Contine 91% apa si 6% zahar, e plin de potasiu si vitamina C, deci nu e de mirare ca pepenele este vedeta incontestabila a fructelor de vara.
Probabil ca mai toti am trait macar o data nerabdarea de a ajunge mai repede acasa sa taiam pepenele abia cumparat si dezamagirea resimtita atunci cand gustul lui nu a fost pe masura asteptarilor.
Desi nu avem garantia atunci cand cumparam un pepene ca va fi bun, putem totusi evita sa cumparam unul sau vested daca respectam cateva reguli.
Forma pepenelui
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa alegeti un pepene simetric. Asimetriile (e mai subtire la un capat, de exemplu) presupun o crestere sacadata a pepenului si o posibila lipsire de apa la un moment dat.
Culoarea sau aspectul
Culoarea in sine nu constituie un indicator, pentru ca sunt foarte multe varietati de pepene, unele dungate, altele au culoare uniforma ce poate acoperi intreaga varietate de verde etc. Totusi, pepenele trebuie sa aiba un aspect luminos. O culoare mata poate fi un indicator al faptului ca pepenele este vechi si ca a fost depozitat o perioada lunga de timp. Totusi, dat fiind faptul ca acum comerciantii lustruiesc pepenii tocmai pentru a le da un aspect cerat, folositi acest indicator doar in combinatie cu ceilalti.
Cautati locul in care pepenele a stat pe pamant. Culoarea acestei zone din pepene ar trebui sa fie galben intens, asta aratat ca nu a fost cules inainte de coacere, prin urmare, este suficient de dulce. Daca aceasta pata este alb-galbuie, verde pal sau inexistenta, atunci mai bine nu cumparati pepenele.
Codita/tulpina
Cand mergeti in piata dupa pepene, alegeti unul care n-are codita indepartata. Aceasta nu trebuie sa fie complet verde, ci sa aiba capatul uscat, maroniu. Daca tulpina este verde si rezistenta, inseamna ca pepenele nu e copt bine.
Greutate
Pepenele trebuie sa fie greu pentru volumul sau. Daca aveti de ales intre doi pepeni cu acelasi volum, alegeti-l pe cel cu greutatea mai mare pentru ca e plin de suc.
Cum se depoziteaza pepenele rosu
Desi pot fi pastrati timp de cateva saptamani in frigider (fara a fi desfacuti) recomandarea e sa se evite asta si sa se consume cat mai repede. Temperaturile scazute din frigider deterioreaza textura si aroma pepenelui. Se pastreaza foarte bine la temperatura camerei (aproximativ 20 - 22 de grade), pentru ca asa vor mai continua un pic procesul de coacere.
Desi sfaturile de mai sus pot fi utile, a nimeri un pepene bun implica si o anumita doza de noroc. Practic, cel mai important factor e prospetimea si modul in care a fost depozitat. Deci, daca aveti un loc preferat de unde cumparati pepenii si va puteti increde in prospetimea lor, urmand pasii de mai sus aveti toate sansele sa va bucurati de zeama lor racoritoare.
Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatCum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata albaDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii