Cum alegem pestele?

Cum alegem pestele?

Exista sute de specii de peste comestibile, iar magazinele ofera o gama atat de variata incat e imposibil ca o persoana sa nu gaseasca un peste pe gustul ei. Totusi cum stim ca am facut alegerea corecta? Este pestele destul de proaspat si cat anume trebuie sa cumparam pentru a fi suficient?

Cum alegem pestele intreg?

Cand cumparam un peste, trebuie sa analizam in primul rand ochii. Daca acestia sunt luminosi, clari si iesiti in afara (convecsi), pestele este proaspat. Ochii stersi, cetosi, adanciti in cap, atunci e mai bine sa evitati sa cumparati acest peste.

Al doilea indicator al unui peste proaspat este o piele hidratata si stralucitoare, cu reflexe metalice. Daca aceasta este stearsa, cu zone decolorate, atunci pestele este de evitat.

Branhiile constituie un alt element de analizat atunci cand verificam prospetimea unui peste. Daca sunt rosii, pestele este proaspat, daca au o culoare mai inchisa, caramizie, atunci acesta este vechi.

Un ultim aspect al pestelui proaspat e un miros usor, discret, "de apa". Daca in preajma pestelui simtiti un miros puternic, intepator, acesta nu se va estompa prin gatit, deci ar fi mai bine sa nu-l cumparati.

Cum alegem pestele file sau bucati?

Daca pestele mai are piele pe el, aceasta ar trebuie sa fie stralucitoare si metalica. Daca este fada, pestele este vechi.

Bucatile de peste sau file-urile nu ar trebui sa aiba un miros deranjant.

Daca exista lichid pe peste, acesta trebuie sa fie clar, nu laptos. Lichidul laptos de pe fileul de peste este primul semn de putrezire.

Daca vi se permite asta, apasati carnea pestelui cu degetul. Dupa apasare, ar trebui sa-si revina imediat la forma initiala. Daca adancirea persista, bucatile de peste sunt vechi, deci e indicat sa le evitati.

Cand cumparati filleuri de peste alb, alegeti-le pe cele ce au un aspect translucid, cu o usoara tenta rozalie.

Cand alegeti filleuri de peste colorat, carnea ar trebui sa arate densa, fara nici un fel de goluri printre straturi.

Cat de mult peste cumparam?

Cantitatea de peste necesara pentru o portie variaza in functie de tipul de taiere a pestelui.


Tipul de taiere a pestelui

Cantitatea echivalenta unei portii

Peste intreg

350 - 400 g/ portie

Fille

100 - 150 g/ portie

Bucati de peste

100 - 150 g/ portie

Peste intreg curatat

250 - 350 g/ portie

Peste curatat fara cap

150 g/ portie

In cazul in care am cumparat prea mult, il putem pune la congelator in pungute de plastic, unde se poate pastra pana la 6 luni pestele slab si pana la 3 luni pestele mai gras. Pentru a nu deteriora consistenta carnii in timpul decongelarii, ideal e ca aceasta sa se faca in frigider, in decursul a cateva ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
4
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Ostropel de pui ca la mama acasa
Bucataras.RO

Ostropel de pui ca la mama acasa

Astazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...

Ostropel de pui ca la mama acasa
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute