Cum se poate face acasa fondantul pentru torturi

Cum se poate face acasa fondantul pentru torturi

In cazul in care v-ati propus sa porniti sau sa continuati sa mergeti pe drumul spinos al cofetarilor si patiserilor, acest articol va va oferi un motiv de bucurie.

Veti invata cum se poate face acasa fondantul atat de des utilizat in decorarea torturilor. Cel obtinut in casa are un gust mai bun decat cel cumparat si se comporta la fel de ca sic el din comert: se coloreaza la fel, se intareste la fel si se modeleaza la fel.

Gasiti mai jos reteta si instructiunile de preparare:

Pentru 1 kg de fondant e nevoie de: 1 pachet de marshmellows mini (454 gr /16 oz) 1 punga zahar pudra (907 gr/32 oz) 2 linguri de apa rece 1 vas mare 1 lingura/spatula de lemn Pasul 1:

Se ia vasul mare (de plastic sau sticla. Aluminiu sau inox nu se folosesc la asa ceva), se aseaza in el bucatelele de marshmellows si se toarna peste ele cele doua linguri de apa rece.


Se pune vasul la cuptorul cu microunde si se porneste cuptorul pentru 1 minut. 

Pasul 2:

Se scoate vasul, bucatelele de marshmellows au aceeasi forma, dar daca introduceti lingura de lemn in ele si invartiti veti vedea ca se transforma incetul cu incetul in pasta. Daca totusi nu s-au transformat toate bucatele in pasta se mai poate pune vasul la microunde pentru 30 secunde, dupa care se continua amestecul. 

Pasul 3:

Cand se obtine crema dorita se adauga jumatate din cantitatea de zahar praf (cernuta) peste crema si se amesteca cu putere cu lingura de lemn. Compozitia din vas va fi foarte lipicioasa, se va intinde dar e bine. 

Pasul 4:

Se pune jumatate din restul de zahar pe blatul de lucru. Se imprastie putin, dar in asa fel incat sa ramana totusi stratul de zahar destul de grosut, dupa care turnam compozitia crema peste zahar. Cu mainile incepem sa framantam luand de fiecare data din zaharul de pe blat. 

In aceasta etapa, fondantul incepe sa capete consistenta dar totusi el se va lipi inca de maini. Nu e problema, mai adaugam zahar si continuam framantatul. 

Pasul 5:

Se testeaza daca fondantul are consistent optima. Pentru a verifica asta, se rupe o bucata de fondant. Fondantul rupt trebuie sa se intinda inainte de a se rupe si capetele rupte trebuie sa isi mentina forma . 

Daca varful rupturii se lasa foarte repede atunci inseamna ca mai trebuie sa mai adaugam zahar si sa mai framantam. 

Cum arata un fondant in care mai trebuie zahar:

Cum arata fondantul optim:

Din cantitatile date rezulta 1 kg de fondant. Cu el se pot face decoratii pentru torturi, se pot imbraca torturile. El se poate colora cu gel sau pasta, dar niciodata cu o culoare lichida (asta il va face lipicios si nelucrabil).

Important!

* Inainte de a fi folosit, zaharul trebuie sa fie cernut. In caz contrar, in produsul final vom descoperi minuscule bucatele de zahar netopit care vor strica aspectului viitor. Pentru exemplificare, in imaginea de mai jos s-a folosit zahar necernut. 

Alte sfaturi: 

* Se poate pastra pana la 3 luni de zile la temperatura camerei sau la frigider, dar trebuie inpachetat bine in folie alimentara si in folie de aluminiu. In cazul in care s-a uscat putin, este tare si nu se poate lucra cu el se pune pentru 20 de secunde la microunde si isi va reveni la consistenta maleabila. 

* Fondantul framantat se va inmuia de la caldura mainilor. Cand se lucreaza cu el, incaperea trebuie sa fie mai racoroasa sau se vor unge mainile cu untura (un strat subtire de tot) sau se va folosi un amestec de amidon amestecat cu zahar praf in proportie de 50/50. 
* In cazul in care nu aveti cuptor cu microunde, atunci bucatelele de marshmellows se pun intr-un vas pe care il asezam deasupra unui alt vas cu apa care fierbe. In baia de abur se va forma acelasi amestec ca si la microunde, dar timpul de preparare este mult mai indelungat. 
* Un alt amanunt de care trebuie sa tinem cont este framantatul si intinsul fondantului. In timp ce framantam in el intra aer si prin pliere aerul uneori ramane inchis in fondant. In timpul rularii fondantului vom observa unele umflaturi micute ca niste basici, pe suprafata neteda a fondantului. Ele nu se pot sparge cu mana pentru ca rezultatul va fi inestetic. Vom folosi un ac, vom intepa bulele si cu degetul se preseaza usor pentru a scoate aerul. Apoi, prin plimbarea usoara a degetului peste suprafata fondantului in locul respectiv, el se va nivela de la sine. 
* Nici un tort acoperit nu este perfect, nici marii cofetari nu fac perfectiuni. Si torturile lor se crapa, se rup, se pateaza, se distrug ca la oricine altcineva. Aceste "greseli" se acoperi cu decoratiuni sau prin presarea celor doua parti ale unei eventuale rupturi. 
* Incepatorii in folosirea fondantului pentru a acoperi torturile pot exersa la inceput pe fundul unei tavi de copt, dreptunghiulara si/sau rotunda. Ar fi de preferat ambele pentru ca este destul de greu sa intinzi fondantul si sa il scoti perfect la colturi. Daca folositi tavile ca suport in locul blaturilor aveti posibilitatea de a refolosi la infinit fondantul cu care lucrati/exersati. Daca il puneti direct pe tort, nu-l veti putea refolosi in cazul in care se intampla ceva, pentru ca va avea lipite de el firmituri, creme etc.

Autor: Pupi 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cu Crema De Ness
1
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
2
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Cornulete cu Nuca II
3
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Tort Racoros
4
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Drob in Foi de Clatite
5
Aperitive

Drob in Foi de Clatite

Drob in Foi de Clatite
Parteneri
Negresa cu branza de vaci
Bucataras.RO

Negresa cu branza de vaci

Negresa cu branza de vaci
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Mancare de stevie
Gustos.RO

Mancare de stevie

Reteta de mancare de stevie. Mancare de stevie reteta simpla si delicioasa. Cum se face mancarea de stevie. Retete cu stevie.

Mancare de stevie