Hidromelul, bautura zeilor preparata de daci - care sunt beneficile si cum se prepara

Hidromelul, bautura zeilor preparata de daci - care sunt beneficile si cum se prepara

Hidromelul sau miedul, este o licoare alcoolica pe baza de miere de albine, iar in antichitate aceasta era considerata bautura zeilor, ambrozie, cu proprietati miraculoase, cum ar fi nemurirea.

Pe teritoriul tarii noastre, hidromelul era facut de daci, dar prima atestare oficiala apare in anul 1413, cand negustorii brasoveni platesc impozit pentru comercializarea acestuia.

Chiar daca miedul nu ofera nemurire consumatorilor, acesta are multe proprietati benefice si in ultima vreme, acesta a revenit pe piata din Romania.

Despre hidromel se spunea ca poate vindeca rani, sporeste pofta de mancare si elimina impotenta.

Nu e de mirare ca aceasta bautura a generat atat de multe legende in jurul ei, pentru ca are in componenta peste 400 de substante nutritive care ajuta la mentinerea sanatatii.

Dintre vitaminele si mineralele pe care le contine hidromelul, amintim: vitaminele C, A, D, K, complexul B, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom si iod.

De aceea, hidromelul era preparat si consumat in societatile elena, romana, egipteana, balto-slava, celtica, germanica si geto-daca. Pentru daci, aceasta bautura era foarte importanta, dupa cum o arata si insemnarile autorilor antici: 

"Locuitorii din Dacia sunt obisnuiti cu miere cu lapte si fier." (Ptolemeu, Geografia - in jurul anului 150 p.Ch).

"De acolo am calatorit pe un drum neted, asezat intr-o campie si am trecut peste mai multe rauri navigabile, dintre cele mai mari, dupa Istru, era asa-numitul Drecon, apoi Tigas si Tifisas. Pe acestea le-am trecut in barcile de care se foloseau locuitorii de pe malurile raurilor, iar pe celelalte le-am trecut pe plute, pe care barbarii le poarta in carute, deoarece locurile sunt mlastinoase. Prin sate ni se aducea de mancare si anume in loc de grau, mei, iar in loc de vin, mied dupa cum il numesc localnicii." (Priscus, sec.V.p.Ch).

 

Preparare:

Intr-o sticla de 1 litru se pun opt linguri de miere poliflora lichida si o jumatate de lingurita de polen de albine, peste care se adauga apa plata.

Se lasa la macerat 2-3 zile, obtinandu-se astfel o bautura usor alcoolizata, cu efecte tonice, revigorante si afrodisiace.

De asemenea, hidromelul poate fi preparat si cu unele sortimente de fructe. Se strang fructele coapte, se fierbe apa si se raceste la 45 de grade, iar pentru fiecare litru de apa se adauga cate 300 de grame de miere. Fructele sunt zdrobite si se pun in vasul in care sa va face fermentarea.

Pentru fiecare kilogram de fructe se adauga 3 litri de apa cu miere. Se lasa totul la fermentat timp de 2 luni, la o temperatura de 20 de grade. Calitatea hidromelului va creste o data cu vechimea.

Hidromelul in zilele noastre:

Traditia consumului de mied s-a pastrat in Romania, dar destul de izolat. De exemplu, Antonio Maria Gratiani scria in 1564 despre obiceiul moldovenilor de a se desfata cu aceasta bautura.

In ultimii ani au aparut si cativa mici producatori care incearca sa reinvie pofta romanilor pentru hidromel.

In Maramures e produs de Eugen Libotean, care dupa 7 ani de incercari a ajuns la reteta perfecta. Despre calitatile hidromelul, acesta spune: "Normal tot ce transfera mierea, polenul, atatea enzime cat si hormoni vegetali, naturali, tot ce tine de vitamine, sunt foarte multe si chiar foarte sanatoase."

In judetul Iasi, in comuna A.I. Cuza, hidromelul e produs de Florentin Stavarache, apicultor iesean cu 110 familii de albine. Acesta spune despre reteta dupa care face hidromelul: 

"Reteta pentru obtinerea hidromelului nu este deloc una complicata. Se folosesc trei ingrediente de baza: miere capacita, polen crud si apa normala, apa plata. Procesul este similar cu cel al obtinerii vinului, iar zaharul care da alcoolul este cel din miere. Nu este o bautura tare si, in medie, as spune ca la noi se face cu un continut de alcool de circa 12-13%. Chiar ca un vin.”

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa articol: historia.rodigi24.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Aperitiv omleta cu cartofi si ciuperci la cuptor
Bucataras.RO

Aperitiv omleta cu cartofi si ciuperci la cuptor

Sau un fel de tortilla spaniola, doar ca are ceva ingrediente in plus si este facuta la cuptor. O puteti servi in orice...

Aperitiv omleta cu cartofi si ciuperci la cuptor
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura