In orice magazin intram, gasim numeroase recipiente cu dressinguri pentru salate. Sunt intotdeauna tentante pentru ca, de ce sa nu recunoastem, confera o savoare deosebita salatelor pe care le pregatim. Insa, daca indraznim sa ne uitam la eticheta, constatam ca sunt pline de conservanti, fapt care diminueaza considerabil din calitatile care ne-ar determina sa le cumparam. Exista totusi o alternativa: dressingurile pentru salate sunt foarte usor de facut acasa. Putem intensifica gustul preparatelor fara conservanti si fara alte substante ce ar putea sa dauneze organismului.
Ce trebuie sa contina un dressing pentru salata?
Este foarte simplu sa prepari dressinguri pentru salate cand cunosti cateva principii de baza. Nu este nevoie de instrumente de bucatarie speciale, ci doar de un vas cu capac si cateva ingrediente ce in mod normal se gasesc in orice bucatarie. In rest, totul tine de imaginatie si de preferintele fiecaruia.
Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru a prepara dressinguri pentru salate delicioase:
Grasimi
In aceasta categorie intra uleiul, branza, smantana si ouale. Dressingurile mai "usoare" au la baza ulei, iar cele mai grase au ca ingredient principal branza sau smantana. Multe din vitaminele din legumele si zarzavaturile din salate sunt solubile in grasime, ceea ce inseamna ca sunt absorbite de organism doar in prezenta acestora. De aceea, unele salate au un gust mai bun atunci cand sunt acoperite de un dressing mai gras si altele cand sunt asezonate cu unul mai acid.
Acizi
Lamaile, lime-urile, portocale, diverse tipuri de otet toate sunt foarte populare in dressinguri. Dau un gust acrisor dulceag salatelor, fiind foarte apreciat pentru modul in care intensifica gustul ingredientelor.
Condimente: sare, piper, usturoi, oregano, busuioc lista este nesfarsita. Cu ajutorul lor, salatele devin mai apetisante. Unde mai pui ca aceastea aduc si beneficii reale organismului.
Un vas in care sa fie amestecate ingredientele
Un vas de plastic, un borcan, o punga pentru pastrarea alimentelor, orice are un sistem de inchidere eficient si se gaseste in bucatarie poate fi folosit. Asa, le puteti amesteca (scuturandu-le), fara a face mizerie in jur. Unele dressinguri, precum cele bazate pe oua, trebuie facute, preferabil, cu ajutorul unui mixer electric intrucat acesta poate amesteca ingredientele la o viteza mai mare, facand dressingul mai cremos.
Mici trucuri pentru un dressing delicios
* Intrucat amestecul de ulei si otet nu este omogen, utilizati un "element de legatura" pentru a obtine o emulsie perfecta: mustarul pudra. Mierea este un alt ingredient care "stabilizeaza" dressingul, impiedicand otetul si uleiul sa se separe mai mult timp decat v-ar lua sa terminati de mancat salata. In plus mierea indulceste, echilibrand gustul acrisor al otetului sau al citricelor.
* Pentru a obtine cele mai bune rezultate, toate ingredientele ar trebui sa fie la temperatura camerei. Cu cat este mai rece uleiul, cu atat va fi mai greu de obtinut o emulsie.
Precautii
* Pentru ca dressingurile preparate in casa nu contin conservanti, acestea rezista mai putin. Pastrati dressingurile bazate pe lactate (smantana, branza etc.) in frigider, pentru maxim o saptamana, iar cele bazate pe ulei ceva mai mult de atat.
* Nu pastrati dressingurile cu baza acida in recipiente de metal, intrucat pot avea loc reactii chimice din care sa rezulte substante toxice pentru organism. De asemenea, dressingul poate capata un gust metalic ceea ce va afecta aroma salatei.
* Nu puneti prea mult dressing pe salata, deoarece s-ar putea sa obtineti inversul efectului scontat: in loc sa-i intensificati aromele, veti reusi doar sa le diminuati. Turnati putin cate putin, ca sa puteti ajusta in functie de preferinte.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii