Exista sute de specii de peste comestibile, iar magazinele ofera o gama atat de variata incat e imposibil ca o persoana sa nu gaseasca un peste pe gustul ei. Totusi cum stim ca am facut alegerea corecta? Este pestele destul de proaspat si cat anume trebuie sa cumparam pentru a fi suficient?
Cum alegem pestele intreg?
Cand cumparam un peste, trebuie sa analizam in primul rand ochii. Daca acestia sunt luminosi, clari si iesiti in afara (convecsi), pestele este proaspat. Ochii stersi, cetosi, adanciti in cap, atunci e mai bine sa evitati sa cumparati acest peste.
Al doilea indicator al unui peste proaspat este o piele hidratata si stralucitoare, cu reflexe metalice. Daca aceasta este stearsa, cu zone decolorate, atunci pestele este de evitat.
Branhiile constituie un alt element de analizat atunci cand verificam prospetimea unui peste. Daca sunt rosii, pestele este proaspat, daca au o culoare mai inchisa, caramizie, atunci acesta este vechi.
Un ultim aspect al pestelui proaspat e un miros usor, discret, "de apa". Daca in preajma pestelui simtiti un miros puternic, intepator, acesta nu se va estompa prin gatit, deci ar fi mai bine sa nu-l cumparati.
Cum alegem pestele file sau bucati?
Daca pestele mai are piele pe el, aceasta ar trebuie sa fie stralucitoare si metalica. Daca este fada, pestele este vechi.
Bucatile de peste sau file-urile nu ar trebui sa aiba un miros deranjant.
Daca exista lichid pe peste, acesta trebuie sa fie clar, nu laptos. Lichidul laptos de pe fileul de peste este primul semn de putrezire.
Daca vi se permite asta, apasati carnea pestelui cu degetul. Dupa apasare, ar trebui sa-si revina imediat la forma initiala. Daca adancirea persista, bucatile de peste sunt vechi, deci e indicat sa le evitati.
Cand cumparati filleuri de peste alb, alegeti-le pe cele ce au un aspect translucid, cu o usoara tenta rozalie.
Cand alegeti filleuri de peste colorat, carnea ar trebui sa arate densa, fara nici un fel de goluri printre straturi.
Cat de mult peste cumparam?
Cantitatea de peste necesara pentru o portie variaza in functie de tipul de taiere a pestelui.
Tipul de taiere a pestelui
Cantitatea echivalenta unei portii
Peste intreg
350 - 400 g/ portie
Fille
100 - 150 g/ portie
Bucati de peste
100 - 150 g/ portie
Peste intreg curatat
250 - 350 g/ portie
Peste curatat fara cap
150 g/ portie
In cazul in care am cumparat prea mult, il putem pune la congelator in pungute de plastic, unde se poate pastra pana la 6 luni pestele slab si pana la 3 luni pestele mai gras. Pentru a nu deteriora consistenta carnii in timpul decongelarii, ideal e ca aceasta sa se faca in frigider, in decursul a cateva ore.
Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.
Papricas de pui cu galuste - gustos si savurosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaReteta simpla pentru briose pufoase cu ciocolata. Descopera cum sa pregatesti aceste delicii rapid, folosind ingrediente de...
Briose cu ciocolata - dulci si delicioaseAceasta reteta de prajitura este perfecta pentru sarbatorile de iarna. Perele posate in vin surprind toate aromele iernii,...
Prajitura aromata cu pere intregiIncercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...
Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakes
Comentarii