Diferente

Diferente

Care e diferenta intre zaharul superfin, cel pudra si cel granulat?

Zaharul superfin este zahar granulat mai marunt. Se dizolva mai usor si este mai util in indulcirea bauturilor reci in prepararea bezelelor. Zaharul pudra este foarte fin granulat (dupa cum sugereaza si numele – pudra) si este folosit la dulciuri si siropuri.

Care este diferenta intre faina simpla, faina pentru prajituri si faina pentru paine?

Cantitatea de proteine din faina pentru prajituri este de 7.5 - 8.5%, la faina simpla variaza intre 9.5 - 12%, iar faina pentru paine contine intre 11.5 - 12.5% proteine. Atunci cand faina este amestecata cu apa, proteinele din faina numite glutenina si gliadina se combina cu apa si formeaza glutenul. Glutenul determina structura aluatului si capteaza bulele de gaz datorate drojdiei sau altor afanatori. Acest proces permite aluatului sa creasca, fara a exploda. Cu cat este mai mare cantitatea de proteine continuta, cu atat mai mult gluten se obtine, determinand o fermitate mai mare a aluatului. Unele produse gatite necesita o textura mai fina - ca prajiturile, iar altele o textura mai ferma - ca painea. Prin urmare, faina trebuie aleasa in functie de ceea ce gatiti.

Care este diferenta dintre praful de copt si bicarbonatul de sodiu?

Ambele substante intra in categoria afanatorilor ce permit aluaturilor sa creasca prin degajarea de dioxid de carbon. Bicarbonatul de sodiu degaja dioxidul de carbon doar daca este combinat cu un acid - de exemplu, cu zeama de lamai. Praful de copt contine o cantitate de bicarbonat de sodiu careia ii este asociata un acid, prin urmare, acesta este activat la combinarea cu orice lichid (inclusiv apa), nu neaparat unul acid.

Care este diferenta dintre sarea de masa si sarea de mare?

Sarea de masa este sare granulata fin careia i-au fost adaugate chimicale pentru a-i da structura specifica, granulara si nelipicioasa. Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei de mare, fiind bogata in diverse minerale caracteristice zonei din care provine respectiva apa. Combinatia unica de minerale confera sarii de mare un gust distinct.

Care e diferenta intre orez brun si orez alb? Dar intre orezul cu bob rotund si cel cu bob lung?

Spre deosebire de orezul alb, orezul brun este nedecorticat, fiind mai bogat in fibre, in minerale si in vitamine (complexul vitaminic B – mai ales B6, vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc).

Orezul contine cele doua componente ale amidonului: amiloza si amilopectina. Orezul cu bob lung contine mai multa amiloza, iar cel cu bob rotund are mai multa amilopectina. Aceste doua componente reactioneaza diferit atunci cand sunt gatite. Amiloza pastreaza bobul de orez intact si nelipicios, prin urmare, orezul cu bob lung este ideal pentru pilafuri catifelate, garnituri, salate etc. Amilopectina confera orezului o textura lipicioasa, de aceea orezul cu bob rotund este mai potrivit in preparate precum sushi sau deserturi.

Care este diferenta intre uleiul de masline si uleiul extravirgin de masline?

Atunci cand maslinele sunt presate pentru a se obtine ulei, prin acest proces initial este produs cel mai bogat in arome ulei de masline, cunoscut ca ulei extravirgin. Acesta este foarte bun pentru salate. Uleiul de masline simplu este uleiul rafinat si filtrat, nefiind la fel de bogat in arome, dar cu acelasi continut caloric ca si cel extravirgin.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos