Cum alegem pestele?

Cum alegem pestele?

Exista sute de specii de peste comestibile, iar magazinele ofera o gama atat de variata incat e imposibil ca o persoana sa nu gaseasca un peste pe gustul ei. Totusi cum stim ca am facut alegerea corecta? Este pestele destul de proaspat si cat anume trebuie sa cumparam pentru a fi suficient?

Cum alegem pestele intreg?

Cand cumparam un peste, trebuie sa analizam in primul rand ochii. Daca acestia sunt luminosi, clari si iesiti in afara (convecsi), pestele este proaspat. Ochii stersi, cetosi, adanciti in cap, atunci e mai bine sa evitati sa cumparati acest peste.

Al doilea indicator al unui peste proaspat este o piele hidratata si stralucitoare, cu reflexe metalice. Daca aceasta este stearsa, cu zone decolorate, atunci pestele este de evitat.

Branhiile constituie un alt element de analizat atunci cand verificam prospetimea unui peste. Daca sunt rosii, pestele este proaspat, daca au o culoare mai inchisa, caramizie, atunci acesta este vechi.

Un ultim aspect al pestelui proaspat e un miros usor, discret, "de apa". Daca in preajma pestelui simtiti un miros puternic, intepator, acesta nu se va estompa prin gatit, deci ar fi mai bine sa nu-l cumparati.

Cum alegem pestele file sau bucati?

Daca pestele mai are piele pe el, aceasta ar trebuie sa fie stralucitoare si metalica. Daca este fada, pestele este vechi.

Bucatile de peste sau file-urile nu ar trebui sa aiba un miros deranjant.

Daca exista lichid pe peste, acesta trebuie sa fie clar, nu laptos. Lichidul laptos de pe fileul de peste este primul semn de putrezire.

Daca vi se permite asta, apasati carnea pestelui cu degetul. Dupa apasare, ar trebui sa-si revina imediat la forma initiala. Daca adancirea persista, bucatile de peste sunt vechi, deci e indicat sa le evitati.

Cand cumparati filleuri de peste alb, alegeti-le pe cele ce au un aspect translucid, cu o usoara tenta rozalie.

Cand alegeti filleuri de peste colorat, carnea ar trebui sa arate densa, fara nici un fel de goluri printre straturi.

Cat de mult peste cumparam?

Cantitatea de peste necesara pentru o portie variaza in functie de tipul de taiere a pestelui.


Tipul de taiere a pestelui

Cantitatea echivalenta unei portii

Peste intreg

350 - 400 g/ portie

Fille

100 - 150 g/ portie

Bucati de peste

100 - 150 g/ portie

Peste intreg curatat

250 - 350 g/ portie

Peste curatat fara cap

150 g/ portie

In cazul in care am cumparat prea mult, il putem pune la congelator in pungute de plastic, unde se poate pastra pana la 6 luni pestele slab si pana la 3 luni pestele mai gras. Pentru a nu deteriora consistenta carnii in timpul decongelarii, ideal e ca aceasta sa se faca in frigider, in decursul a cateva ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cu Crema De Ness
1
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
2
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Cornulete cu Nuca II
3
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Tort Racoros
4
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Drob in Foi de Clatite
5
Aperitive

Drob in Foi de Clatite

Drob in Foi de Clatite
Parteneri
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Mancare de stevie
Gustos.RO

Mancare de stevie

Reteta de mancare de stevie. Mancare de stevie reteta simpla si delicioasa. Cum se face mancarea de stevie. Retete cu stevie.

Mancare de stevie