Cum se decojeste un ou fiert

Cum se decojeste un ou fiert

Decojirea oului fiert poate fi uneori dificila, mai ales atunci cand iti doresti sa obtii repede un ou perfect curatat, fara imperfectiuni ale albusului cauzate de indepartarea cojii. Este frustrant sa te apuci de o reteta precum ouale umplute, unde gradul de vizibilitate al acestora este maxim, si coaja nu se desprinde de albus, iar rezultatul arata ca un meteorit ce tocmai a aterizat din spatiu.

Membranele din ou

Ce face ca unele oua sa se curate foarte usor, iar altele sa faca practic imposibila separarea albusului de coaja? In primul rand, trebuie sa stiti ca exista doua membrane ce separa albusul de coaja oului. Acestea protejeaza impotriva microbilor. Una dintre ele este lipita de coaja si este separata printr-un strat de aer de cea de a doua membrana, care este lipita de albus (pentru a intelege mai clar, imaginati-va o fereastra dubla). Aceste membrane sunt cele care determina cat de usor se curata un ou.

Cu cat este mai proaspat oul, cu atat este mai puternica legatura dintre membrane si suprafetele pe care le protejeaza. Pe masura ce oul se invecheste, membranele se micsoreaza si legaturile slabesc. Din cauza legaturilor puternice, ouale proaspete sunt cel mai dificil de curatat. Daca sunt vechi de aproximativ o saptamana, legaturile membranelor incep sa slabeasca considerabil. Daca achizitionati ouale din supermarket, nu trebuie sa va faceti probleme ca nu se vor decoji cum trebuie, intrucat e improbabil sa fie mai proaspete de 7 zile.

Cum se fierbe oul

Modul in care gatim ouale influenteaza, de asemenea, procesul de micsorare al membranelor. In primul rand, trebuie sa aduceti oul la temperatura camerei inainte de a-l pune la fiert. Daca ouale sunt reci, creste riscul craparii in timpul fierberii. Le puteti tine 1-2 ore la temperatura camerei sau in apa calduta pentru cateva minute.

Puneti oul in vas si acoperiti-l cu apa. A adauga sare in apa nu ajuta la curatat, intrucat aceasta nu penetreaza coaja. Puneti-l la fiert la foc mare. Cand incepe sa clocoteasca, scadeti focul si lasati-l timp de 10 minute in apa ce fierbe foarte slab.

Cum se decojeste oul

Scoateti oul din apa fierbinte (fara a o arunca), puneti-l intr-un vas si turnati apa rece timp de jumatate de minut (aceasta manevra previne si decolorarea galbenusului). Apoi puneti oul inapoi in apa fierbinte pentru o alta jumatate de minut. Scurgeti apa fierbinte si lasati apa rece sa curga in vasul cu oul timp de 3-4 minute. Alternantele de temperatura vor micsora membranele suficient incat sa le separe de coaja. Daca aveti timp, lasati oul sa se raceasca pentru cateva ore, intrucat in aceste conditii coaja se desprinde cel mai usor.

Primul pas in curatarea oului este sa-l puneti intr-un vas acoperit cu un capac pe care sa-l scuturati delicat in asa fel incat oul sa se loveasca de peretii vasului. Aceasta procedura transforma coaja oului intr-o retea de crapaturi care va va ajuta la curatare. Asigurati-va ca nu manevrati vasul cu putere, pentru a nu deteriora oul. Daca aveti timp, puteti lasa oul in apa rece timp de jumatate de ora dupa ce i-ati crapat coaja. Apa se strecoara pe sub coaja ajutand-o sa se desprinda de ou.

O alta idee buna de curatare a oului este sub jet de apa sau intr-un vas mare cu apa. Incepeti sa curatati din capatul plat (e cel in care se gaseste banutul sau bula de aer).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Frappuccino cu frisca si menta
Bucataras.RO

Frappuccino cu frisca si menta

Azi ne racorim cu un frappuccino! Adica un cappuccino in care pus inghetata si frisca si facut cu ajutorul espressorului...

Frappuccino cu frisca si menta
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti