Cum sa faci supa de visine ca la Cluj - perfecta pentru zilele calduroase

Cum sa faci supa de visine ca la Cluj - perfecta pentru zilele calduroase

Supa de visine este un preparat care se serveste in Ardeal in zilele calduroase, avand un efect racoritor si servindu-se rece sau la temperatura camerei

Aceasta combinatie de carne cu fructe, cu un gust dulce acrisor, este des intalnita in bucataria austro-ungara. De fapt, pe aceasta filiera a si intrat in bucataria romaneasca. 

Kovacs Zsolt, proprietarul restaurantului Miko din Cluj, este printre putinii bucatari din Ardeal care prepara supa de visine, pentru a-si servi clientii care-i trec pragul. De asemenea, reteta dupa care o prepara este una veche, ce a apartinut bunicii sale sasoaice.

"Traind si crescand in preajma bunicii mele am avut sansa de a gusta mancaruri gatite de ea si care in fiecare zi facea altceva. Pe vremea aceea nu se manca carne in fiecare zi, ci doar duminica. Bunica mea facea mancaruri diferite, fara carne, din orice. Dimineata ne trezeam si mergeam in gradina si zicea 'uite, rubarba s-a facut', si facea supa de rubarba. A doua zi vedea ca s-au facut agrisele si atunci facea ceva cu agrise, sau visinele, si tot asa. Intotdeauna se hotara dupa ce vedea ca s-a facut in gradină. Din punctul acesta de vedere am invatat de la ea o mare diversitate de mancaruri", a declarat Kovacs Zsolt pentru Agerpres.ro.

Aceasta supa poate fi preparata cu sau fara carne. Despre varianta cu carne spunandu-se ca ar fi mai veche de o mie de ani, datand de pe vremea regelui hun Attila. 

O varianta de evitat este cea cu ingrosala de faina, fiind grea si nu foarte sanatoasa.

Reteta lui Kovacs Zsolt este pentru patru persoane si presupune un borcan de 400 de ml de compot de visine, un pahar de smantana, afumatura, scortisoara si zahar vanilat.

Mod de preparare:

Zeama de la compot se incalzeste usor pe foc (nu se fierbe!), apoi in ea se incorporeaza 200-300 de ml de smantana.

Fructele, fara samburi, se impart dupa cum urmeaza: un sfert se pastreaza intregi, restul se dau prin blender si se amesteca cu restul compozitiei.

Visinele ramase intregi se pun la final in supa, care apoi se pune la rece. Se cu un praf de scortisoara, un zahar vanilat si putina frisca deasupra. 

Pentru varianta cu carne, zeama de compot se pune pe foc, la fiert. Separat se fierbe carnea, care apoi se taie in bucati mici.

La final se amesteca cele doua compozitii, iar de aceasta data se adauga sare si putina lamaie, dupa gust.

De obicei, aceasta supa se serveste inainte de felul principal, dar americanii au adoptat-o ca desert.

Sursa articol: agerpres.rofoodstory.stirileprotv.ro, visitbudapest.travelen.wikipedia.org
Sursa foto: dishmaps.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Bulete de branza si cartofi
3
Aperitive

Bulete de branza si cartofi

Bulete de branza si cartofi
Prajitura Bounty
4
Dulciuri

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty
Fursecuri cu merisoare
5
Dulciuri

Fursecuri cu merisoare

Fursecuri cu merisoare
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa