Cum se fac jumarile

Cum se fac jumarile

Daca va numarati printre cei care sunt incantati de mancarurile traditionale, atunci probabil veti aprecia si acest articol. Stim ca exista multe retete pentru a preparara jumarile. Cea pe care v-o propunem este rapida, usor de facut si absolut delicioasa.

Pentru a pune reteta in practica, aveti nevoie de:
-2 kg slanina de porc cu vinisoare de carne (recomandata este cea de pe burta porcului) / fleica cu grasime (pentru jumari mai slabe si carnoase)
-200 ml apa sau lapte
-1 lingurita sare

Pasul 1:

Taiati in cubulete cat mai egale (3x2cm sau 4x3cm) slanina curatata de sorici.

Pasul 2:

Puneti-le pe foc mic, intr-un vas cu fundul gros (recomandat un tuci) impreuna cu apa / laptele.

Pasul 3:

Amestecati des la inceput, pana ce slanina incepe sa se topeasca si sa lase untura, apoi tot mai rar.Lasati la foc pana ce jumarile sunt formate (rumenite, dar nu in exces), plutesc la suprafata grasimii si sunt atat de crocante pe cat va doriti.

Pasul 4:

Dati deoparte, scoateti jumarile intr-o strecuratoare cu ajutorul unei spumiere, apoi lasati la scurs. Pentru a elimina grasimea in exces, apasati jumarile din strecuratoare cu spumiera.

Pasul 5:

Sarati-le doar inainte de servire (pentru a nu se inmuia).

Serviti la micul dejun (traditional cu ceapa si branza) sau folositi la prepararea diferitelor aluaturi.

Precizari:
-Pentru a face jumari folositi un vas de inox cu fundul mai gros sau cel mai bine un tuci;
-Curatati intotdeauna slanina de sorici pentru ca este cel care se va prinde / lipi primul de fundul vasului.
-Taiati slanina in bucatele de aproximativ aceeasi marime; daca le taiati inegale, ele se vor praji neuniform: taiate prea mari, jumarile dupa prajire vor fi necrocante, iar taiate prea mici, vor deveni prea crocante;
-Evitati sa puneti "firmituri de grasime" curatate de pe carne, acesta se vor depune mai repede pe fund si se vor lipi.

-Puneti de la inceput pe foc, in vas, bucatelele de slanina si apa pentru ca slanina sa nu se lipeasca de fundul vasului.
* Puteti adauga apa cate putin si in mai multe reprize pana vedeti ca slanina a inceput sa lase untura.
* Deasemenea, puteti sa inlocuiti apa cu lapte; in acest caz laptele face ca untura obtinuta sa fie mai alba;

-Amestecati des la inceput, apoi tot mai rar;
-Prajiti jumarile pana ce plutesc la suprafata grasimii, incep sa ?pocneasca? si sunt destul de crocante (dupa gustul fiecaruia);
-Sarati-le doar inainte de servire, altfel se vor inmuia;
-Strecurati untura print-o strecuratoare ca sa eliminati sedimentele ramase de la prajirea jumarilor, lasati-o sa se racoreasca, turnati-o in borcane si pastrati-o la frigider.

 

Autor: Lucia_bp

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Haiose

Haiose

Haiose
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
2
Garnituri

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
Friptura pomana porcului
3
Fripturi

Friptura pomana porcului

Friptura pomana porcului
Prajitura Fina cu Nuca de Cocos
4
Dulciuri

Prajitura Fina cu Nuca de Cocos

Prajitura Fina cu Nuca de Cocos
Gofre cu legume si mozzarella
5
Aperitive

Gofre cu legume si mozzarella

Gofre cu legume si mozzarella
Parteneri
Prajitura cu foi de zahar ars
Culinar.RO

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce