Mituri despre diabet

Mituri despre diabet

Diabetul este una din bolile cele mai raspandite ale secolului curent. Pe termen lung, efectele acestuia pot fi grave: orbire, probleme renale, pierderea unui membru etc. O parte din procesul de acceptare si de administrare al bolii e recunoasterea adevarurilor si a miturilor ce se afla in spatele ei. Acest articol clarifica o parte din cele mai importante aspecte.

1. Diabetul nu poate fi prevenit

Diabetul poate fi prevenit daca nu aveti in familie antecedente de acest tip. Daca acestea exista, debutul poate fi intarziat chiar si la persoanele predispuse spre aceasta afectiune. Spre exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca in familiile in care ambii parinti sunt diabetici, exista 99% sanse sa boala sa se transmita si copilului, 70% in cazul in care un parinte este diabetic, iar celalalt are in familie cazuri de diabet, 40 % daca un parinte e diabetic, si 20% daca exista cazuri de diabet in familie.
Mesele regulate, exercitiile, abtinerea de la tutun si alcool, evitarea situatiilor stresante - sunt masuri care ar putea tine diabetul la distanta.

2. Consumul excesiv de dulciuri poate cauza diabetul

Consumul de dulciuri sau de zaharuri nu este direct responsabil pentru debutul diabetului. Acesta este cauzat de inabilitatea organismului de a produce insulina. Cand celulele nu pot utilize zaharurile si amidonul pe care le consumam, glicemia creste rapid cauzand diabetul sau agravandu-l.
Totusi, consumul excesiv de dulciuri poate conduce la cresterea in greutate care, impreuna cu obiceiurile sedentare, stresul si antecedentele de diabet din familie pot spori riscul de aparitie a acestei afectiuni.

3. Diabetul poate fi vindecat

Nu exista un tratament care sa vindece diabetul, acesta putand fi tinut sub control cu ajutorul dietei, al execitiilor fizice si al medicatiei administrate de doctori.
Totusi, persoanele care sunt la limita diabetului, pot sa tina glicemia sub control fara a fi nevoie de medicamente.

4. Diabeticii nu au voie sa manance fructe

Unii cred ca diabeticii nu au voie sa consume fructe. Acest lucru este fals, diabeticii putand alege fructele bogate in fibre: lime, portocale etc. sip e cele bogate in apa: pepene galben, papaya, capsuni, prune etc. intrucat acestea ajuta la controlul nivelului zaharurilor din sange. Datorita indicelui glicemic scazut, aceste fructe faciliteaza cresterea graduala a glicemiei, aspect benefic diabeticilor. Fructele proaspete furnizeaza vitamine si minerale esentiale organismului.

 Totusi, sucurile de fructe sunt restrictionate in cazul diabeticilor, din cauza continutului mare de zahar - pentru a face un pahar de suc, sunt necesare multe fructe. De asemenea, sucul nu va aduce nici un aport de fibre organismului, insa va creste glicemia instantaneu. Fructele precum mango, struguri etc. ar trebui evitate intrucat au un continut de zahar ridicat.

5. Diabeticii nu au voie sa manance orez

Acest lucru nu este complet adevarat. Valoarea calorica a orezului este foarte apropiata de ca a graului, insa orezul are tendinta de a creste nivelul glicemiei foarte repede, datorita indicelui sau glicemic ridicat. De aceea, orezul trebuie intotdeauna combinat cu alte mancarui, de preferat cu legume care au un continut ridicat de fibre care sa previna cresterea brusca a nivelului zaharului din sange. Orezul brun si el integral constituie optiuni preferabile celui alb.

6. Diabeticii nu au voie sa manance niciodata dulciuri sau deserturi

Diabeticii se pot bucura ocazional de dulciuri - produse de patiserie sau inghetata - dar trebuie sa faca asta cu moderatie. Daca introduceti un desert in dieta, incercati sa compensati prin excluderea altor mancaruri. Este de preferat ca diabeticii sa incerce deserturile cu numar scazut de calorii, sarace in grasimi si care contin indulcitori artificiali.

7. Indulcitorii artificiali nu au efecte secundare

Indulcitorii artificiali sunt siguri pentru toti, mai putin pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza. Zaharina si aspartamul aproape ca nu contin calorii, prin urmare nu cresc glicemia precum zaharul. Unii indulcitori pot cauza reactii usoare precum: ameteala, dureri de cap, balonare sau diaree.
In cazul in care se adauga prea multi indulcitori intr-o mancare, aceasta va capata un gust amarui, care va persista dupa ingerare.

8. Produsele fara zahar sunt intotdeauna sigure

Unele produse care sunt etichetate "fara zahar" pot fi bogate in grasimi si, prin urmare, daunatoare diabeticilor. Prin urmare, este recomandat sa cititi informatiile nutritionale de pe pachete inainte de a cumpara alimentele. Uneori, "fara zahar" inseamna ca nu exista "zahar adaugat", dar zaharul natural poate fi prezent in aliment. Etichetele pot induce in eroare consumatorii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
1
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
4
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Paste de Konjac cu sos pesto, rosii uscate si tofu crispy la gratar
Bucataras.RO

Paste de Konjac cu sos pesto, rosii uscate si tofu crispy la gratar

Paste de Konjac cu sos pesto, rosii uscate si tofu crispy la gratar, o reteta vegana, quick&easy si plina de...

Paste de Konjac cu sos pesto, rosii uscate si tofu crispy la gratar
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate