Conservele de toamna sunt parte din traditia romaneasca. Ele constituie o maniera eficienta de a profita de legumele proaspete pe care fie le crestem in gradina personala, fie le cumparam din piete la preturi mai mici decat in celelalte luni ale anului. O data pregatite, conservele trebuie puse la borcan pentru a le putea consuma si ulterior.
Un borcan curat si sterilizat este cheia succesului pentru conservarea cat mai indelungata a produselor. Daca sunt murdare, mancarea pastrata in ele se va strica foarte repede si vom sfarsi prin a o arunca.
Exista mai multe metode de sterilizare a borcanelor, dar toate au in comun cateva masuri ce trebuie luate anterior:
Selectati borcanele in care veti depozita alimentele pe care doriti sa le conservati. Asigurati-va ca sunt destul de groase pentru a rezista la temperaturile impuse de sterizare.Verificati ca borcanele sa nu aiba crapaturi sau sa nu fie ciobite deloc. In cazul in care au chiar si cel mai mic defect, e preferabil sa nu le folositi pentru conserve. Borcanele risca sa se sparga in timpul sterilizarii, iar daca acest lucru nu se intampla, defectele vor permite oricum bacteriilor sa se inmulteasca dupa ce au fost sigilate.Spalati-le bine cu apa si sapun, apoi clatiti-le temeinic.Metoda 1 - sterilizarea in apa fierbinte
Pasul 1:
Puneti borcanele cu gura in sus pe un suport (gratar, alt vas) in interiorul unui vas, pozitionandu-le o o distanta de 2-3 centimetri unul de altul si de peretii vasului. Umpleti vasul cu apa fierbinte pana cand apa depaseste cu 2-3 degete nivelul borcanelor. Acoperiti vasul cu un capac.
Pasul 2:
Aduceti apa in punctual de fierbere si continuati sa fierbeti timp de 10 minute (incepeti sa cronometrati cand apa incepe sa fiarba).
Pasul 3:
Dupa cele 10 minute de fierbere, inchideti ochiul si lasati-le sa stea in apa fierbinte, acoperite de capac, pana cand le folositi. Scurgeti apa de pee le, avand grija sa nu atingeti nici gura borcanului, nici interiorul. Umpleti-le cat mai repede, pentru a evita contaminarea cu bacteria din aer sau cu sporii de mucegai.
Metoda 2 - sterilizarea in cuptor
Pasul 1:
Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius (intre treapta 1 si treapta a 2-a). Nu va lasati tentati sa-l incalziti mai tare, pentru ca veti creste riscul de a sparge borcanele.
Pasul 2:
Puneti un strat dublu de ziare pe rafturile cuoptorului (nu si pe tava de jos a cuptorului).
Pasul 3:
Asezati borcanele pe rafturi asigurandu-va ca nu se ating unul pe altul.
Pasul 4:
Inchideti usa cuptorului si lasati-le la sterilizat timp de 20 de minute.
Pasul 5:
Scoateti-le din cuptor si umpleti-le cat sunt fierbinti cu gemuri sau alimente care au aceeasi temperature ca si borcanele. Nu turnati alimente fierbinti in borcane reci si nici alimente reci in borcane fierbinti.
Metoda 3 - sterilizare in cuptorul cu microunde
Pasul 1:
Puneti borcanele usor umede in cuptorul cu microunde si lasati-le la sterilizat timp de un minut.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii