Cum sa intretinem ceaunele

Cum sa intretinem ceaunele

Ceaunul este un vas de tuci, de forma emisferica, ce are, de obicei, doua toarte unite printr-un maner si este folosit pentru fierberea mamaligii sau a altor mancaruri.

Cum calim un ceaun
Inainte de prima utilizare, ceaunul ar trebuie "calit". Acest proces se refera practic la prajirea unei pelicule de ulei pe toata suprafata interioara a ceaunului, pelicula care in urma procesului termic capata consistenta unui lac care are mai multe efecte: in primul rand, impiedica ruginirea metalului. In al doilea rand, se formeaza o pelicula antiadeziva ce va face facilita ulterior curatarea vasului.

Instructiuni de calire:

Spalati, clatiti si apoi uscati ceaunul. Ungeti-l apoi pe interior cu putina grasime solida (precum margarina), inclusiv capacul, acolo unde e cazul.Puneti-l in cuptor, la o temperatura de 150 grade celsius si lasati-l aproximativ o ora. Nu va impacientati daca iese fum, e parte a procesului. Deschideti geamurile si aerisiti.Dupa ce s-a racorit ceaunul, stergeti excesul de grasime si puneti un prosop de hartie pe peretii ceaunului, cu capetele iesind de sub capac, pentru a asigura o oarecare circulatie a aerului. Astfel, va fi absorbit intreg excesul de grasime.

La primele 3-4 utilizari ale ceaunului dupa calire e bine sa evitati sa gatiti in el mancaruri acide (precum sucul de tomate) sau mancaruri foarte dulci (deserturi). Stratul protector care se obtine prin calire nu s-a stabilizat, astfel de mancaruri putand sa-l distruga inainte de a intari complet.
 
Cum curatam ceaunul?

Utilizand o laveta de plastic indepartati resturile de mancare.Turnati putina apa pe fundul ceaunului, apoi utilizati o laveta de vase si spalati-l usor. Scurgeti apa in care l-ati spalat si clatiti-l cu apa calduta.Uscati bine ceaunul cu ajutorul unui servetel de hartie sau punandu-l putin la foc mic.Cu un servetel de hartie imbibat in putin ulei, ungeti intreaga suprafata interioara a ceaunului. Daca ceaunul este calit bine, acest pas nu va trebui facut la fiecare utilizare a lui, ci doar din cand in cand.Stergeti excesul de ulei pentru a nu se rancezi pana la urmatoarea utilizare a ceaunului.Depozitati-l punand un servetel (cu un capat afara, unul in interior) intre capac si ceaun. Astfel, excesul de grasime va fi absorbit si se va permite si o usoara circulare a aerului.

Sfaturi utile:

Nu folositi detergent de vase (se poate impregna in metal, transferandu-se apoi in mancaruri, alterandu-le gustul).Nu utilizati spalatoare de sarma (acestea pot indeparta stratul antiadeziv obtinut prin "calire").

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti