Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf si care este povestea acestui preparat

Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf si care este povestea acestui preparat

Salata de boeuf este un fel de mancare ce nu lipseste de pe mesele romanilor in zilele de sarbatoare.

Insa, contrar asteptarilor, nu a fost inventata nici de francezi, nici de romani.

Intr-adevar, termenul "boeuf" provine din limba franceza si inseamna "vita", dar preparatul a fost inventata in Rusia si la inceput purta diverse alte denumiri, precum salata Olivier sau salata de iarna.

Inventatorul salatei de boeuf este considerat a fi chef Lucien Olivier, care in a doua jumatate a secolului al XIX-lea a inaugurat restaurantul Hermitage, din Moscova. Aici veneau aristocratii pentru a gusta preparatul simbolic al restaurantului: "Vanat in maioneza". Aceasta salata continea carne fiarta de vanat, carne de prepelita, crab si caviar, totul decorat cu felii de ou, maioneza, cartofi fierti si castraveti murati.


Mai tarziu, oamenii cu o conditie financiara mai modesta au adaptat-o, gatind-o din alimente pe care si le permiteau. Astfel a aparut salata de boeuf, in forma ei actuala.

In cele ce urmeaza va spunem cum puteti prepara cea mai buna salata de boeuf, dupa o reteta veche de 80 de ani, publicata in cartea de bucate ''Bufet rece si cofetarie'' (1936) de Lucretia Dr. Opreanu, prof. de gospodarie la Liceul ''Regina Maria'' din Cluj, licentiata in stiinte.

Ingrediente:

1/2 kg carne de vitel sugaciu
4 cartofi
3 morcovi
3 patrunjei
3 castraveti acri din otet
2 oua rascoapte
1/2 kg de mazare verde, boabe
sare

Pentru maioneza:

3 galbenusuri fierte
3 galbenusuri crude
4 dcl. untdelemn
sucul de la o lamaie
sare
optional: 2 lingurite de mustar

Mod de preparare:

Carnea se pune la fiert impreuna cu morcovii si patrunjeii curatati de coaja, in apa cu sare. Mazarea boabe se fierbe separat. Cartofii tot separat, insa in coaja.

Cand totul s-a fiert, carnea si zarzavatul, apoi cartofii curatati de coaja se taie in cubulete. La fel se procedeaza si cu cele doua oua rascoapte si cu castravetii murati. Se pun toate intr-un castron de portelan si se adauga sare dupa gust.

Maioneza se prepara frecand bine toate ingredientele necesare, apoi se amesteca cu cele de mai sus, se pune pe farfurie, se da forma dorita, se imbraca din nou cu maioneza si se decoreaza dupa plac, cu sfecla, oua rascoapte, masline, mazare, felii de lamaie, aspici, ardei verzi, salata verde etc.

Sursa articol:agerpres.ro,en.wikipedia.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
2
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Negresa cu caramel, nuca si bezea
Bucataras.RO

Negresa cu caramel, nuca si bezea

Imi venise asa o pofta ...nu, nu... e pofta normala, obisnuita, din popor :))))

Negresa cu caramel, nuca si bezea
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia