Cu un nume care spune tot, preparatul ardelenesc "Taci si inghite" era considerat de regretatul Radu Anton Roman o "capodopera".
Este un preparat care timp de secole i-a incantat pe cei din Tara Fagarasului, a Hategului si din Tara Barsei.
De asemenea, Taci si inghite este un fel de mancare perfect pentru zilele reci.
Ingrediente:
- 250 gr. de malai
- jumatate de litru de lapte
- jumatate de litru de apa
- 4 oua
- 50 gr. de unt
- 200 gr. de smantana
- 200 gr. branza de burduf
- 200 gr. de cascaval
- 6 bucati de carnati afumati
- 100 gr. de slaninuta proaspata
Mod de preparare:
Se pun la fiert apa si laptele, se presara sare dupa gust si se lasa sa dea un clocot. Apoi, se adauga o mana sau doua de malai si se amesteca bine cu o lingura de lemn.
Cand compozitia incepe sa se ingroase se adauga si restul malaiului, putin cate putin, pentru a nu se forma cocoloase.
Cand mamaliga este aproape gata, se pune si smantana. Atentie! Preparatul trebuie sa fie de o consistenta mai moale, nicidecum tare.
Carnatii se taie felii si se prajesc separat intr-o tigaie, impreuna cu bucatelele de slaninuta.
Mamaliga se imparte in doua. Jumatate se pune intr-un vas, care a fost uns cu unt, si peste ea se rade branza de burduf, se adauga un strat de carnatii si slaninuta rumenite.
Apoi, se mai adauga un strat de mamaliga, in care se face loc cu un polonic pentru patru cuiburi in care se pune cate un pic de unt si cate un ou. Se presara cascaval ras si se da la cuptor pana cand ouale se coc si cascavalul se rumeneste.
Taci si inghite merge perfect cu un pahar de parinca.
Sursa foto: bucataras.ro
Intrucat nu mai facusem ceva dulce de ...muuulta vreme :))) am zis sa ii fac teroristului ceva...el vrea mereu briose, insa...
Magdalene cu lamaie si afineCozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii