In bucatarie se folosesc, de regula, trei sisteme de masurare a cantitatilor: sistemul de masurare american care ia formele "ceasca" (cup) sau "lingura/lingurita" (tablespoon/teaspoon) , sistemul imperial care ia formele uncie (oz) pentru ingrediente solide, respectiv "uncie fluida" (fl oz) pentru ingredient lichide si sistemul metric, mai popular in Europa, care utilizeaza mililitri si grame.
Des intalnitul "teaspoon", ca unitatea de masura, din retetele traduse, reprezinta lingura mica (lingurita de ceai), iar "tablespoon-ul" este traducerea si echivalentul lingurii mari.
Unitatea de masura cu prescurtarea "fl oz" este specifica masurarii lichidelor, ''fl'' fiind prescurtarea de la fluid, iar ''oz'' de la uncie.
Pentru rezultate cat mai bune, in practica de zi cu zi, nu se recomanda utilizarea concomitenta (in prepararea unei retete) a mai multor sisteme de masurare, fiind preferabila alegerea unuia singur: fie cel american, fie cel imperial, fie cel metric.
In sistemul de masurare american se foloseste asa zisa masura "cup" ,tradus ca si "ceasca", care inseamna 8 fl oz, 16 tablespoon sau 240 ml.
In tabele de mai jos va prezentam cateva echivalente de cantitati.
Masurarea lichidelor American Imperial Metric 1 teaspoon 1 teaspoon 5 ml 1 tablespoon 1/2 fl oz 15 ml 2 tablespoon 1 fl oz 30 ml 1/4 cup 2 fl oz 60 ml 1/3 cup 2 3/4 fl oz 85 ml 1/2 cup 4 fl oz 120 ml 3/4 cup 6 fl oz 180 ml 1 cup 8 fl oz 240 ml 1 1/4 cup 10 fl oz
300 ml 2 1/2 cup 20 fl oz 600 ml 4 1/2 cup 34 fl oz 1 litru
- 1 pint american reprezinta 450 ml
- 1 pint britanic reprezinta 600 ml;
- 1 tablespoon (lingura de masa) este echivalentul a 15 ml;
Masurarea Solidelor Sistemul Imperial Sistemul metric 1/4 oz 10g 1/2 oz 15g 3/4 oz 20g 1 oz 25g 4 oz 115g 4 1/2 oz 125g 6 oz 175g 7 oz 200g 8 oz 225g 12 oz 340g 1lb 450g Sistemul American Sistemul metric 1 cana (cup) faina de grau 125 grame 1 cana (cup) faina de orez 100 grame 1 cana (cup) faina de ovaz 90 grame 1 cana (cup) faina de orz 148 grame 1 cana (cup) faina de hrisca 120 grame 1 cana (cup) faina de sorg 121 grame 1 cana (cup) faina de porumb 160 grame 1 cana (cup) gris 167 grame 1 cana (cup) zahar 200 grame 1 cana (cup) zahar pudra 125 grame 1 cana (cup) miere 340 grame 1 cana (cup) fulgi de ovaz 57 grame 1 cana (cup) fulgi de orez 60 grame 1 cana (cup) alone/nuci maruntite 200 grame Conversie in masurarea mierii Sistemul American Sistemul imperial Sistemul metric 1/8 cana de miere (cup) 2 linguri (tablespoon) 1,5 uncii (ounce) 42,5 grame 1/4 cana de miere (cup) 4 linguri (tablespoon) 3 uncii (ounce) 85 grame 1/3 cana de miere (cup) 5,3 linguri (tablespoon) 4 uncii (ounce) 113,3 grame 3/8 cana de miere (cup) 6 linguri (tablespoon) 4,5 uncii (ounce) 127,5 grame 1/2 cana de miere (cup) 8 linguri (tablespoon) 6 uncii (ounce) 170 grame 5/8 cana de miere (cup) 10 linguri (tablespoon) 7,5 uncii (ounce) 212,5 grame 2/3 cana de miere (cup) 10,7 linguri (tablespoon) 8 uncii (ounce) 226,7 grame 3/4 cana de miere (cup) 12 linguri (tablespoon) 9 uncii (ounce) 255 grame 7/8 cana de miere (cup) 14 linguri (tablespoon) 10,5 uncii (ounce) 297,5 grame 1 cana de miere (cup) 16 linguri (tablespoon) 12 uncii (ounce) 340 grame Conversie in masurarea untului Sistem American Sistem Imperial Sistem metric 1/8 cana de unt (cup) 2 linguri (1/4 stick) 1 uncie 28,3 grame 1/4 cana de unt (cup) 4 linguri (1/2 stick) 2 uncii 56,6 grame 1/3 cana de unt (cup) 5,3 linguri 2.6 uncii 75,5 grame 3/8 cana de unt (cup) 6 linguri 3 uncii 85 grame 1/2 cana de unt (cup) 8 linguri (1 stick) 4 uncii 113,3 grame 5/8 cana de unt (cup) 10 linguri 5 uncii 141,6 grame 2/3 cana de unt (cup) 10,6 linguri 5,3 uncii 149,6 grame 3/4 cana de unt (cup) 12 linguri 6 uncii 170 grame 7/8 cana de unt (cup) 14 linguri 7 uncii 198,3 grame 1 cana de unt (cup) 16 linguri (2 sticks) 8 uncii 226,7 grame Masurarea dimensiunii Sistemul Imperial Sistemul Metric 1 inch 2,5 cm 2 inches 5 cm 3 1/4 inches 8 cm 3 1/2 inches 9 cm 4 inches 10 cm 5 inches 12,5 cm 7 inches 18 cm 8 inches 20 cm 9 inches 23 cm 10 inches 25,5 cm 11 inches 27,5 cm 11 1/4 inches 28 cm 12 inches 30 cm Masurarea temperaturii cuptorului Fahrenheit Celsius Numarul butonului pt gaz (gas mark) 225 °F 110 °C 1/4 250 °F 120 °C 1/2 275 °F 135 °C 2 300 °F 150 °C 2 325 °F 160 °C 3 350 °F 180 °C 4 375 °F 190 °C 5 400 °F 200 °C 6 425 °F 220 °C 7 450 °F 230 °C 8
Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoaraUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Comentarii