Se spune ca micul dejun este cea mai important masa din zi.
De aceea, prin unele parti ale lumii, micul dejun este si una dintre cele mai consistente mese.
Daca planuiti sa calatoriti pe la vecinii nostri din Europa de Est, nu strica sa va familiarizati un pic si cu ce se mananca prin aceste parti la primele ore ale diminetii.
Mai jos puteti sa vedeti cum arata si din ce e facut micul dejun in 10 tari din Europa de Est:
1. Cehia
In Cehia, la micul dejun veti primi o felie de paine integrala sau un rohlik (un corn) cu unt, gem, miere, o felie de branza, cateva felii de salam si sunca.
2. Polonia
In Polonia ti se pun la dispozitie oua fierte cu maioneza, mezeluri, legume proaspete si murate, branza, gemuri, rosii si castraveti. Problema e ca pe toate acestea trebuie sa le ingramadesti pe o felie de paine integrala, pentru a face un sandvis traditional, numit kanapka.
3. Ungaria
Micul dejun unguresc se numeste reggeli si este compus din mezeluri, branza, oua, rosii, butter, paine si cafea. Dar aceasta este mai mult versiunea de week-end, pentru ca in timpul saptamanii, cand toata lumea e pe fuga, dimineata se servesc bicuiti (pogácsa) sau briose (briós) cu cafea.
4. Estonia
Estonienii au un mic dejun destul de usor, numit hommikusöök, care este compus din iskohupiimasaiad (felii de paine cu branza bagate la cuptor).
5. Bulgaria
Unul dintre cele mai populare feluri de mancare care se serveste la micul dejun din Bulgaria este banitsa (foietaj umplut cu branza, spanac, orez si carne).
6. Belarus
In Belarus la micul dejun se mananca draniki (chiftelute din cartofi), care sunt servite cu iaurt.
7. Serbia
Masa de dimineata a sarbilor consta in lepinja sa kajmakom (lipie umpluta cu un fel de branza topita), kaÄamak (un terci din porumb), gibanica (o placinta cu branza), dar si oua, sunca, salam, unt si iaurt.
8. Munte Negru
In Munte Negru este, probabil, cel mai trist mic dejun: popara (paine veche lasata la inmuiat in lapte cald... sau apa).
9. Bosnia si Hertegovina
Micul dejun din Bosnia si Hertegovina se numeste cevapi si o sa va urmareasca toata ziua, deoarece este compus din ceapa taiata marunt, lipie si carnati din carne de miel si vita.
10. Letonia
In Letonia, la micul dejun se serveste un fel de macare numit nÄc rÄ«tÄ atkal, care inseamna vino inapoi maine, pentru ca este facut din aluat amestecat cu bucatele de friptura de vita din ziua anterioara. De asemenea, se mai servesc si niste cornuri cu ceapa si sunca.
Sursa foto si articol: whenonearth.net
Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.
Papricas de pui cu galuste - gustos si savurosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaAceasta reteta de prajitura este perfecta pentru sarbatorile de iarna. Perele posate in vin surprind toate aromele iernii,...
Prajitura aromata cu pere intregiIncercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...
Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakes
Comentarii