Cum sa faci mici fara bicarbonat, ca in Ardealul si Muntenia secolului al XIX-lea

Cum sa faci mici fara bicarbonat, ca in Ardealul si Muntenia secolului al XIX-lea

Bineinteles, reteta originala de mici nu continea bicarbonat. In schimb, micii preparati pentru gratarele din Ardeal si Muntenia aveau un alt ingredient minune, care-i facea sa creasca, sa fie mai pufosi si sa aiba un gust nemaipomenit. 

Regretatul Radu Anton Roman descoperise ca in reteta originala de mici se punea smantana:

"Dupa parerea mea, la care tin destul de mult, chiar daca-s subiectiv din cand in cand, asa se faceau micii odata, chiar si-n Muntenia, cu smantana nefermentata. Frisca asta fermenta, micii cresteau si se faceau pufosi, avand un gust bun si sanatos. Chimicalele ca bicarbonatul au infectat tarziu bietul mic si i-au balacarit prospetimea si finetea naturale", scria Radu Anton Roman.

Pentru reteta originala de micii fara bicarbonat, se foloseau urmatoarele ingrediente:

- 1 kilogram carne de vita (de la gat, coada si antricot)
- 500 grame carne de porc (pulpa)
- 1 varf de cutit de chimen pisat
- 1 lingurita de boia
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 1 capatana de usturoi
- 1 varf de cutit de ienibahar
- sare
- piper
- 4 linguri de supa de carne
- 2 linguri de smantana nefermentata (frisca lichida, nebatuta)

Mod de preparare:

Carnea se da prin masina de tocat de mai multe ori. Se adauga sare si se lasa la frigider timp de 5 ore.

Apoi, carnea se amesteca cu restul ingredientelor, in afara de smantana nefermentata, si se mai da o data prin masina de tocat. Se lasa din nou la odihnit peste noapte, tot la rece, pentru ca aromele intre cat mai bine in carne.

Ultimul pas presupune frecarea compozitiei cu samantana nefermentata, ca sa se umfle, si se lasa la rece pentru inca o noapte.

Abia dupa aceste doua nopti, micii pot fi pusi pe gratar, la foc de lemne, si rumeniti dupa preferinte. 

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: adevarul.roromaniatv.net

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia