Drojdia de paine

Drojdia de paine

Drojdia de paine este numele dat unor ciuperci microscopice unicelulare care traiesc in colonii si produc dospirea aluatului. Aceste microrganisme din drojdie sunt vii si ca orice organisme vii au nevoie de hrana pentru a se dezvolta, hrana care in acest caz este constituita din zaharuri. Atunci cand se hraneste cu acestea (in interiorul aluaturilor), drojdia da nastere a doua substante: dioxidului de carbon, ce determina cresterea aluatului si alcoolului (etanol), ce se evapora in timpul prepararii termice.

Putini stiu ca viteza de fermentare a drojdiei determina calitatea aluatului. De regula, o fermentatie incetinita este asociata cu o aroma mai accentuata, o textura mai fina si mai pufoasa. De aceea, pentru multe preparate, aluatul se tine in frigider pana creste suficient, ca in cazul aluatului de focaccia, unde temperaturile reci sunt folosite pentru a putea da consistenta specifica.

Microorganismele din drojdie sunt probabil primele organisme domesticite de oameni, care au folosit drojdia pentru fermentatie si coacerea aluaturilor de secole intregi. Arheologii ce au cercetat ruinele egiptene au descoperit cuptoare si picturi ce sugerau prepararea painii cu drojdie, ce datau de acum 4000 de ani. Totusi, modul in care functioneaza drojdia a fost cercetat doar in ultimii 150 de ani, de cand Louis Pasteur a constatat in urma experimentelor ca dioxidul de carbon eliminat de drojdie este cel responsabil pentru cresterea aluaturilor.

Drojdia de paine, spre deosebire de cea de bere de exemplu, are mai putine beneficii asupra organismului. Exista chiar cercetatori care sustin ca deseori dauneaza, utilizand din resursele organismului (vitaminele din complexul B in special) pentru a se dezvolta.

Tipuri de drojdie de paine

Exista doua tipuri de drojdie de paine: proaspata si uscata. Drojdia proaspata este caracterizata de un continut lichid ridicat (cam 70%), este perisabila si ar trebui pastrata la frigider. In mod normal ar trebui consumata in maxim 8 saptamani de la impachetare. Drojdia uscata este mai procesata decat cea proaspata, pana ajunge la 8% continut lichid, microorganimele fiind intr-un stadiu de semi-dormitare. Prin urmare, poate fi pastrata mai mult timp, chiar si un an dupa ambalare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie