Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Pentru gospodinele care doresc sa prepare "cea mai romaneasca mamaliga", ce poate fi taiata cu ata si atata de delicioasa ca o mananci goala, maestrul gastronomiei romanesti, Radu Anton Roman, are retetele ideale.

Radu Anton Roman scria in lucrarea sa "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" ca cea mai buna mamaliga o pregatesc ciobanii la stana. De asemenea, are si doua retete pentru o mamaliga "gutuie tanara" si pentru mamaliga "bolovan de parau". 

"La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau sa faca lobby painii, intrucat taranii preferau mamaliga: In zadar spun teranii ca painea nu le tine de foame. Aceasta este o greseala, poate pentru ca painea nu le da senzatiunea greoie ce le-o da mamaliga si pe care ei o numesc saturare. Credem insa ca hrana nationala a Dacilor era meiul sau malaiul (de mei). Plinius scrie 'Popoarele pontice prefera meiul tuturor celorlalte mancaruri'", mai scria Radu Anton Roman despre mamaliga. 

Ingrediente pentru gutuie tanara:

1 kg malai
3 litri de apa 
1 lingura de sare

Ingrediente pentru bolovan de parau:

400 g malai
1 litru de apa
1 lingurita de sare

Mod de preparare pentru mamaliga gutuie tanara:

Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai.

Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti.

Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga.

Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul).

Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca "mestecaul", se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, sa se desprinda fiertura de fund (ies aburi, fasaie si se infoaie).

Se rastoarna pe un stergar sau un fund (platou), e o emisfera perfecta; traditia cere s-o taiem cu ata subtire si tare.

Mod de preparare pentru mamaliga bolovan de parau:

Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumatate de ora (de aia si sunt mai mici cantitatile) - totul e o problema de forta barbateasca, va iesi si mai vartoasa, ceea ce nu-i strica unei mamaligi ce nici nu explodeaza si mai si participa la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.


Sursa foto: stirile.rol.ro
Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
1
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
2
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
3
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Parteneri
Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda
Bucataras.RO

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

Pentru aceasta reteta gustoasa de rasol de vita la cuptor, m-am inspirat din reteta lui Chef Adi Hadean.

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti