Cum se prepara cel mai bun babic - preparatul romanesc care l-a cucerit pe Napoleon

Cum se prepara cel mai bun babic - preparatul romanesc care l-a cucerit pe Napoleon

Babicul se numara printre preparatele cele mai gustoase pregatite in gospodariile romanilor, odata cu instalarea sezonului rece.

Chiar daca are aspect de carnat, babicul este un salam de casa uscat, nu foarte raspandit. Si, atunci cand il cautati pe cel mai bun, trebuie sa va indreptati neaparat spre Buzau. 

Aici, se spune ca cea mai buna perioada pentru prepararea babicului este toamna tarzie, dupa ce da bruma in gradinile de zarzavat, dar vremea de afara este rece fara sa inghete apa. 

Legenda spune ca cel care a adus reteta acestui salam de casa a venit din Serbia, iar preparatul a fost gustat pentru prima oara de catre imparatul Napoleon cand acesta se afla in retragere din dezastruoasa campanie din Rusia si a poposit o noapte la Buzau.

Atunci, gazda imparatului a fost boierul Vernescu, care l-a intampinat pe Napoleon cu tuica de Lopatari, branza de burduf de Penteleu si babic adus de starostele sarbilor buzoieni.

Dintre toate bunatatile pe care le-a gustat, imparatul a ramas extrem de impresionat de babic, la plecare luand cu el vreo 20 de babici. Drept multumire a lasat gazdei o scrisoare de apreciere. 

Iata cum se prepara celebru si gustosul babic.

Ingrediente:

10 kg pulpa de vitel dezosata
10 kg pulpa de porc degresata si dezosata
20 linguri de boia dulce
5-10 linguri de boia iute
sare
intestin subtire de manzat

Mod de preparare:

(Atentie, pentru a prinde gustul de babic de Buzau, carnea tocata se va pune numai in covata din lemn de plop.)

La fiecare kg de carne tocata se pun cate 3-4 linguri de boia dulce si se framanta circa o jumatate de ora ca sa se lege. Se fac bulgari cat pumnul si se pun pe o plansa din lemn de stejar, unde se lasa sa se odihneasca 12 ore.

Operatiunea de framantat se reia dupa cele 12 ore si se adauga boia iute si sare dupa gust, pana cand carnea devine pastoasa. Se fac iar bulgari si se lasa circa 6-12 ore la macerat, pe aceeasi plansa de lemn.

Umplerea intestinului se face cu masina de tocat cu palnie mare, speciala. Un baton de babic trebuie sa fie cam de 40 de cm lungime si inca de la inceput trebuie sa aiba o consistenta mai tare. Dupa umplere se leaga la capete cu ata de canepa, cat mai strans.

Membrana babicilor obtinuti astfel este intepata cat mai des. Apoi, cu sucitorul se elimina bulele de aer care au ramas in interior.

Dupa ce suntem siguri ca babicii nu au aer in interior, sunt pusi intre doua planse de lemn, peste care se aseaza greutati, cam 2 kg de fiecare babic. Din 12 in 12 ore se intorc plansele pe partea uscata si se dubleaza greutatile.

Babicul se pune la uscat in podul casei dupa 2-3 zile de presare. Acolo, se usuca circa 5-7 zile, apoi se da la un fum rece si nu prea puternic, timp de cateva ore.

Pe parcursul iernii, babicul se pastreaza agatat la grinda in pod.

Babicul poate fi folosit la prepararea mai multor feluri de mancare, dar cand este servit ca aperitiv, se bea tuica de pruna de Buzau sau bere rece.

Sursa articol: traiesteromaneste.ro
Sursa foto: financiarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Cornuri cu ciocolata
Bucataras.RO

Cornuri cu ciocolata

Delicioase si pufoase! Merg de minute alaturi de o cana de lapte,cafea sau ceai si sunt numai bune la pachet pentru pitici :)

Cornuri cu ciocolata
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate