Laptele de origine animala – bun sau rau pentru oameni?

Laptele de origine animala – bun sau rau pentru oameni?

Laptele este unul din alimentele indelung promovate de medici si consumate pe scara larga la noi in tara. Este recomandat bebelusilor ca inlocuitor al laptelui matern, copiilor pentru a le intari oasele prin aportul de calciu furnizat, adultilor pentru combaterea si intarzierea osteoporozei etc. Cu siguranta toti cunoastem cel putin un beneficiu pe care laptele il aduce organismului. Ce se intampla totusi cand aceste beneficii incep sa fie disputate de catre cercetatori, aducandu-se constant argumente viabile impotriva utilizarii laptelui de origine animala de catre oameni?

Mai jos veti gasi o serie de idei contradictorii legate de efectele laptelui de origine animala asupra organismului uman. Concluziile vor fi trase de fiecare in parte. 

Argument 1 – Laptele mentine sanatatea oaselor

Laptele si produsele lactate sunt bogate in calciu, fosfor, magneziu si proteine – toate esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a oaselor. Un consum adecvat de lapte si produse lactate in timpul copilariei si, ulterior, in timpul vietii de adult intareste oasele si le protejeaza impotriva unor afectiuni precum osteoporoza. 

Contraargument 1

Laptele si celelalte produse lactate slabesc oasele si accelereaza instalarea osteoporozei. Aceasta apare ca urmare a pierderii de calciu suferite de organism. Lactatele, din cauza continutului ridicat de proteine, favorizeaza pierderea de calciu. Unele studii au aratat ca incidenta osteoporozei este mai mare in cazul celor care consuma regulat lapte.

Cum faciliteaza laptele pierderea de calciu? Laptele, ca toate proteinele animale, influenteaza PH-ul organismului facandu-l mai acid, ceea ce declanseaza o corectie biologica. Calciul este un excelent neutralizator pentru organism. Depozitul recunoscut de calciu din organism il constituie oasele. Prin urmare, calciul pe care oasele al trebui sa-l utilizeze pentru a se intari, este folosit acum pentru a neutraliza efectele acide ale laptelui.

Argument 2 – Laptele de origine animala furnizeaza aceiasi nutrienti precum laptele matern

Laptele de vaca este bine digerat de copii sub 12 luni si contine aceiasi nutrienti ca si laptele matern sau formula. Cantitatea de nutrienti furnizati este foarte mare in raport cu continutul caloric, de aceea se recomanda copiilor. Practic, contine tot ceea ce au nevoie oamenii pentru o crestere armonioasa. 

Vitamine din laptele uman si cel de vaca la 100 ml

Lapte uman

Lapte de vaca

C (mg)

5

1.1

E (mg)

0.25

0.07

D (mcg)

0.04

0.02

Acid Nicotinic (mcg)

160

82

A (mcg)

75

41

Acid Folic (mcg)

0.14

0.13

Acid pantotenic (mcg)

246

340

B1 (mcg)

14

43

B2 (mcg

40

145

K (mcg)

1.5

6

B6 (mcg)

12.0-15.0

64

Biotina(mcg)

0.6

2.8

B12 (mcg)

0.1

0.6

Minerale din laptele uman si cel de vaca la 100 ml

Lapte uman

Lapte de vaca

Cupru (mcg)

40

14

Fier (mcg)

100

70

Sulf (mg)

14

30

Potasiu (mg)

57

145

Clor (mg)

40

108

Magnesiu (mg)

4

12

Calciu (mg)

35

130

Sodiu (mg)

15

58

Fosfor (mg)

15

120

Contraargument 2:

Nu este recomandata hranirea copiilor pana la un an cu lapte de origine animala. Copiii hraniti cu lapte de vaca, de exemplu, nu obtin suficiente vitamina E, fier si acizi grasi esentiali. Insa, sunt alimentati cu prea multe proteine, sodiu si potasiu. Uneori, cantitatea ingerata este prea mult de suportat pentru sistemul unui copil. De asemenea, proteinele si grasimile din lapte sunt prea dificil de absorbit si de digerat de catre un copil. Copiii au nevoie de 180 de zile pentru a-si dubla greutatea. Viteii au nevoie de doar 45 de zile pentru a obtine acelasi rezultat. Laptele de vaca este proiectat pentru a creste puii din specie, in ritmul lor, nu copiii umani.

Argument 3: Laptele este bun pentru sanatatea dintilor

Laptele este bun pentru dinti, in special in cazul copiilor. Laptele contine calciu, foarte necesar in mentinerea unui smalt sanatos. Unele studii au aratat ca laptele si branza nu doar protejeaza dintii de degradarea produsa de alimente acide, ci sunt chiar capabili sa amelioreze deteriorarea.

Contraargument 3:

In cazul copiilor mici, laptele nu ajuta la pastrarea sanatatii dintilor. Laptele contine zaharuri care sunt descompuse in acizi de catre bacteriile din gura. Aceste substante acide ataca smaltul dintilor.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Cremes A la Cluj
2
Dulciuri

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Tarta frangipane cu pere
3
Dulciuri

Tarta frangipane cu pere

Tarta frangipane cu pere
Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac
4
Aperitive

Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac

Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
5
Salate

Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde

Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Parteneri
Budinca dulce de spaghete
Bucataras.RO

Budinca dulce de spaghete

Budinca dulce de spaghete
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri