Cum se alege un pepene bun

Cum se alege un pepene bun

Contine 91% apa si 6% zahar, e plin de potasiu si vitamina C, deci nu e de mirare ca pepenele este vedeta incontestabila a fructelor de vara.

Probabil ca mai toti am trait macar o data nerabdarea de a ajunge mai repede acasa sa taiam pepenele abia cumparat si dezamagirea resimtita atunci cand gustul lui nu a fost pe masura asteptarilor. 

Desi nu avem garantia atunci cand cumparam un pepene ca va fi bun, putem totusi evita sa cumparam unul sau vested daca respectam cateva reguli.

Forma pepenelui

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa alegeti un pepene simetric. Asimetriile (e mai subtire la un capat, de exemplu) presupun o crestere sacadata a pepenului si o posibila lipsire de apa la un moment dat.

Culoarea sau aspectul

Culoarea in sine nu constituie un indicator, pentru ca sunt foarte multe varietati de pepene, unele dungate, altele au culoare uniforma ce poate acoperi intreaga varietate de verde etc. Totusi, pepenele trebuie sa aiba un aspect luminos. O culoare mata poate fi un indicator al faptului ca pepenele este vechi si ca a fost depozitat o perioada lunga de timp. Totusi, dat fiind faptul ca acum comerciantii lustruiesc pepenii tocmai pentru a le da un aspect cerat, folositi acest indicator doar in combinatie cu ceilalti.

Cautati locul in care pepenele a stat pe pamant. Culoarea acestei zone din pepene ar trebui sa fie galben intens, asta aratat ca nu a fost cules inainte de coacere, prin urmare, este suficient de dulce. Daca aceasta pata este alb-galbuie, verde pal sau inexistenta, atunci mai bine nu cumparati pepenele.

Codita/tulpina

Cand mergeti in piata dupa pepene, alegeti unul care n-are codita indepartata. Aceasta nu trebuie sa fie complet verde, ci sa aiba capatul uscat, maroniu. Daca tulpina este verde si rezistenta, inseamna ca pepenele nu e copt bine.

Greutate

Pepenele trebuie sa fie greu pentru volumul sau. Daca aveti de ales intre doi pepeni cu acelasi volum, alegeti-l pe cel cu greutatea mai mare pentru ca e plin de suc.

Cum se depoziteaza pepenele rosu

Desi pot fi pastrati timp de cateva saptamani in frigider (fara a fi desfacuti) recomandarea e sa se evite asta si sa se consume cat mai repede. Temperaturile scazute din frigider deterioreaza textura si aroma pepenelui. Se pastreaza foarte bine la temperatura camerei (aproximativ 20 - 22 de grade), pentru ca asa vor mai continua un pic procesul de coacere.

Desi sfaturile de mai sus pot fi utile, a nimeri un pepene bun implica si o anumita doza de noroc. Practic, cel mai important factor e prospetimea si modul in care a fost depozitat. Deci, daca aveti un loc preferat de unde cumparati pepenii si va puteti increde in prospetimea lor, urmand pasii de mai sus aveti toate sansele sa va bucurati de zeama lor racoritoare.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia