Cum se fac jumarile

Cum se fac jumarile

Daca va numarati printre cei care sunt incantati de mancarurile traditionale, atunci probabil veti aprecia si acest articol. Stim ca exista multe retete pentru a preparara jumarile. Cea pe care v-o propunem este rapida, usor de facut si absolut delicioasa.

Pentru a pune reteta in practica, aveti nevoie de:
-2 kg slanina de porc cu vinisoare de carne (recomandata este cea de pe burta porcului) / fleica cu grasime (pentru jumari mai slabe si carnoase)
-200 ml apa sau lapte
-1 lingurita sare

Pasul 1:

Taiati in cubulete cat mai egale (3x2cm sau 4x3cm) slanina curatata de sorici.

Pasul 2:

Puneti-le pe foc mic, intr-un vas cu fundul gros (recomandat un tuci) impreuna cu apa / laptele.

Pasul 3:

Amestecati des la inceput, pana ce slanina incepe sa se topeasca si sa lase untura, apoi tot mai rar.Lasati la foc pana ce jumarile sunt formate (rumenite, dar nu in exces), plutesc la suprafata grasimii si sunt atat de crocante pe cat va doriti.

Pasul 4:

Dati deoparte, scoateti jumarile intr-o strecuratoare cu ajutorul unei spumiere, apoi lasati la scurs. Pentru a elimina grasimea in exces, apasati jumarile din strecuratoare cu spumiera.

Pasul 5:

Sarati-le doar inainte de servire (pentru a nu se inmuia).

Serviti la micul dejun (traditional cu ceapa si branza) sau folositi la prepararea diferitelor aluaturi.

Precizari:
-Pentru a face jumari folositi un vas de inox cu fundul mai gros sau cel mai bine un tuci;
-Curatati intotdeauna slanina de sorici pentru ca este cel care se va prinde / lipi primul de fundul vasului.
-Taiati slanina in bucatele de aproximativ aceeasi marime; daca le taiati inegale, ele se vor praji neuniform: taiate prea mari, jumarile dupa prajire vor fi necrocante, iar taiate prea mici, vor deveni prea crocante;
-Evitati sa puneti "firmituri de grasime" curatate de pe carne, acesta se vor depune mai repede pe fund si se vor lipi.

-Puneti de la inceput pe foc, in vas, bucatelele de slanina si apa pentru ca slanina sa nu se lipeasca de fundul vasului.
* Puteti adauga apa cate putin si in mai multe reprize pana vedeti ca slanina a inceput sa lase untura.
* Deasemenea, puteti sa inlocuiti apa cu lapte; in acest caz laptele face ca untura obtinuta sa fie mai alba;

-Amestecati des la inceput, apoi tot mai rar;
-Prajiti jumarile pana ce plutesc la suprafata grasimii, incep sa ?pocneasca? si sunt destul de crocante (dupa gustul fiecaruia);
-Sarati-le doar inainte de servire, altfel se vor inmuia;
-Strecurati untura print-o strecuratoare ca sa eliminati sedimentele ramase de la prajirea jumarilor, lasati-o sa se racoreasca, turnati-o in borcane si pastrati-o la frigider.

 

Autor: Lucia_bp

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Bucataras.RO

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Un dulce simplu și super apreciat în familia noastră!

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti