Mituri despre diabet

Mituri despre diabet

Diabetul este una din bolile cele mai raspandite ale secolului curent. Pe termen lung, efectele acestuia pot fi grave: orbire, probleme renale, pierderea unui membru etc. O parte din procesul de acceptare si de administrare al bolii e recunoasterea adevarurilor si a miturilor ce se afla in spatele ei. Acest articol clarifica o parte din cele mai importante aspecte.

1. Diabetul nu poate fi prevenit

Diabetul poate fi prevenit daca nu aveti in familie antecedente de acest tip. Daca acestea exista, debutul poate fi intarziat chiar si la persoanele predispuse spre aceasta afectiune. Spre exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca in familiile in care ambii parinti sunt diabetici, exista 99% sanse sa boala sa se transmita si copilului, 70% in cazul in care un parinte este diabetic, iar celalalt are in familie cazuri de diabet, 40 % daca un parinte e diabetic, si 20% daca exista cazuri de diabet in familie.
Mesele regulate, exercitiile, abtinerea de la tutun si alcool, evitarea situatiilor stresante - sunt masuri care ar putea tine diabetul la distanta.

2. Consumul excesiv de dulciuri poate cauza diabetul

Consumul de dulciuri sau de zaharuri nu este direct responsabil pentru debutul diabetului. Acesta este cauzat de inabilitatea organismului de a produce insulina. Cand celulele nu pot utilize zaharurile si amidonul pe care le consumam, glicemia creste rapid cauzand diabetul sau agravandu-l.
Totusi, consumul excesiv de dulciuri poate conduce la cresterea in greutate care, impreuna cu obiceiurile sedentare, stresul si antecedentele de diabet din familie pot spori riscul de aparitie a acestei afectiuni.

3. Diabetul poate fi vindecat

Nu exista un tratament care sa vindece diabetul, acesta putand fi tinut sub control cu ajutorul dietei, al execitiilor fizice si al medicatiei administrate de doctori.
Totusi, persoanele care sunt la limita diabetului, pot sa tina glicemia sub control fara a fi nevoie de medicamente.

4. Diabeticii nu au voie sa manance fructe

Unii cred ca diabeticii nu au voie sa consume fructe. Acest lucru este fals, diabeticii putand alege fructele bogate in fibre: lime, portocale etc. sip e cele bogate in apa: pepene galben, papaya, capsuni, prune etc. intrucat acestea ajuta la controlul nivelului zaharurilor din sange. Datorita indicelui glicemic scazut, aceste fructe faciliteaza cresterea graduala a glicemiei, aspect benefic diabeticilor. Fructele proaspete furnizeaza vitamine si minerale esentiale organismului.

 Totusi, sucurile de fructe sunt restrictionate in cazul diabeticilor, din cauza continutului mare de zahar - pentru a face un pahar de suc, sunt necesare multe fructe. De asemenea, sucul nu va aduce nici un aport de fibre organismului, insa va creste glicemia instantaneu. Fructele precum mango, struguri etc. ar trebui evitate intrucat au un continut de zahar ridicat.

5. Diabeticii nu au voie sa manance orez

Acest lucru nu este complet adevarat. Valoarea calorica a orezului este foarte apropiata de ca a graului, insa orezul are tendinta de a creste nivelul glicemiei foarte repede, datorita indicelui sau glicemic ridicat. De aceea, orezul trebuie intotdeauna combinat cu alte mancarui, de preferat cu legume care au un continut ridicat de fibre care sa previna cresterea brusca a nivelului zaharului din sange. Orezul brun si el integral constituie optiuni preferabile celui alb.

6. Diabeticii nu au voie sa manance niciodata dulciuri sau deserturi

Diabeticii se pot bucura ocazional de dulciuri - produse de patiserie sau inghetata - dar trebuie sa faca asta cu moderatie. Daca introduceti un desert in dieta, incercati sa compensati prin excluderea altor mancaruri. Este de preferat ca diabeticii sa incerce deserturile cu numar scazut de calorii, sarace in grasimi si care contin indulcitori artificiali.

7. Indulcitorii artificiali nu au efecte secundare

Indulcitorii artificiali sunt siguri pentru toti, mai putin pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza. Zaharina si aspartamul aproape ca nu contin calorii, prin urmare nu cresc glicemia precum zaharul. Unii indulcitori pot cauza reactii usoare precum: ameteala, dureri de cap, balonare sau diaree.
In cazul in care se adauga prea multi indulcitori intr-o mancare, aceasta va capata un gust amarui, care va persista dupa ingerare.

8. Produsele fara zahar sunt intotdeauna sigure

Unele produse care sunt etichetate "fara zahar" pot fi bogate in grasimi si, prin urmare, daunatoare diabeticilor. Prin urmare, este recomandat sa cititi informatiile nutritionale de pe pachete inainte de a cumpara alimentele. Uneori, "fara zahar" inseamna ca nu exista "zahar adaugat", dar zaharul natural poate fi prezent in aliment. Etichetele pot induce in eroare consumatorii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura cu bulion
5
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Parteneri
Stifado de pui
Bucataras.RO

Stifado de pui

Stifado este o reteta din Grecia si se pregateste cu ceapa arpagic. In lipsa acesteia se poate pregati si cu ceapa normala,...

Stifado de pui
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj