Ca mai toate inventiile de pana acum, cuptorul cu microunde si-a avut originea intr-o tehnologie inovatoare si dedicata unei cu totul altei sfere de cercetare. Bazele cuptorului cu microunde s-au pus in 1946 in timpul cercetarilor legate de radare, cand dr. Percy Spencer a facut o descoperire ciudata: testand un tub vacuum a constatat ca batonul de ciocolata pe care il avea in buzunar s-a topit. Pentru a testa relatia cauza-efect, a pus cateva graunte de popcorn in apropierea tubului si, spre suprinderea lui, a constatat ca acestea au inceput sa se expandeze si sa sara prin tot laboratorul. Al treilea experiment a avut ca protagonist un ou care, pus in preajma tubului, a explodat. Concluzia stiintifica si logica ce a putut fi trasa din toate aceste experimente a fost clara: toate transformarile care au avut loc in cele trei alimente se datorau expunerii la energia microundelor de joasa densitate.
Nocivitatea cuptorului cu microunde
Exista voci care sustin ca efectele pe care cuptorul cu microunde le are asupra organismului uman sunt nocive. Cele mai frecvente dintre acestea sunt prezentate in cele ce urmeaza:
Argument 1:
Radiatiile emise de aceste cuptoare, desi nu foarte puternice, sunt corelate de unii specialisti cu efecte cancerigene si efecte negative asupra ochilor.
Contraargument:
Alti specialisti sustin cu tarie nu doar ca prepararea hranei la microunde nu e cancerigena, ci ca, de fapt, este mai sanatoasa decat prepararea prin prajit sau prin fript. In cazul carnii, aceste ultime doua modalitati pot crea un anumit tip de amine ce sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer.
Argument 2:
Scurgerile pe care cuptorul cu microunde le poate avea (unii sustin ca toate aceste instrumente au scurgeri) iradiaza organismul uman, provocand diverse efecte negative asupra lui.
Contraargument:
Un studiu efectuat in 2000 a testat 103 cuptoare cu microunde vechi si 60 noi, inregistrand scurgeri la doar unul din cele vechi (acesta avea o varsta de 23 de ani). Si chiar daca cuptorul dvs. ar avea scurgeri, nu veti fi inecat in radiatii, intrucat microundele isi pierd din intensitate foarte repede şi se disipa, disparand.
Argument 3:
Cand pregatesti mancarea la microunde, distrugi nutrientii din componenta, punandu-ti sanatatea in pericol.
Contraargument:
In realitate, spun unii cercetatori, microundele retin mai multi nutrienti decat oricare dintre celelalte maniere de gatit, daca nu este folosita o mare cantitate de apa si nu se "supragateste" mancarea. Multi oameni considera ca temperaturile ridicate distrug vitaminele, cand de fapt acestea se dovedesc a fi foarte rezistente la caldura.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraRisotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...
Risotto cu legume: un preparat cremos si savurosSarmalele in frunze de stevie sunt foarte gustoase si mult mai usoare decat cele in frunze de varza murata.
Sarmale de curcan in frunze de stevieO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii