Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf si care este povestea acestui preparat

Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf si care este povestea acestui preparat

Salata de boeuf este un fel de mancare ce nu lipseste de pe mesele romanilor in zilele de sarbatoare.

Insa, contrar asteptarilor, nu a fost inventata nici de francezi, nici de romani.

Intr-adevar, termenul "boeuf" provine din limba franceza si inseamna "vita", dar preparatul a fost inventata in Rusia si la inceput purta diverse alte denumiri, precum salata Olivier sau salata de iarna.

Inventatorul salatei de boeuf este considerat a fi chef Lucien Olivier, care in a doua jumatate a secolului al XIX-lea a inaugurat restaurantul Hermitage, din Moscova. Aici veneau aristocratii pentru a gusta preparatul simbolic al restaurantului: "Vanat in maioneza". Aceasta salata continea carne fiarta de vanat, carne de prepelita, crab si caviar, totul decorat cu felii de ou, maioneza, cartofi fierti si castraveti murati.


Mai tarziu, oamenii cu o conditie financiara mai modesta au adaptat-o, gatind-o din alimente pe care si le permiteau. Astfel a aparut salata de boeuf, in forma ei actuala.

In cele ce urmeaza va spunem cum puteti prepara cea mai buna salata de boeuf, dupa o reteta veche de 80 de ani, publicata in cartea de bucate ''Bufet rece si cofetarie'' (1936) de Lucretia Dr. Opreanu, prof. de gospodarie la Liceul ''Regina Maria'' din Cluj, licentiata in stiinte.

Ingrediente:

1/2 kg carne de vitel sugaciu
4 cartofi
3 morcovi
3 patrunjei
3 castraveti acri din otet
2 oua rascoapte
1/2 kg de mazare verde, boabe
sare

Pentru maioneza:

3 galbenusuri fierte
3 galbenusuri crude
4 dcl. untdelemn
sucul de la o lamaie
sare
optional: 2 lingurite de mustar

Mod de preparare:

Carnea se pune la fiert impreuna cu morcovii si patrunjeii curatati de coaja, in apa cu sare. Mazarea boabe se fierbe separat. Cartofii tot separat, insa in coaja.

Cand totul s-a fiert, carnea si zarzavatul, apoi cartofii curatati de coaja se taie in cubulete. La fel se procedeaza si cu cele doua oua rascoapte si cu castravetii murati. Se pun toate intr-un castron de portelan si se adauga sare dupa gust.

Maioneza se prepara frecand bine toate ingredientele necesare, apoi se amesteca cu cele de mai sus, se pune pe farfurie, se da forma dorita, se imbraca din nou cu maioneza si se decoreaza dupa plac, cu sfecla, oua rascoapte, masline, mazare, felii de lamaie, aspici, ardei verzi, salata verde etc.

Sursa articol:agerpres.ro,en.wikipedia.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.