Cum se decojeste un ou fiert

Cum se decojeste un ou fiert

Decojirea oului fiert poate fi uneori dificila, mai ales atunci cand iti doresti sa obtii repede un ou perfect curatat, fara imperfectiuni ale albusului cauzate de indepartarea cojii. Este frustrant sa te apuci de o reteta precum ouale umplute, unde gradul de vizibilitate al acestora este maxim, si coaja nu se desprinde de albus, iar rezultatul arata ca un meteorit ce tocmai a aterizat din spatiu.

Membranele din ou

Ce face ca unele oua sa se curate foarte usor, iar altele sa faca practic imposibila separarea albusului de coaja? In primul rand, trebuie sa stiti ca exista doua membrane ce separa albusul de coaja oului. Acestea protejeaza impotriva microbilor. Una dintre ele este lipita de coaja si este separata printr-un strat de aer de cea de a doua membrana, care este lipita de albus (pentru a intelege mai clar, imaginati-va o fereastra dubla). Aceste membrane sunt cele care determina cat de usor se curata un ou.

Cu cat este mai proaspat oul, cu atat este mai puternica legatura dintre membrane si suprafetele pe care le protejeaza. Pe masura ce oul se invecheste, membranele se micsoreaza si legaturile slabesc. Din cauza legaturilor puternice, ouale proaspete sunt cel mai dificil de curatat. Daca sunt vechi de aproximativ o saptamana, legaturile membranelor incep sa slabeasca considerabil. Daca achizitionati ouale din supermarket, nu trebuie sa va faceti probleme ca nu se vor decoji cum trebuie, intrucat e improbabil sa fie mai proaspete de 7 zile.

Cum se fierbe oul

Modul in care gatim ouale influenteaza, de asemenea, procesul de micsorare al membranelor. In primul rand, trebuie sa aduceti oul la temperatura camerei inainte de a-l pune la fiert. Daca ouale sunt reci, creste riscul craparii in timpul fierberii. Le puteti tine 1-2 ore la temperatura camerei sau in apa calduta pentru cateva minute.

Puneti oul in vas si acoperiti-l cu apa. A adauga sare in apa nu ajuta la curatat, intrucat aceasta nu penetreaza coaja. Puneti-l la fiert la foc mare. Cand incepe sa clocoteasca, scadeti focul si lasati-l timp de 10 minute in apa ce fierbe foarte slab.

Cum se decojeste oul

Scoateti oul din apa fierbinte (fara a o arunca), puneti-l intr-un vas si turnati apa rece timp de jumatate de minut (aceasta manevra previne si decolorarea galbenusului). Apoi puneti oul inapoi in apa fierbinte pentru o alta jumatate de minut. Scurgeti apa fierbinte si lasati apa rece sa curga in vasul cu oul timp de 3-4 minute. Alternantele de temperatura vor micsora membranele suficient incat sa le separe de coaja. Daca aveti timp, lasati oul sa se raceasca pentru cateva ore, intrucat in aceste conditii coaja se desprinde cel mai usor.

Primul pas in curatarea oului este sa-l puneti intr-un vas acoperit cu un capac pe care sa-l scuturati delicat in asa fel incat oul sa se loveasca de peretii vasului. Aceasta procedura transforma coaja oului intr-o retea de crapaturi care va va ajuta la curatare. Asigurati-va ca nu manevrati vasul cu putere, pentru a nu deteriora oul. Daca aveti timp, puteti lasa oul in apa rece timp de jumatate de ora dupa ce i-ati crapat coaja. Apa se strecoara pe sub coaja ajutand-o sa se desprinda de ou.

O alta idee buna de curatare a oului este sub jet de apa sau intr-un vas mare cu apa. Incepeti sa curatati din capatul plat (e cel in care se gaseste banutul sau bula de aer).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci
Haiose

Haiose

Haiose
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Piersici
2
Dulciuri

Piersici

Piersici
Tort Racoros
3
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
4
Aperitive

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
Piftie de Curcan
5
Aperitive

Piftie de Curcan

Piftie de Curcan
Parteneri
Desert prajitura in straturi cu crema de vanilie
Bucataras.RO

Desert prajitura in straturi cu crema de vanilie

Pentru ca am acceptat provocarea lui Bucataras si pentru ca am avut ingredientul secret = crema de vanilie, am pregatit...

Desert prajitura in straturi cu crema de vanilie
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Turta dulce cu miere
Gustos.RO

Turta dulce cu miere

Reteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....

Turta dulce cu miere