Cum se stabileste Pastele

Cum se stabileste Pastele

In Biserica Veche cei mai multi sarbatoreau moartea Domnului in vinerea cea mai apropiata de 14 martie, numind-o "Pastele Crucii", iar Invierea o praznuiau in duminica urmatoare, care cadea intotdeauna dupa 14 martie sau dupa prima luna plina a echinoctiului de primavara. Aceasta duminica o numeau "Pastele Invierii".

In unele biserici din apus, se sarbatoreau Pastile la data fixa: fie pe 25 martie, fie pe 27 martie. Sfintii Parinti de la Sinodul I Ecumenic au fixat in Concilul de la Niceea, in anul 325, principiul fixarii Pastelui asa cum facea biserica din Alexandria (Egipt), unde astromia era in floare. Sfantul Sinod a stabilit ca Pastele sa fie sarbatorit numai duminica. Aceasta va fi prima duminica dupa luna plina dupa echinoctiul de primavara. Daca aceasta duminica va cadea odata cu pastele evreilor atunci pastele crestinilor va fi serbat duminica urmatoare. In fiecare an calculul se facea in biserica din Alexandria. Datorita acestei hotarari luate in Consiliul de la Niceea, obligatorii pentru crestini, data Pastelui varia intre 22 martie si 25 aprilie. Dar toate tabelele pascale erau imperfecte si din cauza ca data echinoctiului de primavara varia de la un punct geografic la altul si din pricina calcului astronomic sau din pricina Calendarului Iulian.

Asa deci, la 1582, Biserica Apuseana a constatat ca anul calendaristic iulian ramasese in urma fata de anul solar, cu 10 zile de la Sinodul I Ecumenic, adica in 1257 de ani. Atunci data la care s-a constatat si indreptat aceasta eroare, anume 5 octombrie, a devenit 15 octombrie.

Si in Biserica de Rasarit unii clerici si laici invatati au observant acest decalaj, dar animozitatile fata de catolici si situatia grea cauzata de atacul turcilor si de cucerirea Constantinopolelui au intarziat formarea calendarului.

In 1923, Bisericile Ortodoxe, sub presedentia Constantinopolelui, au hotarat indreptarea calendarului cu13 zile - cat ajunsese diferenta de la data Intaiului Sinod Ecumenic. Pentru a pastra unitatea dintre credinciosi macar de sarbatoarea Pastelui, au mentionat-o tot dupa calendarul neindreptat. Fiecare Biserica avea sa aplice hotararile in functie de reactia credinciosilor.

Dupa 1924, Biserica Ortodoxa Romana a indreptat calendarul fara compromisuri timp de cativa ani, pana la 1927, schimband data Pastelui intocmai dupa Biserica Apuseana. A revenit insa datorita opinei publice romanesti. Asa se face ca in toate Bisericile Ortodoxe, Pastile se tin pe stilul vechi, in cadrul noului calendar.
De aceea Pastile cad intre 4 aprilie si 8 mai si nu intre 22 martie si 25 aprilie ca la bisericile Apusene.

In Biserica ortodoxa, stilul vechi integral, cu eroarea aratata il tin numai Patriarhia de la Ierusalim, Sf Munte Athos, Patriarhia de Serbia si cea de la Moscova.
Stabilirea zilelor pascale crestine se face diferit, Biserica ortodoxa evitand coincidenta cu Pastele evreilor in timp ce Biserica Catolica nu tine cont de acest criteriu.

Indiferent de deosebirile esentiale- de doctrina si de traditie teologica – intre argumentul iudaic si cel crestin, ambele sarbatori contin ecouri indepartate din cultul arhaic al primaverii.

Club Editorial Retete Culinare
Autor: Alina_i

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ceafa de porc la cuptor
4
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Ciorba de primavara
Bucataras.RO

Ciorba de primavara

"Retete de post economice"

Ciorba de primavara
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate