Cum se alege un pepene bun

Cum se alege un pepene bun

Contine 91% apa si 6% zahar, e plin de potasiu si vitamina C, deci nu e de mirare ca pepenele este vedeta incontestabila a fructelor de vara.

Probabil ca mai toti am trait macar o data nerabdarea de a ajunge mai repede acasa sa taiam pepenele abia cumparat si dezamagirea resimtita atunci cand gustul lui nu a fost pe masura asteptarilor. 

Desi nu avem garantia atunci cand cumparam un pepene ca va fi bun, putem totusi evita sa cumparam unul sau vested daca respectam cateva reguli.

Forma pepenelui

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa alegeti un pepene simetric. Asimetriile (e mai subtire la un capat, de exemplu) presupun o crestere sacadata a pepenului si o posibila lipsire de apa la un moment dat.

Culoarea sau aspectul

Culoarea in sine nu constituie un indicator, pentru ca sunt foarte multe varietati de pepene, unele dungate, altele au culoare uniforma ce poate acoperi intreaga varietate de verde etc. Totusi, pepenele trebuie sa aiba un aspect luminos. O culoare mata poate fi un indicator al faptului ca pepenele este vechi si ca a fost depozitat o perioada lunga de timp. Totusi, dat fiind faptul ca acum comerciantii lustruiesc pepenii tocmai pentru a le da un aspect cerat, folositi acest indicator doar in combinatie cu ceilalti.

Cautati locul in care pepenele a stat pe pamant. Culoarea acestei zone din pepene ar trebui sa fie galben intens, asta aratat ca nu a fost cules inainte de coacere, prin urmare, este suficient de dulce. Daca aceasta pata este alb-galbuie, verde pal sau inexistenta, atunci mai bine nu cumparati pepenele.

Codita/tulpina

Cand mergeti in piata dupa pepene, alegeti unul care n-are codita indepartata. Aceasta nu trebuie sa fie complet verde, ci sa aiba capatul uscat, maroniu. Daca tulpina este verde si rezistenta, inseamna ca pepenele nu e copt bine.

Greutate

Pepenele trebuie sa fie greu pentru volumul sau. Daca aveti de ales intre doi pepeni cu acelasi volum, alegeti-l pe cel cu greutatea mai mare pentru ca e plin de suc.

Cum se depoziteaza pepenele rosu

Desi pot fi pastrati timp de cateva saptamani in frigider (fara a fi desfacuti) recomandarea e sa se evite asta si sa se consume cat mai repede. Temperaturile scazute din frigider deterioreaza textura si aroma pepenelui. Se pastreaza foarte bine la temperatura camerei (aproximativ 20 - 22 de grade), pentru ca asa vor mai continua un pic procesul de coacere.

Desi sfaturile de mai sus pot fi utile, a nimeri un pepene bun implica si o anumita doza de noroc. Practic, cel mai important factor e prospetimea si modul in care a fost depozitat. Deci, daca aveti un loc preferat de unde cumparati pepenii si va puteti increde in prospetimea lor, urmand pasii de mai sus aveti toate sansele sa va bucurati de zeama lor racoritoare.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
1
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
3
Dulciuri

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
Prajitura cu miere si multa frisca
4
Dulciuri

Prajitura cu miere si multa frisca

Prajitura cu miere si multa frisca
Coronita Aperitiv
5
Aperitive

Coronita Aperitiv

Coronita Aperitiv
Parteneri
Cârnați la garniță ( conservați în untură)
Bucataras.RO

Cârnați la garniță ( conservați în untură)

Așa, că tot am gătat cârnații la garniță, vă aduc acum și rețeta. Nu e grea doar că implică timp și răbdare. E...

Cârnați la garniță ( conservați în untură)
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala