Cum sa faci supa de visine ca la Cluj - perfecta pentru zilele calduroase

Cum sa faci supa de visine ca la Cluj - perfecta pentru zilele calduroase

Supa de visine este un preparat care se serveste in Ardeal in zilele calduroase, avand un efect racoritor si servindu-se rece sau la temperatura camerei

Aceasta combinatie de carne cu fructe, cu un gust dulce acrisor, este des intalnita in bucataria austro-ungara. De fapt, pe aceasta filiera a si intrat in bucataria romaneasca. 

Kovacs Zsolt, proprietarul restaurantului Miko din Cluj, este printre putinii bucatari din Ardeal care prepara supa de visine, pentru a-si servi clientii care-i trec pragul. De asemenea, reteta dupa care o prepara este una veche, ce a apartinut bunicii sale sasoaice.

"Traind si crescand in preajma bunicii mele am avut sansa de a gusta mancaruri gatite de ea si care in fiecare zi facea altceva. Pe vremea aceea nu se manca carne in fiecare zi, ci doar duminica. Bunica mea facea mancaruri diferite, fara carne, din orice. Dimineata ne trezeam si mergeam in gradina si zicea 'uite, rubarba s-a facut', si facea supa de rubarba. A doua zi vedea ca s-au facut agrisele si atunci facea ceva cu agrise, sau visinele, si tot asa. Intotdeauna se hotara dupa ce vedea ca s-a facut in gradină. Din punctul acesta de vedere am invatat de la ea o mare diversitate de mancaruri", a declarat Kovacs Zsolt pentru Agerpres.ro.

Aceasta supa poate fi preparata cu sau fara carne. Despre varianta cu carne spunandu-se ca ar fi mai veche de o mie de ani, datand de pe vremea regelui hun Attila. 

O varianta de evitat este cea cu ingrosala de faina, fiind grea si nu foarte sanatoasa.

Reteta lui Kovacs Zsolt este pentru patru persoane si presupune un borcan de 400 de ml de compot de visine, un pahar de smantana, afumatura, scortisoara si zahar vanilat.

Mod de preparare:

Zeama de la compot se incalzeste usor pe foc (nu se fierbe!), apoi in ea se incorporeaza 200-300 de ml de smantana.

Fructele, fara samburi, se impart dupa cum urmeaza: un sfert se pastreaza intregi, restul se dau prin blender si se amesteca cu restul compozitiei.

Visinele ramase intregi se pun la final in supa, care apoi se pune la rece. Se cu un praf de scortisoara, un zahar vanilat si putina frisca deasupra. 

Pentru varianta cu carne, zeama de compot se pune pe foc, la fiert. Separat se fierbe carnea, care apoi se taie in bucati mici.

La final se amesteca cele doua compozitii, iar de aceasta data se adauga sare si putina lamaie, dupa gust.

De obicei, aceasta supa se serveste inainte de felul principal, dar americanii au adoptat-o ca desert.

Sursa articol: agerpres.rofoodstory.stirileprotv.ro, visitbudapest.travelen.wikipedia.org
Sursa foto: dishmaps.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura Sireata
3
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Tkemali - sos georgian pentru carne
Bucataras.RO

Tkemali - sos georgian pentru carne

 Tkemali - ტყემალი,  este o reteta de sos  georgian. Este foarte popular in tarile CSI si in...

Tkemali - sos georgian pentru carne
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce