Masuri si conversii

Masuri si conversii

In bucatarie se folosesc, de regula, trei sisteme de masurare a cantitatilor: sistemul de masurare american care ia formele "ceasca" (cup) sau "lingura/lingurita" (tablespoon/teaspoon) , sistemul imperial care ia formele uncie (oz) pentru ingrediente solide, respectiv "uncie fluida" (fl oz) pentru ingredient lichide si sistemul metric, mai popular in Europa, care utilizeaza mililitri si grame. 

Des intalnitul "teaspoon", ca unitatea de masura, din retetele traduse, reprezinta lingura mica (lingurita de ceai), iar "tablespoon-ul" este traducerea si echivalentul lingurii mari. 

Unitatea de masura cu prescurtarea "fl oz" este specifica masurarii lichidelor, ''fl'' fiind prescurtarea de la fluid, iar ''oz'' de la uncie.

Pentru rezultate cat mai bune, in practica de zi cu zi, nu se recomanda utilizarea concomitenta (in prepararea unei retete) a mai multor sisteme de masurare, fiind preferabila alegerea unuia singur: fie cel american, fie cel imperial, fie cel metric.

In sistemul de masurare american se foloseste asa zisa masura "cup" ,tradus ca si "ceasca", care inseamna 8 fl oz, 16 tablespoon sau 240 ml. 

In tabele de mai jos va prezentam cateva echivalente de cantitati.

Masurarea lichidelor American Imperial Metric 1 teaspoon 1 teaspoon 5 ml 1 tablespoon 1/2 fl oz 15 ml 2 tablespoon 1 fl oz 30 ml 1/4 cup 2 fl oz 60 ml 1/3 cup 2 3/4 fl oz 85 ml 1/2 cup 4 fl oz 120 ml 3/4 cup 6 fl oz 180 ml 1 cup 8 fl oz 240 ml 1 1/4 cup 10 fl oz
300 ml 2 1/2 cup 20 fl oz 600 ml 4 1/2 cup 34 fl oz 1 litru

- 1 pint american reprezinta 450 ml
- 1 pint britanic reprezinta 600 ml;
- 1 tablespoon (lingura de masa) este echivalentul a 15 ml;

Masurarea Solidelor Sistemul Imperial Sistemul metric 1/4 oz 10g 1/2 oz 15g 3/4 oz 20g 1 oz 25g 4 oz 115g 4 1/2 oz 125g 6 oz 175g 7 oz 200g 8 oz 225g 12 oz 340g 1lb 450g Sistemul American Sistemul metric 1 cana (cup) faina de grau 125 grame 1 cana (cup) faina de orez 100 grame 1 cana (cup) faina de ovaz 90 grame 1 cana (cup) faina de orz 148 grame 1 cana (cup) faina de hrisca 120 grame 1 cana (cup) faina de sorg 121 grame 1 cana (cup) faina de porumb 160 grame 1 cana (cup) gris 167 grame 1 cana (cup) zahar 200 grame 1 cana (cup) zahar pudra 125 grame 1 cana (cup) miere 340 grame 1 cana (cup) fulgi de ovaz 57 grame 1 cana (cup) fulgi de orez 60 grame 1 cana (cup) alone/nuci maruntite 200 grame Conversie in masurarea mierii Sistemul American Sistemul imperial Sistemul metric 1/8 cana de miere (cup) 2 linguri (tablespoon) 1,5 uncii (ounce) 42,5 grame 1/4 cana de miere (cup) 4 linguri (tablespoon) 3 uncii (ounce) 85 grame 1/3 cana de miere (cup) 5,3 linguri (tablespoon) 4 uncii (ounce) 113,3 grame 3/8 cana de miere (cup) 6 linguri (tablespoon) 4,5 uncii (ounce) 127,5 grame 1/2 cana de miere (cup) 8 linguri (tablespoon) 6 uncii (ounce) 170 grame 5/8 cana de miere (cup) 10 linguri (tablespoon) 7,5 uncii (ounce) 212,5 grame 2/3 cana de miere (cup) 10,7 linguri (tablespoon) 8 uncii (ounce) 226,7 grame 3/4 cana de miere (cup) 12 linguri (tablespoon) 9 uncii (ounce) 255 grame 7/8 cana de miere (cup) 14 linguri (tablespoon) 10,5 uncii (ounce) 297,5 grame 1 cana de miere (cup) 16 linguri (tablespoon) 12 uncii (ounce) 340 grame Conversie in masurarea untului Sistem American Sistem Imperial Sistem metric 1/8 cana de unt (cup) 2 linguri (1/4 stick) 1 uncie 28,3 grame 1/4 cana de unt (cup) 4 linguri (1/2 stick) 2 uncii 56,6 grame 1/3 cana de unt (cup) 5,3 linguri 2.6 uncii 75,5 grame 3/8 cana de unt (cup) 6 linguri 3 uncii 85 grame 1/2 cana de unt (cup) 8 linguri (1 stick) 4 uncii 113,3 grame 5/8 cana de unt (cup) 10 linguri 5 uncii 141,6 grame 2/3 cana de unt (cup) 10,6 linguri 5,3 uncii 149,6 grame 3/4 cana de unt (cup) 12 linguri 6 uncii 170 grame 7/8 cana de unt (cup) 14 linguri 7 uncii 198,3 grame 1 cana de unt (cup) 16 linguri (2 sticks) 8 uncii 226,7 grame Masurarea dimensiunii Sistemul Imperial Sistemul Metric 1 inch 2,5 cm 2 inches 5 cm 3 1/4 inches 8 cm 3 1/2 inches 9 cm 4 inches 10 cm 5 inches 12,5 cm 7 inches 18 cm 8 inches 20 cm 9 inches 23 cm 10 inches 25,5 cm 11 inches 27,5 cm 11 1/4 inches 28 cm 12 inches 30 cm Masurarea temperaturii cuptorului Fahrenheit Celsius Numarul butonului pt gaz (gas mark) 225 °F 110 °C 1/4 250 °F 120 °C 1/2 275 °F 135 °C 2 300 °F 150 °C 2 325 °F 160 °C 3 350 °F 180 °C 4 375 °F 190 °C 5 400 °F 200 °C 6 425 °F 220 °C 7 450 °F 230 °C 8

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cu Crema De Ness
1
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Prajitura cu nuca si crema de budinca
2
Dulciuri

Prajitura cu nuca si crema de budinca

Prajitura cu nuca si crema de budinca
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
3
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
4
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Drob in Foi de Clatite
5
Aperitive

Drob in Foi de Clatite

Drob in Foi de Clatite
Parteneri
Tortulet aperitiv din pancakes
Bucataras.RO

Tortulet aperitiv din pancakes

Pentru a mai diversifica putin, am pregatit pentru micul dejun pancakes cu ce am gasit prin frigider si am realizat mici...

Tortulet aperitiv din pancakes
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel
Gustos.RO

Drob de miel

Reteta de drob de miel. Drob traditional de miel reteta simpla pas cu pas. Reteta de drob de miel cu prapure si oua fierte....

Drob de miel