Cum se face Taci si inghite - preparatul ardelenesc cu oua, mamaliga si slaninuta

Cum se face Taci si inghite - preparatul ardelenesc cu oua, mamaliga si slaninuta

Cu un nume care spune tot, preparatul ardelenesc "Taci si inghite" era considerat de regretatul Radu Anton Roman o "capodopera".

Este un preparat care timp de secole i-a incantat pe cei din Tara Fagarasului, a Hategului si din Tara Barsei.

De asemenea, Taci si inghite este un fel de mancare perfect pentru zilele reci.

Ingrediente:

- 250 gr. de malai
- jumatate de litru de lapte
- jumatate de litru de apa
- 4 oua
- 50 gr. de unt
- 200 gr. de smantana
- 200 gr. branza de burduf
- 200 gr. de cascaval
- 6 bucati de carnati afumati
- 100 gr. de slaninuta proaspata

Mod de preparare:

Se pun la fiert apa si laptele, se presara sare dupa gust si se lasa sa dea un clocot. Apoi, se adauga o mana sau doua de malai si se amesteca bine cu o lingura de lemn.

Cand compozitia incepe sa se ingroase se adauga si restul malaiului, putin cate putin, pentru a nu se forma cocoloase.

Cand mamaliga este aproape gata, se pune si smantana. Atentie! Preparatul trebuie sa fie de o consistenta mai moale, nicidecum tare.

Carnatii se taie felii si se prajesc separat intr-o tigaie, impreuna cu bucatelele de slaninuta.

Mamaliga se imparte in doua. Jumatate se pune intr-un vas, care a fost uns cu unt, si peste ea se rade branza de burduf, se adauga un strat de carnatii si slaninuta rumenite.

Apoi, se mai adauga un strat de mamaliga, in care se face loc cu un polonic pentru patru „cuiburi“ in care se pune cate un pic de unt si cate un ou. Se presara cascaval ras si se da la cuptor pana cand ouale se coc si cascavalul se rumeneste.

Taci si inghite merge perfect cu un pahar de parinca.

Sursa foto: bucataras.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia