Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Pentru gospodinele care doresc sa prepare "cea mai romaneasca mamaliga", ce poate fi taiata cu ata si atata de delicioasa ca o mananci goala, maestrul gastronomiei romanesti, Radu Anton Roman, are retetele ideale.

Radu Anton Roman scria in lucrarea sa "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" ca cea mai buna mamaliga o pregatesc ciobanii la stana. De asemenea, are si doua retete pentru o mamaliga "gutuie tanara" si pentru mamaliga "bolovan de parau". 

"La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau sa faca lobby painii, intrucat taranii preferau mamaliga: In zadar spun teranii ca painea nu le tine de foame. Aceasta este o greseala, poate pentru ca painea nu le da senzatiunea greoie ce le-o da mamaliga si pe care ei o numesc saturare. Credem insa ca hrana nationala a Dacilor era meiul sau malaiul (de mei). Plinius scrie 'Popoarele pontice prefera meiul tuturor celorlalte mancaruri'", mai scria Radu Anton Roman despre mamaliga. 

Ingrediente pentru gutuie tanara:

1 kg malai
3 litri de apa 
1 lingura de sare

Ingrediente pentru bolovan de parau:

400 g malai
1 litru de apa
1 lingurita de sare

Mod de preparare pentru mamaliga gutuie tanara:

Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai.

Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti.

Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga.

Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul).

Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca "mestecaul", se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, sa se desprinda fiertura de fund (ies aburi, fasaie si se infoaie).

Se rastoarna pe un stergar sau un fund (platou), e o emisfera perfecta; traditia cere s-o taiem cu ata subtire si tare.

Mod de preparare pentru mamaliga bolovan de parau:

Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumatate de ora (de aia si sunt mai mici cantitatile) - totul e o problema de forta barbateasca, va iesi si mai vartoasa, ceea ce nu-i strica unei mamaligi ce nici nu explodeaza si mai si participa la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.


Sursa foto: stirile.rol.ro
Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu nuca si crema de budinca
2
Dulciuri

Prajitura cu nuca si crema de budinca

Prajitura cu nuca si crema de budinca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Pulpa de miel la cuptor
5
Parteneri
Supa de la 1913 actualizata
Bucataras.RO

Supa de la 1913 actualizata

Cum nu pot sta deoparte cand e vorba de provocari, mi-am zis hai la treaba ca nu e de stat....mai ales ca anul de gratie 1913...

Supa de la 1913 actualizata
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread