Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele este una dintre cele mai nutritive bauturi: pe langa calciu, laptele furnizeaza alti nutrienti elementari pentru buna functionare a organismului. Aproximativ 70% din aportul zilnic de calciu il obtinem din lapte sau din produse lactate. Este, deci, un aliment foarte popular, care ne sta la dispozitie in diverse sortimente ce pot fi alese in functie de preferinte sau necesitati…

Tipuri de lapte:Lapte integral
(3,5% grasime) contine aproximativ 75 de calorii si 4 g de grasime la 100 ml. Lapte semidegresat:
(1,5-2% grasime) contine 60 de calorii si 2-3 grame de grasime la 100 ml. In timpul degresarii, vitaminele A si D sunt inlaturate, de aceea este recomandata adaugarea acestora in laptele semidegresat. In cazul in care laptele este imbogatit cu vitamine, aceasta informatie se va regasi pe eticheta. Lapte cu continut scazut de grasime
(0,5-1% grasime) contine 50 de calorii si 1 g de grasime la 100 mm. Si pentru acest tip de lapte este recomandata imbogatirea cu vitaminele A si D in dozele recomandate de normele in vigoare. Lapte degresat
(0% grasime) contine 40 de calori si 0 grame de grasime la 100 ml. Este recomandat consumul laptelui degresat cu aport de vitamine A si D (in cazul ca acesta exista, va fi mentionat pe eticheta). Lapte condensat
(8% grasime sau mai putin) este laptele integral la care este adaugat zahar. Zaharul utilizat previne stricarea laptelui. Metode de procesarea a lapteluiPasteurizarea
Pasteurizarea este procesul de incalzire a laptelui nefiert la o temperatura suficient de ridicata si pentru o perioada de timp suficient de mare cat sa fie garantate distrugerea bacteriilor daunatoare si imbunatatirea calitatii de conservare. Majoritatea tipurilor de lapte comercializate sunt pasteurizate. Acest procedeu are un impact redus asupra valorii nutritive a laptelui.Ultrapasteurizarea
Laptele ultrapasteurizat este procesat la o temperatura mai ridicata decat cel pasteurizat. Acest procedeu ajuta la pastrarea prospetimii laptelui o perioada mai indelungata.UHT sau procesarea la temperaturii inalte
Laptele UHT este ambalat in recipiente sterile. Acesta poate fi pastrat la temperatura camerei pana la 3 luni fara a se strica. Daca este desigilat recipientul, atunci se recomanda pastrarea laptelui in frigider.Omogenezarea
Laptele omogenizat este supus unui proces care descompune si disperseaza grasimea, obtinandu-se astfel o textura fina si uniforma. Mai toate tipurile de lapte de integral sunt supuse acestei proceduri pentru a preveni formarea smantanii la suprafata laptelui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Negresa (III)
1
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura Kinder Bueno
3
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Prajitura cu branza si blat de cacao razuit (Rudy)
4
Dulciuri

Prajitura cu branza si blat de cacao razuit (Rudy)

Prajitura cu branza si blat de cacao razuit (Rudy)
Ceafa de porc la cuptor
5
Parteneri
Costițe picante de porc la cuptor
Bucataras.RO

Costițe picante de porc la cuptor

Aceste minunate costițe de porc au fost cele mai delicioase costițe pe care noi le-am mâncat până acum. Gustul...

Costițe picante de porc la cuptor
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala