Mituri despre cuptorul cu microunde

Mituri despre cuptorul cu microunde

Ca mai toate inventiile de pana acum, cuptorul cu microunde si-a avut originea intr-o tehnologie inovatoare si dedicata unei cu totul altei sfere de cercetare. Bazele cuptorului cu microunde s-au pus in 1946 in timpul cercetarilor legate de radare, cand dr. Percy Spencer a facut o descoperire ciudata: testand un tub vacuum a constatat ca batonul de ciocolata pe care il avea in buzunar s-a topit. Pentru a testa relatia cauza-efect, a pus cateva graunte de popcorn in apropierea tubului si, spre suprinderea lui, a constatat ca acestea au inceput sa se expandeze si sa sara prin tot laboratorul. Al treilea experiment a avut ca protagonist un ou care, pus in preajma tubului, a explodat. Concluzia stiintifica si logica ce a putut fi trasa din toate aceste experimente a fost clara: toate transformarile care au avut loc in cele trei alimente se datorau expunerii la energia microundelor de joasa densitate.

Nocivitatea cuptorului cu microunde

Exista voci care sustin ca efectele pe care cuptorul cu microunde le are asupra organismului uman sunt nocive. Cele mai frecvente dintre acestea sunt prezentate in cele ce urmeaza:

Argument 1:
Radiatiile emise de aceste cuptoare, desi nu foarte puternice, sunt corelate de unii specialisti cu efecte cancerigene si efecte negative asupra ochilor.
Contraargument:
Alti specialisti sustin cu tarie nu doar ca prepararea hranei la microunde nu e cancerigena, ci ca, de fapt, este mai sanatoasa decat prepararea prin prajit sau prin fript. In cazul carnii, aceste ultime doua modalitati pot crea un anumit tip de amine ce sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer.

Argument 2:
Scurgerile pe care cuptorul cu microunde le poate avea (unii sustin ca toate aceste instrumente au scurgeri) iradiaza organismul uman, provocand diverse efecte negative asupra lui.
Contraargument:
Un studiu efectuat in 2000 a testat 103 cuptoare cu microunde vechi si 60 noi, inregistrand scurgeri la doar unul din cele vechi (acesta avea o varsta de 23 de ani). Si chiar daca cuptorul dvs. ar avea scurgeri, nu veti fi inecat in radiatii, intrucat microundele isi pierd din intensitate foarte repede şi se disipa, disparand.

Argument 3:
Cand pregatesti mancarea la microunde, distrugi nutrientii din componenta, punandu-ti sanatatea in pericol.
Contraargument:
In realitate, spun unii cercetatori, microundele retin mai multi nutrienti decat oricare dintre celelalte maniere de gatit, daca nu este folosita o mare cantitate de apa si nu se "supragateste" mancarea. Multi oameni considera ca temperaturile ridicate distrug vitaminele, cand de fapt acestea se dovedesc a fi foarte rezistente la caldura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.