Haiosele sunt prajituri pregatite in Ardeal in preajma sarbatorilor de iarna.
Din pacate, acestea au devenit o raritate. Insa, in cele ce urmeaza va dezvaluim cum puteti pregati si voi haiose, dupa o "reteta de casa" originara din Satu Mare.
Reteta ii apartine Mariei Magdalena Matei, referent in cadrul Centrului Cultural G.M. Zamfirescu din municipiul Satu Mare. Fiind pasionata de gastronomie, aceasta spune ca a invatat reteta de la mama sa.
"Le fac oarecum in virtutea inertiei de cativa ani buni. N-am vrut sa le fac, dar mama oarecum m-a obligat sa stau langa ea sa invat sa le fac, pentru ca ea si prietena ei faceau cu mare drag si imi spuneau ca aia e femeie adevarat si casnica buna care stie sa faca haiose. Atunci s-a aprins in mine beculetul si am zis sa stiu si eu sa fac. Am invatat destul de repede pentru ca am avut o oarecare baza in domeniul gastronomic si am facut cu placere", a spus Maria Magdalena Matei.
Reteta nu este foarte complicata, dar nu este recomandata femeilor care au unghiile foarte lungi.
Inainte, haiosele se faceau dupa taiatul porcului de Craciun, cand osanza era proaspata, dar acum, acestea au inceput sa se faca si in primele luni de toamna.
Ingrediente:
- o jumatate de kg de faina
- trei galbenusuri de ou
- trei linguri mari de smantana
- 100-150 ml de sifon
- o lingurita mica de sare
- o jumatate de kg de osanza data prin masina de tocat carne
- 300 g de magiun sau 100 g nuca macinata
Mod de preparare:
"Prepari intr-un vas faina (250 grame), oua, smantana, sifon si putina sare. Intr-un alt vas prepari osanza, data prin masina de tocat, cu faina (restul de 250 grame). Iei aluatul, il prelucrezi sa fie elastic, nu foarte tare, dar nici foarte moale, il intinzi, iei o treime din compozitia de osanza, ungi, impaturi, o lasi la odihna la rece aproximativ 40-50 de minute, dupa care faci iarasi aceeasi operatiune de trei ori. Sunt gustoase, satioase, se fac cu magiun, nuca macinata. Am incercat si cu marţipan, cu dulceata de visine, insa ceea ce a ramas in constiinta poporului este cea cu magiun de prune, pe care il mai facem din cand in cand", a mai spus Maria.
Secretul unor haiose bune sta in calitatea osanzei - sa nu fie atoasa, mai degraba grasa.
Descopera si o alta reteta dupa care puteti face Hajos teszta (Haiose).
Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: culinar.ro
O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.Placinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafideIncanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Comentarii