Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele este una dintre cele mai nutritive bauturi: pe langa calciu, laptele furnizeaza alti nutrienti elementari pentru buna functionare a organismului. Aproximativ 70% din aportul zilnic de calciu il obtinem din lapte sau din produse lactate. Este, deci, un aliment foarte popular, care ne sta la dispozitie in diverse sortimente ce pot fi alese in functie de preferinte sau necesitati…

Tipuri de lapte:Lapte integral
(3,5% grasime) contine aproximativ 75 de calorii si 4 g de grasime la 100 ml. Lapte semidegresat:
(1,5-2% grasime) contine 60 de calorii si 2-3 grame de grasime la 100 ml. In timpul degresarii, vitaminele A si D sunt inlaturate, de aceea este recomandata adaugarea acestora in laptele semidegresat. In cazul in care laptele este imbogatit cu vitamine, aceasta informatie se va regasi pe eticheta. Lapte cu continut scazut de grasime
(0,5-1% grasime) contine 50 de calorii si 1 g de grasime la 100 mm. Si pentru acest tip de lapte este recomandata imbogatirea cu vitaminele A si D in dozele recomandate de normele in vigoare. Lapte degresat
(0% grasime) contine 40 de calori si 0 grame de grasime la 100 ml. Este recomandat consumul laptelui degresat cu aport de vitamine A si D (in cazul ca acesta exista, va fi mentionat pe eticheta). Lapte condensat
(8% grasime sau mai putin) este laptele integral la care este adaugat zahar. Zaharul utilizat previne stricarea laptelui. Metode de procesarea a lapteluiPasteurizarea
Pasteurizarea este procesul de incalzire a laptelui nefiert la o temperatura suficient de ridicata si pentru o perioada de timp suficient de mare cat sa fie garantate distrugerea bacteriilor daunatoare si imbunatatirea calitatii de conservare. Majoritatea tipurilor de lapte comercializate sunt pasteurizate. Acest procedeu are un impact redus asupra valorii nutritive a laptelui.Ultrapasteurizarea
Laptele ultrapasteurizat este procesat la o temperatura mai ridicata decat cel pasteurizat. Acest procedeu ajuta la pastrarea prospetimii laptelui o perioada mai indelungata.UHT sau procesarea la temperaturii inalte
Laptele UHT este ambalat in recipiente sterile. Acesta poate fi pastrat la temperatura camerei pana la 3 luni fara a se strica. Daca este desigilat recipientul, atunci se recomanda pastrarea laptelui in frigider.Omogenezarea
Laptele omogenizat este supus unui proces care descompune si disperseaza grasimea, obtinandu-se astfel o textura fina si uniforma. Mai toate tipurile de lapte de integral sunt supuse acestei proceduri pentru a preveni formarea smantanii la suprafata laptelui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.