Salata de boeuf este un fel de mancare ce nu lipseste de pe mesele romanilor in zilele de sarbatoare.
Insa, contrar asteptarilor, nu a fost inventata nici de francezi, nici de romani.
Intr-adevar, termenul "boeuf" provine din limba franceza si inseamna "vita", dar preparatul a fost inventata in Rusia si la inceput purta diverse alte denumiri, precum salata Olivier sau salata de iarna.
Inventatorul salatei de boeuf este considerat a fi chef Lucien Olivier, care in a doua jumatate a secolului al XIX-lea a inaugurat restaurantul Hermitage, din Moscova. Aici veneau aristocratii pentru a gusta preparatul simbolic al restaurantului: "Vanat in maioneza". Aceasta salata continea carne fiarta de vanat, carne de prepelita, crab si caviar, totul decorat cu felii de ou, maioneza, cartofi fierti si castraveti murati.
Mai tarziu, oamenii cu o conditie financiara mai modesta au adaptat-o, gatind-o din alimente pe care si le permiteau. Astfel a aparut salata de boeuf, in forma ei actuala.
In cele ce urmeaza va spunem cum puteti prepara cea mai buna salata de boeuf, dupa o reteta veche de 80 de ani, publicata in cartea de bucate ''Bufet rece si cofetarie'' (1936) de Lucretia Dr. Opreanu, prof. de gospodarie la Liceul ''Regina Maria'' din Cluj, licentiata in stiinte.
Ingrediente:
1/2 kg carne de vitel sugaciu
4 cartofi
3 morcovi
3 patrunjei
3 castraveti acri din otet
2 oua rascoapte
1/2 kg de mazare verde, boabe
sare
Pentru maioneza:
3 galbenusuri fierte
3 galbenusuri crude
4 dcl. untdelemn
sucul de la o lamaie
sare
optional: 2 lingurite de mustar
Mod de preparare:
Carnea se pune la fiert impreuna cu morcovii si patrunjeii curatati de coaja, in apa cu sare. Mazarea boabe se fierbe separat. Cartofii tot separat, insa in coaja.
Cand totul s-a fiert, carnea si zarzavatul, apoi cartofii curatati de coaja se taie in cubulete. La fel se procedeaza si cu cele doua oua rascoapte si cu castravetii murati. Se pun toate intr-un castron de portelan si se adauga sare dupa gust.
Maioneza se prepara frecand bine toate ingredientele necesare, apoi se amesteca cu cele de mai sus, se pune pe farfurie, se da forma dorita, se imbraca din nou cu maioneza si se decoreaza dupa plac, cu sfecla, oua rascoapte, masline, mazare, felii de lamaie, aspici, ardei verzi, salata verde etc.
Sursa articol:agerpres.ro,en.wikipedia.org
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorImi venise asa o pofta ...nu, nu... e pofta normala, obisnuita, din popor :))))
Negresa cu caramel, nuca si bezeaNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii