Cartofii sunt cele mai populare legume din lume. Erau in voga acum cateva sute de ani si sunt si acum. Foametea ce a afectat Irlanda intre 1845 si 1849 a demonstrat ca oamenii pot supravietui cu o dieta aproape exclusiv formata din cartofi. O mare parte a populatiei din aceasta tara depindea in mod expres de culturile de cartofi, prin urmare, in momentul in care un parazit le-a infectat campurile conducand la ofilirea intregii culturi de cartofi, mai mult de un milion de oameni si-au pierdut viata in decursul a 4-5 ani, principala cauza fiind inanitia.
Cum de, in ciuda descoperirlor culinare si a expansiunii bucatariilor orientale, cartofii nu si-au pierdut din aprecieri? Raspunsul este simplu: gatirea lor este posibila chiar si de catre cei mai neinitiati bucatari. Mai mult decat atat, industria moderna a gasit metode de a furniza diverse retete de cartofi semipreparati: cartofii pai sunt gata taiati si trebuie doar pusi in tigaie, piureul e sub forma de fulgi peste care trebuie doar sa torni apa fierbinte etc.
Origine
Cartofii provin din America Centrala si cea de Sud, unde si in prezent cresc peste 150 de specii salbatice. Primii care au cultivat cartofii in Europa au fost spaniolii prin secolul al XIX-lea, fiind ulterior adoptati pe intreg continentul. Initial, pana in secolul al XVIII-lea, cartofii erau folositi ca hrana pentru animale si, eventual, pentru oamenii saraci.
Mici secrete in alegerea cartofilor optimi pentru diverse mancaruri
Cand sunt gatite alimentele, se urmaresc doua elemente: aspectul si gustul. In cazul cartofilor, acestea depind de cantitatea de amidon.
Cartofii uscati, pufosi, fainosi sunt cei cu un continut ridicat de amidon si sunt responsabili pentru un aspect tentant atunci cand sunt copti sau prajiti. Se sfarama atunci cand sunt fierti.Cartofii cu aspect cerat, zemos au un continut mai scazut de amidon si raman fermi, cu un aspect placut atunci cand sunt fierti in apa. Sunt potriviti pentru salate. Se pot, de asemenea, coace, pastrandu-si aspectul, insa isi pierd din textura catifelata.Cum sa identificati sortimentul:Taiati un cartof in jumatate si frecati energic bucatile rezultate una de cealalta. Daca rezultatul frecarii este un lichid spumos, atunci cartofii au un continut ridicat de amidon.Preparati o saramura formata din 1 parte de sare si 11 parti apa si puneti o bucata de cartof in ea. Daca aceasta se scufunda, fiind mai dens decat lichidul, atunci cartoful este bogat in amidon. Bucatile de cartof cu o cantitate redusa de amidon plutesc in saramura. Mici trucuri in prepararea cartofilor:Utilizati apa doar cat sa-i acopere, pentru a evita pierderea nutrientilor;Sarati apa in care-i preparati, altfel este inlaturata sarea din cartofi, lasandu-i fazi.Nu-i fierbeti nici prea mult nici prea putin. Cartofii feliati fierb in aproximativ 15 min, in functie de dimensiunea feliilor, cartofii medii intregi in cam 30 de minute, iar cei mari in aproximativ 45 de minute.Cum se depoziteaza cartofii?
Daca sunt tinuti la temperaturi mai mari de 10 grade, cartofii incep sa incolteasca, ceea ce duce deseori la deteriorarea lor. Daca sunt tinuti in frigider, acestia se indulcesc (din cauza tranformarii amidonului) si capata un gust usor neplacut.
Prin urmare, cartofii trebuie tinuti intr-o incapere bine ventilata, care sa le permita sa respire. Atunci cand sunt depozitati pentru perioade mai lungi, e bine sa se puna printre ei cate un mar, pentru ca acesta emite etilena si alcool, incetind astfel procesul de incoltire al cartofilor.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii