Legume la gratar

Legume la gratar

Cand ne gandim la preparate la gratar, primul ingredient pe care-l vizualizam este cu siguranta carnea. Totusi, ea nu este singurul preparat la gratar care ne-ar putea incanta gustul. Legumele pregatite astfel capata o minunata aroma usor afumata, combinata cu gustul dulceag si textura crocanta caracteristice.

Fierberea legumelor duce la pierderea vitaminelor si a gustului, iar sotarea sau prajirea lor le adauga grasimi si calorii nedorite. Prin urmare, prepararea legumelor la gratar este varianta optima.Este adevarat ca unele legume sunt delicate si au nevoie de atentie sporita pentru a evita ruperea, insa gustul intens si sanatos merita depunerea unui mic efort.

Printre cerealele foarte potrivite pentru preparare la gratar se numara:*Sparanghel*Porumb in lapte*Vinete*Ceapa (uscata si verde)*Cartofi*Ardei grasi*Rosii*DovleceiCum sa intensifici gustul legumelor la gratar

Condimentarea simpla si marinarea usoara constituie secretele de baza ale unor legume la gratar delicioase. Cel mai simplu mod de a pregati legumele la gratar e de a le trece printr-un strop de ulei (de masline, de porumb, de sofran), un pic de sare si de piper, dupa gust.

Alte condimente ce pot fi adaugate:* Chimionul pisat si coaja de lamiae rasa sunt delicioase cu felii de rosii proaspete la gratar.* Ghimbirul proaspat si coaja de lamaie rase combinate cu usturoiul merg foarte bine cu ciupercile sau dovleceii felii.* Tarhonul merge foarte bine cu vinetele si dovleceii.* Cartofii felii sau cei noi, mai mici, pot fi combinati cu boia de ardei iute.* Aproape toate legumele la gratar pot fi asezonate cu un sos format din usturoi proaspat pisat, ulei de masline si patrunjel.

Multe legume se preteaza la a fi usor marinate inainte de a fi puse pe gratar. Spre deosebire de carne, legumele absorb foarte repede aromele, prin urmare trebuie tinute la marinat cam 30 de minute – 1 ora. Mai mult de atat le va inmuia si vor devein gelatinoase.

Daca nu aveti timp sa le marinate, puneti legumele intr-un bol si ungeti-le cu un strat de ulei si cateva condimente. Nu faceti asta cu ceapa, intrucat inelele se vor separa si va fi imposibil sa le preparati la gratar. Alegeti uleiul de masline sau alte uleiuri cu temperature de fierbere ridicate, pentru a evita afumarea inutila a legumelor.

Multe legume pot fi asezonate si impachetate in folie de aluminiu inainte de a fi puse pe gratar. Se prepara in aburii ce se strang in pachetel, pastrandu-si culoarea, sucul si savoarea. Faceti cateva gaurele in pachet, pentru ca fumul gratarului sa patrunda si sa se infiltreze in legume. Pentru a nu aduce un aport de calorii, folositi suc de lamaie si condimente proaspete pentru a le asezona, evitand grasimile precum unt si ulei.

Combinati doar acele legume care se prepara in timpi identici. Nu combinati pastaile cu morcovii, decat daca acestia in urma sunt taiati in fasii lungi sau sunt prefierti. Intoarceti din cand in cand pachetelul pentru a preveni arderea legumelor din interior, in special daca le tineti pe gratar mai mult de 15 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Reteta de prajitura Ole-Gabi
Bucataras.RO

Reteta de prajitura Ole-Gabi

Ole si cam atat, e foarte gustoasa, iar pentru cei care ''nici usturoi n-au mancat si nici gura nu le miroase'' se pot abtine...

Reteta de prajitura Ole-Gabi
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti