Legume la gratar

Legume la gratar

Cand ne gandim la preparate la gratar, primul ingredient pe care-l vizualizam este cu siguranta carnea. Totusi, ea nu este singurul preparat la gratar care ne-ar putea incanta gustul. Legumele pregatite astfel capata o minunata aroma usor afumata, combinata cu gustul dulceag si textura crocanta caracteristice.

Fierberea legumelor duce la pierderea vitaminelor si a gustului, iar sotarea sau prajirea lor le adauga grasimi si calorii nedorite. Prin urmare, prepararea legumelor la gratar este varianta optima.Este adevarat ca unele legume sunt delicate si au nevoie de atentie sporita pentru a evita ruperea, insa gustul intens si sanatos merita depunerea unui mic efort.

Printre cerealele foarte potrivite pentru preparare la gratar se numara:*Sparanghel*Porumb in lapte*Vinete*Ceapa (uscata si verde)*Cartofi*Ardei grasi*Rosii*DovleceiCum sa intensifici gustul legumelor la gratar

Condimentarea simpla si marinarea usoara constituie secretele de baza ale unor legume la gratar delicioase. Cel mai simplu mod de a pregati legumele la gratar e de a le trece printr-un strop de ulei (de masline, de porumb, de sofran), un pic de sare si de piper, dupa gust.

Alte condimente ce pot fi adaugate:* Chimionul pisat si coaja de lamiae rasa sunt delicioase cu felii de rosii proaspete la gratar.* Ghimbirul proaspat si coaja de lamaie rase combinate cu usturoiul merg foarte bine cu ciupercile sau dovleceii felii.* Tarhonul merge foarte bine cu vinetele si dovleceii.* Cartofii felii sau cei noi, mai mici, pot fi combinati cu boia de ardei iute.* Aproape toate legumele la gratar pot fi asezonate cu un sos format din usturoi proaspat pisat, ulei de masline si patrunjel.

Multe legume se preteaza la a fi usor marinate inainte de a fi puse pe gratar. Spre deosebire de carne, legumele absorb foarte repede aromele, prin urmare trebuie tinute la marinat cam 30 de minute – 1 ora. Mai mult de atat le va inmuia si vor devein gelatinoase.

Daca nu aveti timp sa le marinate, puneti legumele intr-un bol si ungeti-le cu un strat de ulei si cateva condimente. Nu faceti asta cu ceapa, intrucat inelele se vor separa si va fi imposibil sa le preparati la gratar. Alegeti uleiul de masline sau alte uleiuri cu temperature de fierbere ridicate, pentru a evita afumarea inutila a legumelor.

Multe legume pot fi asezonate si impachetate in folie de aluminiu inainte de a fi puse pe gratar. Se prepara in aburii ce se strang in pachetel, pastrandu-si culoarea, sucul si savoarea. Faceti cateva gaurele in pachet, pentru ca fumul gratarului sa patrunda si sa se infiltreze in legume. Pentru a nu aduce un aport de calorii, folositi suc de lamaie si condimente proaspete pentru a le asezona, evitand grasimile precum unt si ulei.

Combinati doar acele legume care se prepara in timpi identici. Nu combinati pastaile cu morcovii, decat daca acestia in urma sunt taiati in fasii lungi sau sunt prefierti. Intoarceti din cand in cand pachetelul pentru a preveni arderea legumelor din interior, in special daca le tineti pe gratar mai mult de 15 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia