Cum se prepara cel mai bun babic - preparatul romanesc care l-a cucerit pe Napoleon

Cum se prepara cel mai bun babic - preparatul romanesc care l-a cucerit pe Napoleon

Babicul se numara printre preparatele cele mai gustoase pregatite in gospodariile romanilor, odata cu instalarea sezonului rece.

Chiar daca are aspect de carnat, babicul este un salam de casa uscat, nu foarte raspandit. Si, atunci cand il cautati pe cel mai bun, trebuie sa va indreptati neaparat spre Buzau. 

Aici, se spune ca cea mai buna perioada pentru prepararea babicului este toamna tarzie, dupa ce da bruma in gradinile de zarzavat, dar vremea de afara este rece fara sa inghete apa. 

Legenda spune ca cel care a adus reteta acestui salam de casa a venit din Serbia, iar preparatul a fost gustat pentru prima oara de catre imparatul Napoleon cand acesta se afla in retragere din dezastruoasa campanie din Rusia si a poposit o noapte la Buzau.

Atunci, gazda imparatului a fost boierul Vernescu, care l-a intampinat pe Napoleon cu tuica de Lopatari, branza de burduf de Penteleu si babic adus de starostele sarbilor buzoieni.

Dintre toate bunatatile pe care le-a gustat, imparatul a ramas extrem de impresionat de babic, la plecare luand cu el vreo 20 de babici. Drept multumire a lasat gazdei o scrisoare de apreciere. 

Iata cum se prepara celebru si gustosul babic.

Ingrediente:

10 kg pulpa de vitel dezosata
10 kg pulpa de porc degresata si dezosata
20 linguri de boia dulce
5-10 linguri de boia iute
sare
intestin subtire de manzat

Mod de preparare:

(Atentie, pentru a prinde gustul de babic de Buzau, carnea tocata se va pune numai in covata din lemn de plop.)

La fiecare kg de carne tocata se pun cate 3-4 linguri de boia dulce si se framanta circa o jumatate de ora ca sa se lege. Se fac bulgari cat pumnul si se pun pe o plansa din lemn de stejar, unde se lasa sa se odihneasca 12 ore.

Operatiunea de framantat se reia dupa cele 12 ore si se adauga boia iute si sare dupa gust, pana cand carnea devine pastoasa. Se fac iar bulgari si se lasa circa 6-12 ore la macerat, pe aceeasi plansa de lemn.

Umplerea intestinului se face cu masina de tocat cu palnie mare, speciala. Un baton de babic trebuie sa fie cam de 40 de cm lungime si inca de la inceput trebuie sa aiba o consistenta mai tare. Dupa umplere se leaga la capete cu ata de canepa, cat mai strans.

Membrana babicilor obtinuti astfel este intepata cat mai des. Apoi, cu sucitorul se elimina bulele de aer care au ramas in interior.

Dupa ce suntem siguri ca babicii nu au aer in interior, sunt pusi intre doua planse de lemn, peste care se aseaza greutati, cam 2 kg de fiecare babic. Din 12 in 12 ore se intorc plansele pe partea uscata si se dubleaza greutatile.

Babicul se pune la uscat in podul casei dupa 2-3 zile de presare. Acolo, se usuca circa 5-7 zile, apoi se da la un fum rece si nu prea puternic, timp de cateva ore.

Pe parcursul iernii, babicul se pastreaza agatat la grinda in pod.

Babicul poate fi folosit la prepararea mai multor feluri de mancare, dar cand este servit ca aperitiv, se bea tuica de pruna de Buzau sau bere rece.

Sursa articol: traiesteromaneste.ro
Sursa foto: financiarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia