Cum se face Taci si inghite - preparatul ardelenesc cu oua, mamaliga si slaninuta

Cum se face Taci si inghite - preparatul ardelenesc cu oua, mamaliga si slaninuta

Cu un nume care spune tot, preparatul ardelenesc "Taci si inghite" era considerat de regretatul Radu Anton Roman o "capodopera".

Este un preparat care timp de secole i-a incantat pe cei din Tara Fagarasului, a Hategului si din Tara Barsei.

De asemenea, Taci si inghite este un fel de mancare perfect pentru zilele reci.

Ingrediente:

- 250 gr. de malai
- jumatate de litru de lapte
- jumatate de litru de apa
- 4 oua
- 50 gr. de unt
- 200 gr. de smantana
- 200 gr. branza de burduf
- 200 gr. de cascaval
- 6 bucati de carnati afumati
- 100 gr. de slaninuta proaspata

Mod de preparare:

Se pun la fiert apa si laptele, se presara sare dupa gust si se lasa sa dea un clocot. Apoi, se adauga o mana sau doua de malai si se amesteca bine cu o lingura de lemn.

Cand compozitia incepe sa se ingroase se adauga si restul malaiului, putin cate putin, pentru a nu se forma cocoloase.

Cand mamaliga este aproape gata, se pune si smantana. Atentie! Preparatul trebuie sa fie de o consistenta mai moale, nicidecum tare.

Carnatii se taie felii si se prajesc separat intr-o tigaie, impreuna cu bucatelele de slaninuta.

Mamaliga se imparte in doua. Jumatate se pune intr-un vas, care a fost uns cu unt, si peste ea se rade branza de burduf, se adauga un strat de carnatii si slaninuta rumenite.

Apoi, se mai adauga un strat de mamaliga, in care se face loc cu un polonic pentru patru „cuiburi“ in care se pune cate un pic de unt si cate un ou. Se presara cascaval ras si se da la cuptor pana cand ouale se coc si cascavalul se rumeneste.

Taci si inghite merge perfect cu un pahar de parinca.

Sursa foto: bucataras.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Tort cu crema de vanilie si capsuni
Bucataras.RO

Tort cu crema de vanilie si capsuni

Reteta de la pandispan este marca Eric Lanlard, o reteta simpla si extraordinar de gustoasa!

Tort cu crema de vanilie si capsuni
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti