De la semințe de dovlecei la fructul matur: tot ce trebuie să știi

De la semințe de dovlecei la fructul matur: tot ce trebuie să știi

Vrei să-ți cultivi singur dovlecei? Află cum să cultivi dovleci cu sfaturile noastre de cultivare și recoltare și cum să îi păstrezi odată crescuți. 

 

Cultivarea dovlecilor, se potrivește cel mai bine unui climat mai temperat, deci este posibilă în România. Probabil când te gândești la dovleci, îi vezi în față ta pe aceia imenși, pe care copiii au început și la noi să îi sculpteze de Halloween. Chiar dacă vorbim despre același, să știi că poți obține rezultate foarte bune în propria ta grădina de legume sau chiar într-un ghiveci. Oferind îngrijirea potrivită la momentul potrivit, vei ajunge să culegi dovleci frumoși și buni, pentru a-i găti. Nu lipsesc soiurile diversificate și odată ce fructele tale au fost culese și coapte, le poți păstra până la șase luni. În plus, poți comanda cele mai bune seminte de dovlecei de la regalfermierul.ro.

 

Cultivarea în aer liber

 

Dovleacul iubește căldura: temperatura ar trebui să fie peste 17 ° C ziua și 15 ° C noaptea, cel puțin până la plantare. În țara noastră, răsadurile se fac cel mai bine în interior până în aprilie, pentru a pune plantele în pământ afară când sunt mai puternice și temperatura mai caldă, adică mai sau, dacă e zona montană, chair în iunie.

 

Plantează semințele de dovleac în recipiente mici de compost (pentru a dublă șansele de succes, poți pune chiar două semințe pe ghiveci!), la aproximativ un centimetru adâncime.

Pune ghivecele într-o seră sau pune-le într-o cameră caldă, învelite într-o pungă de plastic etanșă. Germinarea ar trebui să dureze 5-7 zile. După germinare, continuă să crești plantele de dovleac în interior, până când acestea sunt suficient de mari și temperatura este suficient de caldă pentru a le transplanta afară.

 

Deoarece dovlecii sunt sensibili la frig, aclimatizează-i timp de 7-10 zile înainte de a-i transplanta în sol cald și bine drenat, cu compost adăugat în plin soare și feriți de vânt. Alege un loc în care să fie suficient spațiu pentru ramuri (tulpini târâtoare), păstrând o distanță de cel puțin 1 până la 3 metri între plante. Udă-le bine până se stabilesc.

 

Dacă nu ai mult spațiu, poți să-ți plantezi dovleceii pe marginea curții și să îndrepți crengile spre gazon sau să le agăți de un gard cu sârmă. Sau încearcă soiurile de dovleac în miniatură, pe cât de drăguțe, pe atât de delicioase.

 

După câteva săptămâni, va fi timpul să-ți fertilizezi plantele. Până în acest moment, ar fi trebuit să înceapă să producă tulpini lungi, care pot fi desenate într-un cerc în jurul plantei pentru a preveni răspândirea pe distanță prea mare. Plantele de dovleac au rădăcini adânci, care le permit să-și tragă apă adânc din pământ. Pe vreme foarte uscată, totuși, poate fi necesară udarea suplimentară.

 

Sfaturi de top pentru cultivarea dovlecilor

 

Dovleacul poate tinde să putrezească dacă solul este umed. Pentru a evita acest lucru, ridică-ți dovleceii și așează-i pe scânduri de lemn, astfel încât să nu mai fie în contact cu pământul și să rămână uscați. Dacă există riscul de îngheț timpuriu, protejează dovlecii cu paie. Da un pic de impuls plantelor tale fertilizându-le și udându-le pe tot parcursul sezonului de creștere (dar nu prea mult după ce au fost transplantate afară).

 

Dacă cultivi soiuri mari de dovleci, nu din cei lunguieți, poți folosi sârmă pentru a disciplină ramurile pe măsură ce se dezvoltă. Aceste tulpini târâtoare se pot răspândi rapid și cresc mult și foarte departe - până la 12 metri de plantă în sine! Pe măsură ce dovlecii tăi cresc, îi poți întoarce astfel încât să păstreze o formă simetrică. Ai grijă să nu deteriorezi tulpinile, care sunt fragile. Chiar dacă par duri, manipulează dovleceii cu grijă pentru a evita “vânătăile” care le-ar putea afecta calitatea și gustul.

 

Dacă ai tulpini și flori, dar fără dovleci, ar putea însemna că rămâi fără albine în grădina de legume pentru a poleniza florile. Așadar, de ce să nu crești niște flori frumoase și colorate lângă zona ta cu dovleci pentru a atrage mai multe albine și fluturi?

 

Recoltare și conservare

 

Când? Lasă dovleacul să se coacă pe plantă cât mai mult timp posibil. Pe măsură ce se coace, dovleacul se întărește și capătă o culoare uniformă și intensă (portocaliu pentru cele mai comune soiuri) și verde pentru cei lunguieți. Strânge dovleacul cu degetul mare: dacă coajă este tare și sună gol, fructul este copt. De asemenea, scoarța ar trebui să reziste presiunii din partea unghiei. Cei lunguieți însă sunt mai moi. În linii mari, ar trebui să dureze aproximativ 100 de zile între plantarea unui dovleac și recoltarea lui la maturitate deplină.

 

Cum? Pentru a culege dovleacul, desprinde-l cu grijă de ramură cu o foarfecă de tundere sau cu un cuțit ascuțit. Totuși, nu tăia prea aproape de fructe. Pentru a prelungi conservarea se lasă o tulpină lungă (cca 10 cm). Păstreaza dovlecii într-un loc uscat, răcoros și întunecat.

 

Cultură din ghiveci

 

Dacă nu ai grădina dar vrei totuși să încerci să cultivi dovleci, nimic nu te împiedică să folosești un recipient, atâta timp cât are o lățime de minim 45 cm și o capacitate de aproximativ 70 de litri. Folosește un pământ de ghiveci de calitate și asigură-te că recipientul are un drenaj bun (o mulțime de găuri pentru a scurge apă). Dovlecii iubesc apă, dar urăsc să stea pe pământul umed, ceea ce îi poate face să mucegaiasca. Plantează o singură sămânță pe ghiveci.

 

Așează-l în cel mai însorit loc posibil. Amintește-ți că și cele mai mici soiuri au nevoie de multă lumină pentru a se dezvoltă. Planta ta ar trebui să primească cel puțin șase ore de lumină solară pe zi. Udă-l în mod regulat și folosește îngrășământ lichid diluat aproximativ la fiecare două săptămâni în timp ce crește, până când apar fructele. După aproximativ trei luni, ar trebui să te bucuri de cel mai gustos dovleac!

 

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia