Supa de visine este un preparat care se serveste in Ardeal in zilele calduroase, avand un efect racoritor si servindu-se rece sau la temperatura camerei
Aceasta combinatie de carne cu fructe, cu un gust dulce acrisor, este des intalnita in bucataria austro-ungara. De fapt, pe aceasta filiera a si intrat in bucataria romaneasca.
Kovacs Zsolt, proprietarul restaurantului Miko din Cluj, este printre putinii bucatari din Ardeal care prepara supa de visine, pentru a-si servi clientii care-i trec pragul. De asemenea, reteta dupa care o prepara este una veche, ce a apartinut bunicii sale sasoaice.
"Traind si crescand in preajma bunicii mele am avut sansa de a gusta mancaruri gatite de ea si care in fiecare zi facea altceva. Pe vremea aceea nu se manca carne in fiecare zi, ci doar duminica. Bunica mea facea mancaruri diferite, fara carne, din orice. Dimineata ne trezeam si mergeam in gradina si zicea 'uite, rubarba s-a facut', si facea supa de rubarba. A doua zi vedea ca s-au facut agrisele si atunci facea ceva cu agrise, sau visinele, si tot asa. Intotdeauna se hotara dupa ce vedea ca s-a facut in gradinÄ. Din punctul acesta de vedere am invatat de la ea o mare diversitate de mancaruri", a declarat Kovacs Zsolt pentru Agerpres.ro.
Aceasta supa poate fi preparata cu sau fara carne. Despre varianta cu carne spunandu-se ca ar fi mai veche de o mie de ani, datand de pe vremea regelui hun Attila.
O varianta de evitat este cea cu ingrosala de faina, fiind grea si nu foarte sanatoasa.
Reteta lui Kovacs Zsolt este pentru patru persoane si presupune un borcan de 400 de ml de compot de visine, un pahar de smantana, afumatura, scortisoara si zahar vanilat.
Mod de preparare:
Zeama de la compot se incalzeste usor pe foc (nu se fierbe!), apoi in ea se incorporeaza 200-300 de ml de smantana.
Fructele, fara samburi, se impart dupa cum urmeaza: un sfert se pastreaza intregi, restul se dau prin blender si se amesteca cu restul compozitiei.
Visinele ramase intregi se pun la final in supa, care apoi se pune la rece. Se cu un praf de scortisoara, un zahar vanilat si putina frisca deasupra.
Pentru varianta cu carne, zeama de compot se pune pe foc, la fiert. Separat se fierbe carnea, care apoi se taie in bucati mici.
La final se amesteca cele doua compozitii, iar de aceasta data se adauga sare si putina lamaie, dupa gust.
De obicei, aceasta supa se serveste inainte de felul principal, dar americanii au adoptat-o ca desert.
Sursa articol: agerpres.ro, foodstory.stirileprotv.ro, visitbudapest.travel, en.wikipedia.org
Sursa foto: dishmaps.com
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii