii sustin ca, din contra, aceasta nu face decat sa diminueze performantele in cazul unor sarcini mai complicate de genul calculelor numerice, exercitiilor de coordonare musculara si sincronizare precisa.

5. Efecte asupra somnului – o cana de cafea bauta cu 30-60 de minute inainte de culcare cauzeaza insomnie sau diminueaza calitatea somnului.

In realitatea, si cafeaua bauta dimineata poate cauza aceleasi manifestari, dovedindu-se ca efectele ei se pot prelungi pana seara.

6. Arsuri la stomac – unul din efectele cafelei este de a relaxa sfincterul dintre esofag si stomac, generand arsuri la nivelului celui de al doilea.

Cercetarile nu au stabilit cu precizie daca acestea se datoreaza cofeinei sau altor componente ale cafelei.

7. Anemia – este accentuata de consumul de cafea.

Consumul de cafea este recunoscut ca facilitand pierderea de vitamine si minerale, printre care vitaminele B si C, calciu, zinc si fier.

8. Hipertensiune arteriala – este asociata cauzal cu consumul de cafea.

Cafeina cauzeaza constrictia vaselor sanguine si determina inima sa pompeze mai rapid determinand astfel cresterea presiunii arteriale. Pe langa faptul ca inrautateste simptomele hipertensiunii, cafeina diminueaza efectele medicatiei antihipertensive.

9. Afectiuni cardiace, atacuri de cord si atacuri cerebrale – pot fi efecte ale cafelei.

Una din componentele cafelei este responsabil pentru subtierea sangelui. Cofeina poate cauza aritmie (batai iregulate ale inimii). Prin urmare, persoanele predispuse la astfel de accidente ar trebui sa evite consumul de cafea.

10. Afectiuni coronariene – asociate cu consumul de cafea.

Un studiu recent a relevat ca persoanele care beau cinci sau mai multe cesti de cafea zilnic sunt mai predispusi de doua pana la trei ori mai mult la dezvoltarea unor boli coronariene.

11. Ulcer – un alt efect al cafelei.

Cafeaua sporeste aciditatea gastrica, prin urmare ar trebui evitata de persoanele afectate de probleme stomacale.

12. Andrenalina – este intensificata de consumul de cafea.

Cofeina intensifica nivelurile de andrenalina, care uneori nu poate fi consumata cu eficacitate de organism, ceea ce genereaza stari de anxietate.

13. Osteoporoza – este mai frecvent intalnita in randul bautorilor de cafea.

Un studiu la care au luat parte peste 80.000 de subiecti a relevat faptul ca exista o legatura intre oasele fragile si consumul accentuat de cafea. Acest rezultat a fost oarecum previzibil, intrucat se stie ca unul dintre efectele cofeinei este de a extrage calciul din oase.

14. Rozacee (cuperoza) – poate fi provocata sau accentuata de cafea.

Cafeaua poate cauza inrosirea pielii, prin urmare ar trebui evitata de persoanele afectate de rozacee.

15. Sarcina – este influentata de consumul de cafea.

Consumul de cafea este asociat cu o frecventa mai mare a avorturilor spontane, a fetusilor nascuti morti si cu o frecventa scazuta a nasterilor. Multi specialisti sustin ca in cazul sarcinilor, cafeaua ar trebui evitata complet. Cafeina poate ramane in sangele fetusului sau a nou nascutului pana la 4 zile, cauzand iritabilitate si, bineinteles, probleme cu somnul.

16. Sindromul premenstrual – este accentuat de cafea.

Incidenta crescuta a simptomelor premenstruale precum: tensiune, iritabilitate, anxietate, oboseala, probleme cu somnul este deseori asociata cu cofeina, dupa cum arata studiile efectuate pana in prezent.

17. Infertilitate – influentata de consumul de cafea.

Cafeaua pare sa diminueaze mobilitatea spermei si sa sporeasca incidenta spermei anormale. Studiile de asemenea au aratat ca femeile care beau mai mult de o ceasca de cafea pe zi, isi reduc fertilitatea cu pana la 50%.

18. Cancerul – poate fi asociat cu un consum excesiv de cafea.

Cercetarile cu privire la asocierea cafea - cancer au fost neconcludente. Totusi se speculeaza ca exista un risc mai mare la bautorii de cafea cu privire la afectiuni pancreatice, ovariene, ale vezicii urinare si renale.

19. Performanta sportiva – este mai accentuata daca se consuma o anume cantitate de cafea.

Desi unii propavaduiesc efectele benefice ale cafelei asupra andurantei fizice, rezultatele studiilor sunt indoielnice. Cofeina este in multe competitii considerata o substanta interzisa.

20. Pierderea greutatii – este facilitata de cafea.

Cafeina are ca efect diminuarea apetitului, insa utilizata ca instrument al unei cure de slabire poate avea efecte nocive asupra organismului prin excesul pe care il fac indivizii ce vor sa slabeasca. Cel mai frecvent intalnit efect consta in probleme cardiace.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Ceafa de porc la cuptor
3
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Tarta sarata cu legume si sunculita
Bucataras.RO

Tarta sarata cu legume si sunculita

Pentru cina, am pregatit aceasta gustoasa tarta sarata cu legume si sunculita. Eu la aceasta reteta am folosit morcovi,...

Tarta sarata cu legume si sunculita
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate