Inghetata - Origine si Istorie

Originile inghetatei sunt destul de neclare. Cert este ca multe civilizatii antice au fost cucerite de un predecesor al inghetatei actuale. Mesopotamia e recunoscuta ca detinand primele locuri special concepute pentru racirea alimentelor (datand de acum 4000 de ani), amplasate pe malul raului Eufrat, unde persoanele instarite isi depozitau alimentele. Faraonii Egiptului solicitau sa li se trimita gheata pe mare. In secolul V inainte de Hristos, grecii vindeau conuri de gheata amestecate cu miere si fructe.

In Imperiul Roman, imparatul Nero (37-68 e.n.) poruncea sa-i fie aduse gheata si zapada din munti pentru a fi combinate cu fructe si miere pentru a le da savoarea mult apreciatei inghetate. Desi nu exista documente scrise care sa ateste acest lucru, se pare totusi ca inghetata isi are originea in curiozitatile culinare ale Imparatului Tang din Shang, China, (1675-1646 i.e.n.), care adora amestecul zapadei cu sirop de fructe si lapte.

Marco Polo a fost cel care in 1295 a facut cunoscut rolul laptelui in inghetata, preluand ideea din China si aducand-o in Italia. Amestecarea laptelui cu gheata avea meritul de a face desertul mai cremos, prin urmare, aceasta idee a prins foarte repede la nobilimea vremii, devenind un ingredient mult ravnit la dineurile fastuase organizate in acea perioada.

Din Italia, "laptele inghetat" a ajuns in Franta, in secolul 16, prin Catherine de Medici care a devenit regina Frantei prin casatoria cu Henry al II-lea. Curand dupa instalarea acesteia in Franta, multi dintre bucatarii francezi pregateau acest desert ca pe o specialitate delicioasa. Nu a mai durat mult pana cand un bucatar francez si-a deschis un magazin special pentru a vinde inghetata, fiind primul care a adaugat aroma de ciocolata sau de capsuni pe laptele inghetat.

In America, inghetata a ajuns in secolul 18, in 1776 fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv inghetata la New York.

Odata cucerita intreaga lume de aroma ispititoare a inghetatei, inventiile dedicate imbunatatirii ei nu au ezitat sa apara. Una peste alta, istoria inghetatei moderne este strans legata de o serie de descoperiri:

posibilitatea racirii alimentelor sau bauturilor prin amestecarea cu gheata sau cu zapada;dizolvarea sarurilor in apa produce un efect de racire (si raspandirea acestei idei); In aceasta etapa, inghetata era facuta manual prin plasarea unui bol intr-un tub ce continea gheata si sare. Aceasta metoda permitea reducerea temperaturii ingredientelor printr-un proces relativ simplu: sarea este racita de catre gheata, iar efectul sarii asupra ghetii era de topire partiala, absorbind totodata caldura latenta, aducand astfel amestecul sub temperatura de inghet. inventarea aparatului de facut inghetata pe la mijlocul secolului al XIX-lea; Principiul de functionare al acestui e similar celui prezentat anterior, cu mentiunea ca aceasta masinarie diminua timpul alocat unei inghetate, facand-o totodata si mai cremoasa.inventarea frigiderului mecanic (sfarsitul sec. al XIX-lea, inceputul sec. XX);

Cateva Retete de Inghetata in Cartea de Bucate Retete Culinare:

Inghetata Caramel Inghetata Cremoasa - Izlandi Fagylalt Inghetata cu fructe Inghetata cu piscoturi Inghetata de banane Inghetata de cacao

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Cremes A la Cluj
2
Dulciuri

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Tarta frangipane cu pere
3
Dulciuri

Tarta frangipane cu pere

Tarta frangipane cu pere
Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac
4
Aperitive

Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac

Tarta cu blat fraged si aromat cu ciupercute si baby spanac
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
5
Salate

Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde

Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Parteneri
Cotlet de porc cu fenicul si orez Thai
Bucataras.RO

Cotlet de porc cu fenicul si orez Thai

Desi suntem in perioada postului Pastelui,unii dintre noi printre care ma numar si eu,nu reusim neaparat sa respectam acest...

Cotlet de porc cu fenicul si orez Thai
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri