Legume la gratar

Legume la gratar

Cand ne gandim la preparate la gratar, primul ingredient pe care-l vizualizam este cu siguranta carnea. Totusi, ea nu este singurul preparat la gratar care ne-ar putea incanta gustul. Legumele pregatite astfel capata o minunata aroma usor afumata, combinata cu gustul dulceag si textura crocanta caracteristice.

Fierberea legumelor duce la pierderea vitaminelor si a gustului, iar sotarea sau prajirea lor le adauga grasimi si calorii nedorite. Prin urmare, prepararea legumelor la gratar este varianta optima.Este adevarat ca unele legume sunt delicate si au nevoie de atentie sporita pentru a evita ruperea, insa gustul intens si sanatos merita depunerea unui mic efort.

Printre cerealele foarte potrivite pentru preparare la gratar se numara:*Sparanghel*Porumb in lapte*Vinete*Ceapa (uscata si verde)*Cartofi*Ardei grasi*Rosii*DovleceiCum sa intensifici gustul legumelor la gratar

Condimentarea simpla si marinarea usoara constituie secretele de baza ale unor legume la gratar delicioase. Cel mai simplu mod de a pregati legumele la gratar e de a le trece printr-un strop de ulei (de masline, de porumb, de sofran), un pic de sare si de piper, dupa gust.

Alte condimente ce pot fi adaugate:* Chimionul pisat si coaja de lamiae rasa sunt delicioase cu felii de rosii proaspete la gratar.* Ghimbirul proaspat si coaja de lamaie rase combinate cu usturoiul merg foarte bine cu ciupercile sau dovleceii felii.* Tarhonul merge foarte bine cu vinetele si dovleceii.* Cartofii felii sau cei noi, mai mici, pot fi combinati cu boia de ardei iute.* Aproape toate legumele la gratar pot fi asezonate cu un sos format din usturoi proaspat pisat, ulei de masline si patrunjel.

Multe legume se preteaza la a fi usor marinate inainte de a fi puse pe gratar. Spre deosebire de carne, legumele absorb foarte repede aromele, prin urmare trebuie tinute la marinat cam 30 de minute – 1 ora. Mai mult de atat le va inmuia si vor devein gelatinoase.

Daca nu aveti timp sa le marinate, puneti legumele intr-un bol si ungeti-le cu un strat de ulei si cateva condimente. Nu faceti asta cu ceapa, intrucat inelele se vor separa si va fi imposibil sa le preparati la gratar. Alegeti uleiul de masline sau alte uleiuri cu temperature de fierbere ridicate, pentru a evita afumarea inutila a legumelor.

Multe legume pot fi asezonate si impachetate in folie de aluminiu inainte de a fi puse pe gratar. Se prepara in aburii ce se strang in pachetel, pastrandu-si culoarea, sucul si savoarea. Faceti cateva gaurele in pachet, pentru ca fumul gratarului sa patrunda si sa se infiltreze in legume. Pentru a nu aduce un aport de calorii, folositi suc de lamaie si condimente proaspete pentru a le asezona, evitand grasimile precum unt si ulei.

Combinati doar acele legume care se prepara in timpi identici. Nu combinati pastaile cu morcovii, decat daca acestia in urma sunt taiati in fasii lungi sau sunt prefierti. Intoarceti din cand in cand pachetelul pentru a preveni arderea legumelor din interior, in special daca le tineti pe gratar mai mult de 15 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
2
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Gogosari Copti cu Usturoi
3
Garnituri

Gogosari Copti cu Usturoi

Gogosari Copti cu Usturoi
Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
4
Conserve, muraturi

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
5
Conserve, muraturi

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Parteneri
Supa de pui cu galuste imperiale
Bucataras.RO

Supa de pui cu galuste imperiale

Supa de pui cu galuste imperiale
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia