Cum se fierbe hrisca

Cum se fierbe hrisca

Hrisca este un aliment traditional in Rusia, Ucraina, Polonia si in Franta, dar si in zona nordica a Romaniei, mai ales in Bucovina, unde este unul din ingredientele pentru sarmale si alte specialitati locale.

Odata cu "revolutia naturista", hrisca a revenit in prim-planul producatorilor de alimente, dar si al cercetatorilor in domeniul medical, fiind practic, redescoperita ca aliment-medicament. Si inca unul foarte bun! 
 
Ati mancat vreodata boabe de hrisca, acele mici piramide maronii ? Odata ce le-ati inmuiat, degustandu-le, va vor aminti de gustul placut al graului, de cel dulceag al alunelor, de nesatioasele nuci. Si odata ce le-ati cunoscut gustul, veti dori sa le aveti la masa pentru ca tolereaza deopotriva combinatiile sarate, dulci-amarui sau acrisoare. 
 
Daca tineti, totusi, la sanatatea voastra, e bine sa nu o ocoliti! La fel, daca vreti sa tineti o cura de slabire fara sa va privati organismul de vitaminele si mineralele atat de necesare, este alegerea ideala! Fiind foarte bogata in substante nutritive, confera rapid si pentru mult timp o senzatie de satietate! 
 
Mierea de hrisca (din flori), bruna la culoare si nemaipomenit de aromata, este considerata a fi una dintre cele mai folositoare si mai gustoase sortimente, fiind foarte eficienta impotriva racelii si a gripei. 
Pentru a intelege cum poate fi gatita hrisca, ar trebui sa ne raportam la bucataria de acum un secol si sa o privim ca pe un stramos si totodata, ca pe un substitut, mult mai sanatos, al orezului. 
 
Ingrediente pentru 4- 5 portii 

1 pahar* hrisca2 pahare* apa1 lingurita sare* pahar cu o capacitate 300 ml 

Preparare 

Respectati intotdeauna raportul cereala uscata / apa de 1:2 atunci cand fierbeti hrisca. 

Pasul 1:

Spalati bine hrisca in 2-3 ape, indepartati impuritatile ce se ridica la suprafata apei si lasati la scurs. 


Pasul 2:

Puneti la fiert apa cu sare. Adaugati hrisca cand apa clocoteste, amestecati si asteptati pana ce incepe sa fiarba din nou. Reduceti focul la minim, acoperiti vasul si lasati sa fiarba incet 15- 20 min, timp in care nu amestecati deloc. 

Pasul 3:

Verificati daca hrisca a absorbit toata apa in care a fiert: adanciti o lingura in hrisca si vedeti daca mai este apa in mijlocul vasului. 
 

Daca nu mai este apa, hrisca este facuta; retrageti vasul de pe foc, acoperiti-l cu un capac si lasati in asteptare 10 min pentru ca hrisca sa "infloreasca" si sa se patrunda bine. 
Daca mai este apa, continuati fierberea inca cateva minute, cu vasul acoperit, fara sa amestecati. Dupa 2-3 min faceti inca o verificare. 


De felul cum se fierbe hrisca depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea.

Autor: Lucia_bp

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
5
Dulciuri

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Parteneri
Iepure cu cartofi la cuptor
Bucataras.RO

Iepure cu cartofi la cuptor

Iepure cu cartofi la cuptor
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate