Diabetul este una din bolile cele mai raspandite ale secolului curent. Pe termen lung, efectele acestuia pot fi grave: orbire, probleme renale, pierderea unui membru etc. O parte din procesul de acceptare si de administrare al bolii e recunoasterea adevarurilor si a miturilor ce se afla in spatele ei. Acest articol clarifica o parte din cele mai importante aspecte.
1. Diabetul nu poate fi prevenit
Diabetul poate fi prevenit daca nu aveti in familie antecedente de acest tip. Daca acestea exista, debutul poate fi intarziat chiar si la persoanele predispuse spre aceasta afectiune. Spre exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca in familiile in care ambii parinti sunt diabetici, exista 99% sanse sa boala sa se transmita si copilului, 70% in cazul in care un parinte este diabetic, iar celalalt are in familie cazuri de diabet, 40 % daca un parinte e diabetic, si 20% daca exista cazuri de diabet in familie.
Mesele regulate, exercitiile, abtinerea de la tutun si alcool, evitarea situatiilor stresante - sunt masuri care ar putea tine diabetul la distanta.
2. Consumul excesiv de dulciuri poate cauza diabetul
Consumul de dulciuri sau de zaharuri nu este direct responsabil pentru debutul diabetului. Acesta este cauzat de inabilitatea organismului de a produce insulina. Cand celulele nu pot utilize zaharurile si amidonul pe care le consumam, glicemia creste rapid cauzand diabetul sau agravandu-l.
Totusi, consumul excesiv de dulciuri poate conduce la cresterea in greutate care, impreuna cu obiceiurile sedentare, stresul si antecedentele de diabet din familie pot spori riscul de aparitie a acestei afectiuni.
3. Diabetul poate fi vindecat
Nu exista un tratament care sa vindece diabetul, acesta putand fi tinut sub control cu ajutorul dietei, al execitiilor fizice si al medicatiei administrate de doctori.
Totusi, persoanele care sunt la limita diabetului, pot sa tina glicemia sub control fara a fi nevoie de medicamente.
4. Diabeticii nu au voie sa manance fructe
Unii cred ca diabeticii nu au voie sa consume fructe. Acest lucru este fals, diabeticii putand alege fructele bogate in fibre: lime, portocale etc. sip e cele bogate in apa: pepene galben, papaya, capsuni, prune etc. intrucat acestea ajuta la controlul nivelului zaharurilor din sange. Datorita indicelui glicemic scazut, aceste fructe faciliteaza cresterea graduala a glicemiei, aspect benefic diabeticilor. Fructele proaspete furnizeaza vitamine si minerale esentiale organismului.
Totusi, sucurile de fructe sunt restrictionate in cazul diabeticilor, din cauza continutului mare de zahar - pentru a face un pahar de suc, sunt necesare multe fructe. De asemenea, sucul nu va aduce nici un aport de fibre organismului, insa va creste glicemia instantaneu. Fructele precum mango, struguri etc. ar trebui evitate intrucat au un continut de zahar ridicat.
5. Diabeticii nu au voie sa manance orez
Acest lucru nu este complet adevarat. Valoarea calorica a orezului este foarte apropiata de ca a graului, insa orezul are tendinta de a creste nivelul glicemiei foarte repede, datorita indicelui sau glicemic ridicat. De aceea, orezul trebuie intotdeauna combinat cu alte mancarui, de preferat cu legume care au un continut ridicat de fibre care sa previna cresterea brusca a nivelului zaharului din sange. Orezul brun si el integral constituie optiuni preferabile celui alb.
6. Diabeticii nu au voie sa manance niciodata dulciuri sau deserturi
Diabeticii se pot bucura ocazional de dulciuri - produse de patiserie sau inghetata - dar trebuie sa faca asta cu moderatie. Daca introduceti un desert in dieta, incercati sa compensati prin excluderea altor mancaruri. Este de preferat ca diabeticii sa incerce deserturile cu numar scazut de calorii, sarace in grasimi si care contin indulcitori artificiali.
7. Indulcitorii artificiali nu au efecte secundare
Indulcitorii artificiali sunt siguri pentru toti, mai putin pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza. Zaharina si aspartamul aproape ca nu contin calorii, prin urmare nu cresc glicemia precum zaharul. Unii indulcitori pot cauza reactii usoare precum: ameteala, dureri de cap, balonare sau diaree.
In cazul in care se adauga prea multi indulcitori intr-o mancare, aceasta va capata un gust amarui, care va persista dupa ingerare.
8. Produsele fara zahar sunt intotdeauna sigure
Unele produse care sunt etichetate "fara zahar" pot fi bogate in grasimi si, prin urmare, daunatoare diabeticilor. Prin urmare, este recomandat sa cititi informatiile nutritionale de pe pachete inainte de a cumpara alimentele. Uneori, "fara zahar" inseamna ca nu exista "zahar adaugat", dar zaharul natural poate fi prezent in aliment. Etichetele pot induce in eroare consumatorii.
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii