Bezeaua este obtinuta din albusurile de ou batute cu zahar pana devin o compozitie teapana si stralucitoare, care este apoi pusa la cuptor pentru a se intari. Este utilizata pentru a acoperi placinte si alte deserturi (budinci, prajituri cu crema etc.), putand constitui, de asemenea, un desert de sine statator.
Cand facem bezea, prima regula este sa verificam ca vasul si telul ce vor fi folosite in process nu au nici o urma de grasime pe ele. De asemenea, nu trebuie sa existe urme de galbenusuri pe albusurile din care vom face bezeaua.
Cum se face bezeaua
Albusurile trebuie aduse la temperatura camerei. Se folosesc doua linguri de zahar pentru fiecare albus de ou batut. Se bat albusurile pana se formeaza usoare varfuri, apoi se adauga zahar, putin cate putin. Daca atunci cand ridicam telul, albusurile nu curg de pe el, bezeaua poate fi utilizata pe prajitura.
Cum se fac bezelele
Pentru bezele, se utilizeaza cate un sfert de cana de zahar pentru fiecare albus. Procesul e similar celui descris mai sus: se bat albusurile spuma pana compozitia este sufficient de tare incat sa stea pe tel. Se da la cuptorul preincins la o temperatura joasa (100 grade Celsius) pana se usuca, insa nu devin maronii. In functie de dimensiunile bezelelor, acest proces poate dura intre 1-3 ore.
Sfaturi utile:Nu faceti bezele in zilele umede, pentru ca vor iesi gumoase si neapetisante.Pentru a evita inmuierea bezelei moi, trebuie adaugat zaharul gradual, cate o lingura. De asemenea, bezeaua trebuie utilizata imediat dupa preparare.Pentru a va asigura ca zaharul s-a dizolvat in intregime, pipaiti intre degetul mare si aratator putina spuma. Daca nu are o textura granulata, bezeaua poate fi utilizata.Pentru a evita diminuarea stratului de bezea, dizolvati 1 lingura de amidon de porumb intr-o treime cana de apa, la o temperatura mediu joasa, pana se formeaza un gel gros. Raciti incet, apoi adaugati mixtura de amidon, putin cate putin in albusurile batute spuma. Amidonul ajuta, de asemenea, si in procesul de coacere. Pentru a evita bezelele gumoase, feriti-le de umiditate.Pentru a usca bezelele care s-au inmuiat, puneti-le in cuptor, la 100 de grade, pentru cel putin 30 de minute (in functie de marime, pot sta si pana la cateva ore).Pentru a masca culoarea maronie a bezelelor care au fost coapte prea mult, presarati zahar pudra deasupra sau acoperiti cu sirop de ciocolata.Pentru a face o taietura curata in bezea, treceti prin apa fierbinte cutitul, apoi taiati.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii