Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Haiosele sunt prajituri pregatite in Ardeal in preajma sarbatorilor de iarna.

Din pacate, acestea au devenit o raritate. Insa, in cele ce urmeaza va dezvaluim cum puteti pregati si voi haiose, dupa o "reteta de casa" originara din Satu Mare.

Reteta ii apartine Mariei Magdalena Matei, referent in cadrul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” din municipiul Satu Mare. Fiind pasionata de gastronomie, aceasta spune ca a invatat reteta de la mama sa.

"Le fac oarecum in virtutea inertiei de cativa ani buni. N-am vrut sa le fac, dar mama oarecum m-a obligat sa stau langa ea sa invat sa le fac, pentru ca ea si prietena ei faceau cu mare drag si imi spuneau ca aia e femeie adevarat si casnica buna care stie sa faca haiose. Atunci s-a aprins in mine beculetul si am zis sa stiu si eu sa fac. Am invatat destul de repede pentru ca am avut o oarecare baza in domeniul gastronomic si am facut cu placere", a spus Maria Magdalena Matei.

Reteta nu este foarte complicata, dar nu este recomandata femeilor care au unghiile foarte lungi.

Inainte, haiosele se faceau dupa taiatul porcului de Craciun, cand osanza era proaspata, dar acum, acestea au inceput sa se faca si in primele luni de toamna.

Ingrediente:

- o jumatate de kg de faina
- trei galbenusuri de ou
- trei linguri mari de smantana
- 100-150 ml de sifon
- o lingurita mica de sare
- o jumatate de kg de osanza data prin masina de tocat carne
- 300 g de magiun sau 100 g nuca macinata

Mod de preparare:

"Prepari intr-un vas faina (250 grame), oua, smantana, sifon si putina sare. Intr-un alt vas prepari osanza, data prin masina de tocat, cu faina (restul de 250 grame). Iei aluatul, il prelucrezi sa fie elastic, nu foarte tare, dar nici foarte moale, il intinzi, iei o treime din compozitia de osanza, ungi, impaturi, o lasi la odihna la rece aproximativ 40-50 de minute, dupa care faci iarasi aceeasi operatiune de trei ori. Sunt gustoase, satioase, se fac cu magiun, nuca macinata. Am incercat si cu marţipan, cu dulceata de visine, insa ceea ce a ramas in constiinta poporului este cea cu magiun de prune, pe care il mai facem din cand in cand", a mai spus Maria.

Secretul unor haiose bune sta in calitatea osanzei - sa nu fie atoasa, mai degraba grasa. 

Descopera si o alta reteta dupa care puteti face Hajos teszta (Haiose).

Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.