Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Pentru gospodinele care doresc sa prepare "cea mai romaneasca mamaliga", ce poate fi taiata cu ata si atata de delicioasa ca o mananci goala, maestrul gastronomiei romanesti, Radu Anton Roman, are retetele ideale.

Radu Anton Roman scria in lucrarea sa "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" ca cea mai buna mamaliga o pregatesc ciobanii la stana. De asemenea, are si doua retete pentru o mamaliga "gutuie tanara" si pentru mamaliga "bolovan de parau". 

"La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau sa faca lobby painii, intrucat taranii preferau mamaliga: In zadar spun teranii ca painea nu le tine de foame. Aceasta este o greseala, poate pentru ca painea nu le da senzatiunea greoie ce le-o da mamaliga si pe care ei o numesc saturare. Credem insa ca hrana nationala a Dacilor era meiul sau malaiul (de mei). Plinius scrie 'Popoarele pontice prefera meiul tuturor celorlalte mancaruri'", mai scria Radu Anton Roman despre mamaliga. 

Ingrediente pentru gutuie tanara:

1 kg malai
3 litri de apa 
1 lingura de sare

Ingrediente pentru bolovan de parau:

400 g malai
1 litru de apa
1 lingurita de sare

Mod de preparare pentru mamaliga gutuie tanara:

Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai.

Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti.

Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga.

Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul).

Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca "mestecaul", se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, sa se desprinda fiertura de fund (ies aburi, fasaie si se infoaie).

Se rastoarna pe un stergar sau un fund (platou), e o emisfera perfecta; traditia cere s-o taiem cu ata subtire si tare.

Mod de preparare pentru mamaliga bolovan de parau:

Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumatate de ora (de aia si sunt mai mici cantitatile) - totul e o problema de forta barbateasca, va iesi si mai vartoasa, ceea ce nu-i strica unei mamaligi ce nici nu explodeaza si mai si participa la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.


Sursa foto: stirile.rol.ro
Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
3
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
4
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Furescuri cu Untura
5
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Parteneri
Supa de spanac cu cartofi
Bucataras.RO

Supa de spanac cu cartofi

O supa usoara de spanac dreasa cu smantana si ou.  

Supa de spanac cu cartofi
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai