Cum sa faci otet din vin

Cum sa faci otet din vin

Deseori se intampla sa deschidem o sticla de vin delicios si sa nu o terminam atunci. Dupa doar cateva zile, vinul isi schimba gustul, pierzandu-si din calitati, prin urmare nu mai poate fi baut. Totusi, exista o solutie pentru a evita sa-l aruncati: transformati-l singur intr-un otet aromat si savuros, mult superior celui pe care-l luati din comert.

Toti cei interesati de gastronomie stiu ca otetul este unul dintre ingredientele principale ce ocupa camara. Cel mai ieftin vin pe care-l puteti bea este probabil de o calitate superioara otetului pe care il cumparati din magazin, ceea ce inseamna ca, prelucrandu-l, veti avea parte de un otet mai bun, mai complex si, in principiu, gratis intrucat il obtineti din resturile pe care altfel le-ati arunca.

Pentru aceasta procedura nu aveti nevoie de ustensile speciale. Va trebuie un borcan, un servet de hartie si un elastic de cauciuc.

Cum se transforma vinul in otet?

Cand vinurile sunt expuse oxigenului, se transforma in otet singure. Va puteti lasa vinul din sticlele neterminate sa-si urmeze singur metamorfoza sau puteti accelera si imbunatati procesul prin expunerea la oxigen si adaugarea catorva bacterii specifice (Mycoderma aceti) dintr-un alt otet pe care-l aveti in casa. Aceasta bacterie nu se gaseste in toate tipurile de otet, ci doar in cele nepasteurizate. Pe acestea, le puteti distinge pe baza depozitului lipicios care se formeaza la fundul sticlei.

Ce fel de vin poate fi transformat in otet?

Orice fel de vin poate fi transformat cu succes: rosu, alb, sampanie, dulce, pe scurt, orice sortiment care contine alcool. Evitati totusi vinurile cu sulfiti.

Majoritatea vinurilor contin mai mult alcool decat aveti nevoie, adica intre 12-14 procente, fiind prea puternic pentru ca bacteriile sa poata metaboliza. Prin urmare, va trebui sa-l diluati. Amestecati vinul cu o cantitate egala de apa, pentru a obtine un otet cu un grad de aciditate mediu. Daca doriti o aroma mai puternica, folositi 2 parti de vin si una de apa.

Apoi, turnati lichidul obtinut in borcane curate (iar daca aveti, utilizati un recipient cu robinet). Adaugati bacteria mai sus mentionata (daca o aveti). Acoperiti-le cu cu prosoape de hartie (acestea pastreaza oxigenul inauntru si musculitele de otet in afara), pe care le prindeti cu elastic de cauciuc si depozitati-le apoi intr-un loc intunecat.

In cateva saptamani veti remarca o pielita formandu-se deasupra - aceasta e noul depozit de bacterii necesare. Nu deteriorati aceasta pojghita, pentru ca se va scufunda si nu-si va mai face treaba.

Va trebui sa mai asteptati un timp pana cand alta noua se va forma, pentru a finaliza formarea otetului.

Cand se poate utiliza otetul obtinut din vin?

Dupa 2 luni, puteti incepe sa gustati. Pentru a nu perturba stratul de bacterii de deasupra, utilizati un pai cu care desprindeti cu grija pelicula de borcan.

Scufundati-l in lichid, puneti degetul pe capatul liber, apoi extrageti-l usor si gustati din lichidul pe care l-ati scos (daca ati pus de la inceput vinul intr-un borcan cu robinet, acum nu veti mai avea nevoie de pai, intrucat puteti obtine lichidul de la baza fara a perturba pelicula de la suprafata).

Daca otetul inca are un gust usor de vin si nu este suficient de puternic, mai lasati-l cateva saptamani. Daca e prea acru, mai adaugati apa.

 Cand gustul vi se pare bun, strecurati-l si puneti-l intr-o sticla. Sunt preferate recipientele din sticla (de la vin, de exemplu). Otetul preparat astfel in casa va fi net superior celui din comert si va va aroma zilnic mancarurile preferate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa
Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Friptura pomana porcului
2
Fripturi

Friptura pomana porcului

Friptura pomana porcului
Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
4
Garnituri

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Cornulete cu mac de Craciun
Culinar.RO

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....

Cornulete cu mac de Craciun
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat