Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Haiosele sunt prajituri pregatite in Ardeal in preajma sarbatorilor de iarna.

Din pacate, acestea au devenit o raritate. Insa, in cele ce urmeaza va dezvaluim cum puteti pregati si voi haiose, dupa o "reteta de casa" originara din Satu Mare.

Reteta ii apartine Mariei Magdalena Matei, referent in cadrul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” din municipiul Satu Mare. Fiind pasionata de gastronomie, aceasta spune ca a invatat reteta de la mama sa.

"Le fac oarecum in virtutea inertiei de cativa ani buni. N-am vrut sa le fac, dar mama oarecum m-a obligat sa stau langa ea sa invat sa le fac, pentru ca ea si prietena ei faceau cu mare drag si imi spuneau ca aia e femeie adevarat si casnica buna care stie sa faca haiose. Atunci s-a aprins in mine beculetul si am zis sa stiu si eu sa fac. Am invatat destul de repede pentru ca am avut o oarecare baza in domeniul gastronomic si am facut cu placere", a spus Maria Magdalena Matei.

Reteta nu este foarte complicata, dar nu este recomandata femeilor care au unghiile foarte lungi.

Inainte, haiosele se faceau dupa taiatul porcului de Craciun, cand osanza era proaspata, dar acum, acestea au inceput sa se faca si in primele luni de toamna.

Ingrediente:

- o jumatate de kg de faina
- trei galbenusuri de ou
- trei linguri mari de smantana
- 100-150 ml de sifon
- o lingurita mica de sare
- o jumatate de kg de osanza data prin masina de tocat carne
- 300 g de magiun sau 100 g nuca macinata

Mod de preparare:

"Prepari intr-un vas faina (250 grame), oua, smantana, sifon si putina sare. Intr-un alt vas prepari osanza, data prin masina de tocat, cu faina (restul de 250 grame). Iei aluatul, il prelucrezi sa fie elastic, nu foarte tare, dar nici foarte moale, il intinzi, iei o treime din compozitia de osanza, ungi, impaturi, o lasi la odihna la rece aproximativ 40-50 de minute, dupa care faci iarasi aceeasi operatiune de trei ori. Sunt gustoase, satioase, se fac cu magiun, nuca macinata. Am incercat si cu marţipan, cu dulceata de visine, insa ceea ce a ramas in constiinta poporului este cea cu magiun de prune, pe care il mai facem din cand in cand", a mai spus Maria.

Secretul unor haiose bune sta in calitatea osanzei - sa nu fie atoasa, mai degraba grasa. 

Descopera si o alta reteta dupa care puteti face Hajos teszta (Haiose).

Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Desert prajitura cu crema de merisoare si ciocolata alba
Bucataras.RO

Desert prajitura cu crema de merisoare si ciocolata alba

Desert prajitura cu crema de merisoare si ciocolata alba
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola