Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Haiosele sunt prajituri pregatite in Ardeal in preajma sarbatorilor de iarna.

Din pacate, acestea au devenit o raritate. Insa, in cele ce urmeaza va dezvaluim cum puteti pregati si voi haiose, dupa o "reteta de casa" originara din Satu Mare.

Reteta ii apartine Mariei Magdalena Matei, referent in cadrul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” din municipiul Satu Mare. Fiind pasionata de gastronomie, aceasta spune ca a invatat reteta de la mama sa.

"Le fac oarecum in virtutea inertiei de cativa ani buni. N-am vrut sa le fac, dar mama oarecum m-a obligat sa stau langa ea sa invat sa le fac, pentru ca ea si prietena ei faceau cu mare drag si imi spuneau ca aia e femeie adevarat si casnica buna care stie sa faca haiose. Atunci s-a aprins in mine beculetul si am zis sa stiu si eu sa fac. Am invatat destul de repede pentru ca am avut o oarecare baza in domeniul gastronomic si am facut cu placere", a spus Maria Magdalena Matei.

Reteta nu este foarte complicata, dar nu este recomandata femeilor care au unghiile foarte lungi.

Inainte, haiosele se faceau dupa taiatul porcului de Craciun, cand osanza era proaspata, dar acum, acestea au inceput sa se faca si in primele luni de toamna.

Ingrediente:

- o jumatate de kg de faina
- trei galbenusuri de ou
- trei linguri mari de smantana
- 100-150 ml de sifon
- o lingurita mica de sare
- o jumatate de kg de osanza data prin masina de tocat carne
- 300 g de magiun sau 100 g nuca macinata

Mod de preparare:

"Prepari intr-un vas faina (250 grame), oua, smantana, sifon si putina sare. Intr-un alt vas prepari osanza, data prin masina de tocat, cu faina (restul de 250 grame). Iei aluatul, il prelucrezi sa fie elastic, nu foarte tare, dar nici foarte moale, il intinzi, iei o treime din compozitia de osanza, ungi, impaturi, o lasi la odihna la rece aproximativ 40-50 de minute, dupa care faci iarasi aceeasi operatiune de trei ori. Sunt gustoase, satioase, se fac cu magiun, nuca macinata. Am incercat si cu marţipan, cu dulceata de visine, insa ceea ce a ramas in constiinta poporului este cea cu magiun de prune, pe care il mai facem din cand in cand", a mai spus Maria.

Secretul unor haiose bune sta in calitatea osanzei - sa nu fie atoasa, mai degraba grasa. 

Descopera si o alta reteta dupa care puteti face Hajos teszta (Haiose).

Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Bucataras.RO

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Un dulce simplu și super apreciat în familia noastră!

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti