Legume la gratar

Legume la gratar

Cand ne gandim la preparate la gratar, primul ingredient pe care-l vizualizam este cu siguranta carnea. Totusi, ea nu este singurul preparat la gratar care ne-ar putea incanta gustul. Legumele pregatite astfel capata o minunata aroma usor afumata, combinata cu gustul dulceag si textura crocanta caracteristice.

Fierberea legumelor duce la pierderea vitaminelor si a gustului, iar sotarea sau prajirea lor le adauga grasimi si calorii nedorite. Prin urmare, prepararea legumelor la gratar este varianta optima.Este adevarat ca unele legume sunt delicate si au nevoie de atentie sporita pentru a evita ruperea, insa gustul intens si sanatos merita depunerea unui mic efort.

Printre cerealele foarte potrivite pentru preparare la gratar se numara:*Sparanghel*Porumb in lapte*Vinete*Ceapa (uscata si verde)*Cartofi*Ardei grasi*Rosii*DovleceiCum sa intensifici gustul legumelor la gratar

Condimentarea simpla si marinarea usoara constituie secretele de baza ale unor legume la gratar delicioase. Cel mai simplu mod de a pregati legumele la gratar e de a le trece printr-un strop de ulei (de masline, de porumb, de sofran), un pic de sare si de piper, dupa gust.

Alte condimente ce pot fi adaugate:* Chimionul pisat si coaja de lamiae rasa sunt delicioase cu felii de rosii proaspete la gratar.* Ghimbirul proaspat si coaja de lamaie rase combinate cu usturoiul merg foarte bine cu ciupercile sau dovleceii felii.* Tarhonul merge foarte bine cu vinetele si dovleceii.* Cartofii felii sau cei noi, mai mici, pot fi combinati cu boia de ardei iute.* Aproape toate legumele la gratar pot fi asezonate cu un sos format din usturoi proaspat pisat, ulei de masline si patrunjel.

Multe legume se preteaza la a fi usor marinate inainte de a fi puse pe gratar. Spre deosebire de carne, legumele absorb foarte repede aromele, prin urmare trebuie tinute la marinat cam 30 de minute – 1 ora. Mai mult de atat le va inmuia si vor devein gelatinoase.

Daca nu aveti timp sa le marinate, puneti legumele intr-un bol si ungeti-le cu un strat de ulei si cateva condimente. Nu faceti asta cu ceapa, intrucat inelele se vor separa si va fi imposibil sa le preparati la gratar. Alegeti uleiul de masline sau alte uleiuri cu temperature de fierbere ridicate, pentru a evita afumarea inutila a legumelor.

Multe legume pot fi asezonate si impachetate in folie de aluminiu inainte de a fi puse pe gratar. Se prepara in aburii ce se strang in pachetel, pastrandu-si culoarea, sucul si savoarea. Faceti cateva gaurele in pachet, pentru ca fumul gratarului sa patrunda si sa se infiltreze in legume. Pentru a nu aduce un aport de calorii, folositi suc de lamaie si condimente proaspete pentru a le asezona, evitand grasimile precum unt si ulei.

Combinati doar acele legume care se prepara in timpi identici. Nu combinati pastaile cu morcovii, decat daca acestia in urma sunt taiati in fasii lungi sau sunt prefierti. Intoarceti din cand in cand pachetelul pentru a preveni arderea legumelor din interior, in special daca le tineti pe gratar mai mult de 15 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Biscuiti prajiti-Banane prajite
3
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Parteneri
Tocana din cotlet de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Tocana din cotlet de porc cu cartofi noi

Noua ne place, place, place..Haideti repejor la masa ca este calda!!!

Tocana din cotlet de porc cu cartofi noi
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui