Ceaunul este un vas de tuci, de forma emisferica, ce are, de obicei, doua toarte unite printr-un maner si este folosit pentru fierberea mamaligii sau a altor mancaruri.
Cum calim un ceaun
Inainte de prima utilizare, ceaunul ar trebuie "calit". Acest proces se refera practic la prajirea unei pelicule de ulei pe toata suprafata interioara a ceaunului, pelicula care in urma procesului termic capata consistenta unui lac care are mai multe efecte: in primul rand, impiedica ruginirea metalului. In al doilea rand, se formeaza o pelicula antiadeziva ce va face facilita ulterior curatarea vasului.
Instructiuni de calire:
Spalati, clatiti si apoi uscati ceaunul. Ungeti-l apoi pe interior cu putina grasime solida (precum margarina), inclusiv capacul, acolo unde e cazul.Puneti-l in cuptor, la o temperatura de 150 grade celsius si lasati-l aproximativ o ora. Nu va impacientati daca iese fum, e parte a procesului. Deschideti geamurile si aerisiti.Dupa ce s-a racorit ceaunul, stergeti excesul de grasime si puneti un prosop de hartie pe peretii ceaunului, cu capetele iesind de sub capac, pentru a asigura o oarecare circulatie a aerului. Astfel, va fi absorbit intreg excesul de grasime.
La primele 3-4 utilizari ale ceaunului dupa calire e bine sa evitati sa gatiti in el mancaruri acide (precum sucul de tomate) sau mancaruri foarte dulci (deserturi). Stratul protector care se obtine prin calire nu s-a stabilizat, astfel de mancaruri putand sa-l distruga inainte de a intari complet.
Cum curatam ceaunul?
Utilizand o laveta de plastic indepartati resturile de mancare.Turnati putina apa pe fundul ceaunului, apoi utilizati o laveta de vase si spalati-l usor. Scurgeti apa in care l-ati spalat si clatiti-l cu apa calduta.Uscati bine ceaunul cu ajutorul unui servetel de hartie sau punandu-l putin la foc mic.Cu un servetel de hartie imbibat in putin ulei, ungeti intreaga suprafata interioara a ceaunului. Daca ceaunul este calit bine, acest pas nu va trebui facut la fiecare utilizare a lui, ci doar din cand in cand.Stergeti excesul de ulei pentru a nu se rancezi pana la urmatoarea utilizare a ceaunului.Depozitati-l punand un servetel (cu un capat afara, unul in interior) intre capac si ceaun. Astfel, excesul de grasime va fi absorbit si se va permite si o usoara circulare a aerului.
Sfaturi utile:
Nu folositi detergent de vase (se poate impregna in metal, transferandu-se apoi in mancaruri, alterandu-le gustul).Nu utilizati spalatoare de sarma (acestea pot indeparta stratul antiadeziv obtinut prin "calire").
Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromataSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorAstăzi am ajuns devreme acasă si m-am gândit să fac niște sărățele cu susan. Vroiam să fac și eu de ceva vreme...
Sărățele cu susanRulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii