Cum sa faci mici fara bicarbonat, ca in Ardealul si Muntenia secolului al XIX-lea

Cum sa faci mici fara bicarbonat, ca in Ardealul si Muntenia secolului al XIX-lea

Bineinteles, reteta originala de mici nu continea bicarbonat. In schimb, micii preparati pentru gratarele din Ardeal si Muntenia aveau un alt ingredient minune, care-i facea sa creasca, sa fie mai pufosi si sa aiba un gust nemaipomenit. 

Regretatul Radu Anton Roman descoperise ca in reteta originala de mici se punea smantana:

"Dupa parerea mea, la care tin destul de mult, chiar daca-s subiectiv din cand in cand, asa se faceau micii odata, chiar si-n Muntenia, cu smantana nefermentata. Frisca asta fermenta, micii cresteau si se faceau pufosi, avand un gust bun si sanatos. Chimicalele ca bicarbonatul au infectat tarziu bietul mic si i-au balacarit prospetimea si finetea naturale", scria Radu Anton Roman.

Pentru reteta originala de micii fara bicarbonat, se foloseau urmatoarele ingrediente:

- 1 kilogram carne de vita (de la gat, coada si antricot)
- 500 grame carne de porc (pulpa)
- 1 varf de cutit de chimen pisat
- 1 lingurita de boia
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 1 capatana de usturoi
- 1 varf de cutit de ienibahar
- sare
- piper
- 4 linguri de supa de carne
- 2 linguri de smantana nefermentata (frisca lichida, nebatuta)

Mod de preparare:

Carnea se da prin masina de tocat de mai multe ori. Se adauga sare si se lasa la frigider timp de 5 ore.

Apoi, carnea se amesteca cu restul ingredientelor, in afara de smantana nefermentata, si se mai da o data prin masina de tocat. Se lasa din nou la odihnit peste noapte, tot la rece, pentru ca aromele intre cat mai bine in carne.

Ultimul pas presupune frecarea compozitiei cu samantana nefermentata, ca sa se umfle, si se lasa la rece pentru inca o noapte.

Abia dupa aceste doua nopti, micii pot fi pusi pe gratar, la foc de lemne, si rumeniti dupa preferinte. 

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: adevarul.roromaniatv.net

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Tocana de toamna

Tocana de toamna

Tocana de toamna
Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Chec marmorat
2
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
3
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Eclere
4
Dulciuri

Eclere

Eclere
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Culinar.RO

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Gustos.RO

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia