Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele este una dintre cele mai nutritive bauturi: pe langa calciu, laptele furnizeaza alti nutrienti elementari pentru buna functionare a organismului. Aproximativ 70% din aportul zilnic de calciu il obtinem din lapte sau din produse lactate. Este, deci, un aliment foarte popular, care ne sta la dispozitie in diverse sortimente ce pot fi alese in functie de preferinte sau necesitati…

Tipuri de lapte:Lapte integral
(3,5% grasime) contine aproximativ 75 de calorii si 4 g de grasime la 100 ml. Lapte semidegresat:
(1,5-2% grasime) contine 60 de calorii si 2-3 grame de grasime la 100 ml. In timpul degresarii, vitaminele A si D sunt inlaturate, de aceea este recomandata adaugarea acestora in laptele semidegresat. In cazul in care laptele este imbogatit cu vitamine, aceasta informatie se va regasi pe eticheta. Lapte cu continut scazut de grasime
(0,5-1% grasime) contine 50 de calorii si 1 g de grasime la 100 mm. Si pentru acest tip de lapte este recomandata imbogatirea cu vitaminele A si D in dozele recomandate de normele in vigoare. Lapte degresat
(0% grasime) contine 40 de calori si 0 grame de grasime la 100 ml. Este recomandat consumul laptelui degresat cu aport de vitamine A si D (in cazul ca acesta exista, va fi mentionat pe eticheta). Lapte condensat
(8% grasime sau mai putin) este laptele integral la care este adaugat zahar. Zaharul utilizat previne stricarea laptelui. Metode de procesarea a lapteluiPasteurizarea
Pasteurizarea este procesul de incalzire a laptelui nefiert la o temperatura suficient de ridicata si pentru o perioada de timp suficient de mare cat sa fie garantate distrugerea bacteriilor daunatoare si imbunatatirea calitatii de conservare. Majoritatea tipurilor de lapte comercializate sunt pasteurizate. Acest procedeu are un impact redus asupra valorii nutritive a laptelui.Ultrapasteurizarea
Laptele ultrapasteurizat este procesat la o temperatura mai ridicata decat cel pasteurizat. Acest procedeu ajuta la pastrarea prospetimii laptelui o perioada mai indelungata.UHT sau procesarea la temperaturii inalte
Laptele UHT este ambalat in recipiente sterile. Acesta poate fi pastrat la temperatura camerei pana la 3 luni fara a se strica. Daca este desigilat recipientul, atunci se recomanda pastrarea laptelui in frigider.Omogenezarea
Laptele omogenizat este supus unui proces care descompune si disperseaza grasimea, obtinandu-se astfel o textura fina si uniforma. Mai toate tipurile de lapte de integral sunt supuse acestei proceduri pentru a preveni formarea smantanii la suprafata laptelui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti