Cum alegem pestele?

Cum alegem pestele?

Exista sute de specii de peste comestibile, iar magazinele ofera o gama atat de variata incat e imposibil ca o persoana sa nu gaseasca un peste pe gustul ei. Totusi cum stim ca am facut alegerea corecta? Este pestele destul de proaspat si cat anume trebuie sa cumparam pentru a fi suficient?

Cum alegem pestele intreg?

Cand cumparam un peste, trebuie sa analizam in primul rand ochii. Daca acestia sunt luminosi, clari si iesiti in afara (convecsi), pestele este proaspat. Ochii stersi, cetosi, adanciti in cap, atunci e mai bine sa evitati sa cumparati acest peste.

Al doilea indicator al unui peste proaspat este o piele hidratata si stralucitoare, cu reflexe metalice. Daca aceasta este stearsa, cu zone decolorate, atunci pestele este de evitat.

Branhiile constituie un alt element de analizat atunci cand verificam prospetimea unui peste. Daca sunt rosii, pestele este proaspat, daca au o culoare mai inchisa, caramizie, atunci acesta este vechi.

Un ultim aspect al pestelui proaspat e un miros usor, discret, "de apa". Daca in preajma pestelui simtiti un miros puternic, intepator, acesta nu se va estompa prin gatit, deci ar fi mai bine sa nu-l cumparati.

Cum alegem pestele file sau bucati?

Daca pestele mai are piele pe el, aceasta ar trebuie sa fie stralucitoare si metalica. Daca este fada, pestele este vechi.

Bucatile de peste sau file-urile nu ar trebui sa aiba un miros deranjant.

Daca exista lichid pe peste, acesta trebuie sa fie clar, nu laptos. Lichidul laptos de pe fileul de peste este primul semn de putrezire.

Daca vi se permite asta, apasati carnea pestelui cu degetul. Dupa apasare, ar trebui sa-si revina imediat la forma initiala. Daca adancirea persista, bucatile de peste sunt vechi, deci e indicat sa le evitati.

Cand cumparati filleuri de peste alb, alegeti-le pe cele ce au un aspect translucid, cu o usoara tenta rozalie.

Cand alegeti filleuri de peste colorat, carnea ar trebui sa arate densa, fara nici un fel de goluri printre straturi.

Cat de mult peste cumparam?

Cantitatea de peste necesara pentru o portie variaza in functie de tipul de taiere a pestelui.


Tipul de taiere a pestelui

Cantitatea echivalenta unei portii

Peste intreg

350 - 400 g/ portie

Fille

100 - 150 g/ portie

Bucati de peste

100 - 150 g/ portie

Peste intreg curatat

250 - 350 g/ portie

Peste curatat fara cap

150 g/ portie

In cazul in care am cumparat prea mult, il putem pune la congelator in pungute de plastic, unde se poate pastra pana la 6 luni pestele slab si pana la 3 luni pestele mai gras. Pentru a nu deteriora consistenta carnii in timpul decongelarii, ideal e ca aceasta sa se faca in frigider, in decursul a cateva ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie