Hidromelul, bautura zeilor preparata de daci - care sunt beneficile si cum se prepara

Hidromelul, bautura zeilor preparata de daci - care sunt beneficile si cum se prepara

Hidromelul sau miedul, este o licoare alcoolica pe baza de miere de albine, iar in antichitate aceasta era considerata bautura zeilor, ambrozie, cu proprietati miraculoase, cum ar fi nemurirea.

Pe teritoriul tarii noastre, hidromelul era facut de daci, dar prima atestare oficiala apare in anul 1413, cand negustorii brasoveni platesc impozit pentru comercializarea acestuia.

Chiar daca miedul nu ofera nemurire consumatorilor, acesta are multe proprietati benefice si in ultima vreme, acesta a revenit pe piata din Romania.

Despre hidromel se spunea ca poate vindeca rani, sporeste pofta de mancare si elimina impotenta.

Nu e de mirare ca aceasta bautura a generat atat de multe legende in jurul ei, pentru ca are in componenta peste 400 de substante nutritive care ajuta la mentinerea sanatatii.

Dintre vitaminele si mineralele pe care le contine hidromelul, amintim: vitaminele C, A, D, K, complexul B, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom si iod.

De aceea, hidromelul era preparat si consumat in societatile elena, romana, egipteana, balto-slava, celtica, germanica si geto-daca. Pentru daci, aceasta bautura era foarte importanta, dupa cum o arata si insemnarile autorilor antici: 

"Locuitorii din Dacia sunt obisnuiti cu miere cu lapte si fier." (Ptolemeu, Geografia - in jurul anului 150 p.Ch).

"De acolo am calatorit pe un drum neted, asezat intr-o campie si am trecut peste mai multe rauri navigabile, dintre cele mai mari, dupa Istru, era asa-numitul Drecon, apoi Tigas si Tifisas. Pe acestea le-am trecut in barcile de care se foloseau locuitorii de pe malurile raurilor, iar pe celelalte le-am trecut pe plute, pe care barbarii le poarta in carute, deoarece locurile sunt mlastinoase. Prin sate ni se aducea de mancare si anume in loc de grau, mei, iar in loc de vin, mied dupa cum il numesc localnicii." (Priscus, sec.V.p.Ch).

 

Preparare:

Intr-o sticla de 1 litru se pun opt linguri de miere poliflora lichida si o jumatate de lingurita de polen de albine, peste care se adauga apa plata.

Se lasa la macerat 2-3 zile, obtinandu-se astfel o bautura usor alcoolizata, cu efecte tonice, revigorante si afrodisiace.

De asemenea, hidromelul poate fi preparat si cu unele sortimente de fructe. Se strang fructele coapte, se fierbe apa si se raceste la 45 de grade, iar pentru fiecare litru de apa se adauga cate 300 de grame de miere. Fructele sunt zdrobite si se pun in vasul in care sa va face fermentarea.

Pentru fiecare kilogram de fructe se adauga 3 litri de apa cu miere. Se lasa totul la fermentat timp de 2 luni, la o temperatura de 20 de grade. Calitatea hidromelului va creste o data cu vechimea.

Hidromelul in zilele noastre:

Traditia consumului de mied s-a pastrat in Romania, dar destul de izolat. De exemplu, Antonio Maria Gratiani scria in 1564 despre obiceiul moldovenilor de a se desfata cu aceasta bautura.

In ultimii ani au aparut si cativa mici producatori care incearca sa reinvie pofta romanilor pentru hidromel.

In Maramures e produs de Eugen Libotean, care dupa 7 ani de incercari a ajuns la reteta perfecta. Despre calitatile hidromelul, acesta spune: "Normal tot ce transfera mierea, polenul, atatea enzime cat si hormoni vegetali, naturali, tot ce tine de vitamine, sunt foarte multe si chiar foarte sanatoase."

In judetul Iasi, in comuna A.I. Cuza, hidromelul e produs de Florentin Stavarache, apicultor iesean cu 110 familii de albine. Acesta spune despre reteta dupa care face hidromelul: 

"Reteta pentru obtinerea hidromelului nu este deloc una complicata. Se folosesc trei ingrediente de baza: miere capacita, polen crud si apa normala, apa plata. Procesul este similar cu cel al obtinerii vinului, iar zaharul care da alcoolul este cel din miere. Nu este o bautura tare si, in medie, as spune ca la noi se face cu un continut de alcool de circa 12-13%. Chiar ca un vin.”

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa articol: historia.rodigi24.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Tiramisu reţetă originală
Bucataras.RO

Tiramisu reţetă originală

Tiramisu reţetă originală Cred ca este unul din cele mai simple torturi, de preparat si este tare gustos pe deasupra!...

Tiramisu reţetă originală
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate