Laptele de origine animala – bun sau rau pentru oameni?

Laptele de origine animala – bun sau rau pentru oameni?

Laptele este unul din alimentele indelung promovate de medici si consumate pe scara larga la noi in tara. Este recomandat bebelusilor ca inlocuitor al laptelui matern, copiilor pentru a le intari oasele prin aportul de calciu furnizat, adultilor pentru combaterea si intarzierea osteoporozei etc. Cu siguranta toti cunoastem cel putin un beneficiu pe care laptele il aduce organismului. Ce se intampla totusi cand aceste beneficii incep sa fie disputate de catre cercetatori, aducandu-se constant argumente viabile impotriva utilizarii laptelui de origine animala de catre oameni?

Mai jos veti gasi o serie de idei contradictorii legate de efectele laptelui de origine animala asupra organismului uman. Concluziile vor fi trase de fiecare in parte. 

Argument 1 – Laptele mentine sanatatea oaselor

Laptele si produsele lactate sunt bogate in calciu, fosfor, magneziu si proteine – toate esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a oaselor. Un consum adecvat de lapte si produse lactate in timpul copilariei si, ulterior, in timpul vietii de adult intareste oasele si le protejeaza impotriva unor afectiuni precum osteoporoza. 

Contraargument 1

Laptele si celelalte produse lactate slabesc oasele si accelereaza instalarea osteoporozei. Aceasta apare ca urmare a pierderii de calciu suferite de organism. Lactatele, din cauza continutului ridicat de proteine, favorizeaza pierderea de calciu. Unele studii au aratat ca incidenta osteoporozei este mai mare in cazul celor care consuma regulat lapte.

Cum faciliteaza laptele pierderea de calciu? Laptele, ca toate proteinele animale, influenteaza PH-ul organismului facandu-l mai acid, ceea ce declanseaza o corectie biologica. Calciul este un excelent neutralizator pentru organism. Depozitul recunoscut de calciu din organism il constituie oasele. Prin urmare, calciul pe care oasele al trebui sa-l utilizeze pentru a se intari, este folosit acum pentru a neutraliza efectele acide ale laptelui.

Argument 2 – Laptele de origine animala furnizeaza aceiasi nutrienti precum laptele matern

Laptele de vaca este bine digerat de copii sub 12 luni si contine aceiasi nutrienti ca si laptele matern sau formula. Cantitatea de nutrienti furnizati este foarte mare in raport cu continutul caloric, de aceea se recomanda copiilor. Practic, contine tot ceea ce au nevoie oamenii pentru o crestere armonioasa. 

Vitamine din laptele uman si cel de vaca la 100 ml

Lapte uman

Lapte de vaca

C (mg)

5

1.1

E (mg)

0.25

0.07

D (mcg)

0.04

0.02

Acid Nicotinic (mcg)

160

82

A (mcg)

75

41

Acid Folic (mcg)

0.14

0.13

Acid pantotenic (mcg)

246

340

B1 (mcg)

14

43

B2 (mcg

40

145

K (mcg)

1.5

6

B6 (mcg)

12.0-15.0

64

Biotina(mcg)

0.6

2.8

B12 (mcg)

0.1

0.6

Minerale din laptele uman si cel de vaca la 100 ml

Lapte uman

Lapte de vaca

Cupru (mcg)

40

14

Fier (mcg)

100

70

Sulf (mg)

14

30

Potasiu (mg)

57

145

Clor (mg)

40

108

Magnesiu (mg)

4

12

Calciu (mg)

35

130

Sodiu (mg)

15

58

Fosfor (mg)

15

120

Contraargument 2:

Nu este recomandata hranirea copiilor pana la un an cu lapte de origine animala. Copiii hraniti cu lapte de vaca, de exemplu, nu obtin suficiente vitamina E, fier si acizi grasi esentiali. Insa, sunt alimentati cu prea multe proteine, sodiu si potasiu. Uneori, cantitatea ingerata este prea mult de suportat pentru sistemul unui copil. De asemenea, proteinele si grasimile din lapte sunt prea dificil de absorbit si de digerat de catre un copil. Copiii au nevoie de 180 de zile pentru a-si dubla greutatea. Viteii au nevoie de doar 45 de zile pentru a obtine acelasi rezultat. Laptele de vaca este proiectat pentru a creste puii din specie, in ritmul lor, nu copiii umani.

Argument 3: Laptele este bun pentru sanatatea dintilor

Laptele este bun pentru dinti, in special in cazul copiilor. Laptele contine calciu, foarte necesar in mentinerea unui smalt sanatos. Unele studii au aratat ca laptele si branza nu doar protejeaza dintii de degradarea produsa de alimente acide, ci sunt chiar capabili sa amelioreze deteriorarea.

Contraargument 3:

In cazul copiilor mici, laptele nu ajuta la pastrarea sanatatii dintilor. Laptele contine zaharuri care sunt descompuse in acizi de catre bacteriile din gura. Aceste substante acide ataca smaltul dintilor.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
2
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Salam de biscuiţi reţetă
4
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Tarta cu carne de pui si legume mexicane
Bucataras.RO

Tarta cu carne de pui si legume mexicane

Va invit la o felie delicioasa de tarta pe care am pregatit-o dupa o reteta luata de la merisor. 

Tarta cu carne de pui si legume mexicane
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing