Cum se alege un pepene bun

Cum se alege un pepene bun

Contine 91% apa si 6% zahar, e plin de potasiu si vitamina C, deci nu e de mirare ca pepenele este vedeta incontestabila a fructelor de vara.

Probabil ca mai toti am trait macar o data nerabdarea de a ajunge mai repede acasa sa taiam pepenele abia cumparat si dezamagirea resimtita atunci cand gustul lui nu a fost pe masura asteptarilor. 

Desi nu avem garantia atunci cand cumparam un pepene ca va fi bun, putem totusi evita sa cumparam unul sau vested daca respectam cateva reguli.

Forma pepenelui

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa alegeti un pepene simetric. Asimetriile (e mai subtire la un capat, de exemplu) presupun o crestere sacadata a pepenului si o posibila lipsire de apa la un moment dat.

Culoarea sau aspectul

Culoarea in sine nu constituie un indicator, pentru ca sunt foarte multe varietati de pepene, unele dungate, altele au culoare uniforma ce poate acoperi intreaga varietate de verde etc. Totusi, pepenele trebuie sa aiba un aspect luminos. O culoare mata poate fi un indicator al faptului ca pepenele este vechi si ca a fost depozitat o perioada lunga de timp. Totusi, dat fiind faptul ca acum comerciantii lustruiesc pepenii tocmai pentru a le da un aspect cerat, folositi acest indicator doar in combinatie cu ceilalti.

Cautati locul in care pepenele a stat pe pamant. Culoarea acestei zone din pepene ar trebui sa fie galben intens, asta aratat ca nu a fost cules inainte de coacere, prin urmare, este suficient de dulce. Daca aceasta pata este alb-galbuie, verde pal sau inexistenta, atunci mai bine nu cumparati pepenele.

Codita/tulpina

Cand mergeti in piata dupa pepene, alegeti unul care n-are codita indepartata. Aceasta nu trebuie sa fie complet verde, ci sa aiba capatul uscat, maroniu. Daca tulpina este verde si rezistenta, inseamna ca pepenele nu e copt bine.

Greutate

Pepenele trebuie sa fie greu pentru volumul sau. Daca aveti de ales intre doi pepeni cu acelasi volum, alegeti-l pe cel cu greutatea mai mare pentru ca e plin de suc.

Cum se depoziteaza pepenele rosu

Desi pot fi pastrati timp de cateva saptamani in frigider (fara a fi desfacuti) recomandarea e sa se evite asta si sa se consume cat mai repede. Temperaturile scazute din frigider deterioreaza textura si aroma pepenelui. Se pastreaza foarte bine la temperatura camerei (aproximativ 20 - 22 de grade), pentru ca asa vor mai continua un pic procesul de coacere.

Desi sfaturile de mai sus pot fi utile, a nimeri un pepene bun implica si o anumita doza de noroc. Practic, cel mai important factor e prospetimea si modul in care a fost depozitat. Deci, daca aveti un loc preferat de unde cumparati pepenii si va puteti increde in prospetimea lor, urmand pasii de mai sus aveti toate sansele sa va bucurati de zeama lor racoritoare.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
2
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Sirop de Soc Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Inghetata cu Branza si Capsuni
5
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Parteneri
Salata Thailandeza cu carne de vita si dressing de lemongrass
Bucataras.RO

Salata Thailandeza cu carne de vita si dressing de lemongrass

Salata Thailandeza cu carne de vita si dressing de lemongrass
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia