Cum se pregatesc Turtuca si Covasa, retete traditionale de Sf. Andrei

Cum se pregatesc Turtuca si Covasa, retete traditionale de Sf. Andrei

Sfantul Andrei este denumit si Santandrei sau Mos Andrei, Andrei de iarna sau Indrea, si este sarbatorit pe 30 noiembrie.

De asemenea, Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei.

Cum se intampla la toate sarbatorile mari, Noaptea Sfantului Andrei este marcata si ea de traditii si obiceiuri precrestine, privind protectia oamenilor si animalelor, precum si de practici premonitorii si ritualuri de dragoste.

Pentru aceasta sarbatoare exista 2 retete traditionale care au atributii premonitorii, dar si de protectie impotriva strigoilor: Turtuca si Covasa.


Sursa foto: timisoaraexpress.ro

Turtuca de Andrei

Aceasta se prepara de fetele de maritat pentru a-si afla ursitul. Cu o zi inainte de Sfantul Andrei, turtuca se facea foarte sarata, iar fata trebuia sa o manance inainte de culcare, fara sa bea apa dupa ea.

Se spune ca baiatul pe care-l visa ca-i aduce apa, ca sa-i potoleasca setea, era cel care urma sa-i ceara mana de Anul Nou.

Ingrediente:

500 g faina
250 ml apa
25 g drojdie
o lingurita sare
ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Drojdia se pune in apa calduta si se amesteca bine. Intr-un castron se pune faina si se face o gropita unde se pune drojdia. Se lasa la crescut timp de 30 minute.

Dupa ce a dospit se framanta bine cu faina si sare pana se obtine un aluat potrivit de tare.

Aluatul se presara cu faina si se lasa sa mai creasca 40 de minute, pana isi dubleaza volumul. Se taie din el bucati care apoi se modeleaza rotunde si subtiri.

Fiecare turtuca se prajeste in ulei.

Covasa, bautura anti-strigoi

Covasa se imparte vecinilor in ziua de Sf. Andrei pentru ca vacile sa fie laptoase, iar oamenii sa fie feriti de strigoi.

Ingrediente:

300 - 400g de malai
100g faina
o cana de bors
20 l apa calda

Mod de preparare:

Intr-un borcan mare, de 20-30 litri, se pune malaiul amestecat cu faina. Se face un cuib si in el si adauga borsul.

Se adauga treptat apa fierbinte, amestecandu-se incontinuu cu o lingura de lemn, pana ce se obtine o compozitie vascoasa.

Se lasa 5-6 ore la caldura, pana ce incepe sa fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingroasa.

Rezultatul final este o bautura dulce-acrisoara, asemaatoare cu braga.

Sursa foto: monitorulvn.ro
Sursa articol: digi24.rocrestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
2
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Evantai de vinete albe cu roşii şi mozzarella
Bucataras.RO

Evantai de vinete albe cu roşii şi mozzarella

Eu nu prea gătesc vinetele decât în salată.De data aceasta m-am gândit să le pregătesc altfel,mai ales că am găsit...

Evantai de vinete albe cu roşii şi mozzarella
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj