Babicul se numara printre preparatele cele mai gustoase pregatite in gospodariile romanilor, odata cu instalarea sezonului rece.
Chiar daca are aspect de carnat, babicul este un salam de casa uscat, nu foarte raspandit. Si, atunci cand il cautati pe cel mai bun, trebuie sa va indreptati neaparat spre Buzau.
Aici, se spune ca cea mai buna perioada pentru prepararea babicului este toamna tarzie, dupa ce da bruma in gradinile de zarzavat, dar vremea de afara este rece fara sa inghete apa.
Legenda spune ca cel care a adus reteta acestui salam de casa a venit din Serbia, iar preparatul a fost gustat pentru prima oara de catre imparatul Napoleon cand acesta se afla in retragere din dezastruoasa campanie din Rusia si a poposit o noapte la Buzau.
Atunci, gazda imparatului a fost boierul Vernescu, care l-a intampinat pe Napoleon cu tuica de Lopatari, branza de burduf de Penteleu si babic adus de starostele sarbilor buzoieni.
Dintre toate bunatatile pe care le-a gustat, imparatul a ramas extrem de impresionat de babic, la plecare luand cu el vreo 20 de babici. Drept multumire a lasat gazdei o scrisoare de apreciere.
Iata cum se prepara celebru si gustosul babic.
Ingrediente:
10 kg pulpa de vitel dezosata
10 kg pulpa de porc degresata si dezosata
20 linguri de boia dulce
5-10 linguri de boia iute
sare
intestin subtire de manzat
Mod de preparare:
(Atentie, pentru a prinde gustul de babic de Buzau, carnea tocata se va pune numai in covata din lemn de plop.)
La fiecare kg de carne tocata se pun cate 3-4 linguri de boia dulce si se framanta circa o jumatate de ora ca sa se lege. Se fac bulgari cat pumnul si se pun pe o plansa din lemn de stejar, unde se lasa sa se odihneasca 12 ore.
Operatiunea de framantat se reia dupa cele 12 ore si se adauga boia iute si sare dupa gust, pana cand carnea devine pastoasa. Se fac iar bulgari si se lasa circa 6-12 ore la macerat, pe aceeasi plansa de lemn.
Umplerea intestinului se face cu masina de tocat cu palnie mare, speciala. Un baton de babic trebuie sa fie cam de 40 de cm lungime si inca de la inceput trebuie sa aiba o consistenta mai tare. Dupa umplere se leaga la capete cu ata de canepa, cat mai strans.
Membrana babicilor obtinuti astfel este intepata cat mai des. Apoi, cu sucitorul se elimina bulele de aer care au ramas in interior.
Dupa ce suntem siguri ca babicii nu au aer in interior, sunt pusi intre doua planse de lemn, peste care se aseaza greutati, cam 2 kg de fiecare babic. Din 12 in 12 ore se intorc plansele pe partea uscata si se dubleaza greutatile.
Babicul se pune la uscat in podul casei dupa 2-3 zile de presare. Acolo, se usuca circa 5-7 zile, apoi se da la un fum rece si nu prea puternic, timp de cateva ore.
Pe parcursul iernii, babicul se pastreaza agatat la grinda in pod.
Babicul poate fi folosit la prepararea mai multor feluri de mancare, dar cand este servit ca aperitiv, se bea tuica de pruna de Buzau sau bere rece.
Sursa articol: traiesteromaneste.ro
Sursa foto: financiarul.ro
Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfectFursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si deliciosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraO mancarica delicioasa ce-mi place tare mult.
Mancare de mazare cu carne de porcDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii