Ciupercile - metode de curatare si de depozitare

Ciupercile - metode de curatare si de depozitare

Ciupercile constituie unul din cele mai populare ingrediente din bucatariile noastre. Desi sunt considerate legume, ciupercile sunt de fapt fructul unei plante subterane care se inmultumeste prin producerea purtatorilor de spori (ciupercile) pe care le impinge deasupra solului. Acestea se maturizeaza rapid, produc si disperseaza porii, iar imediat dupa asta mor. Durata de viata a unei ciuperci este masurata in zile.

Ciupercile cresc practic peste tot in lume. Sporii lor sunt atat de mici si de usori, incat apele curgatoare si curentii de aer ii disperseaza cu usurinta pe distante mari, sute si mii de kilometri. Asta explica de ce sunt atat de raspandite.

Ciupercile nu constituie un aliment extrem de nutritive, facand parte din categoria mancarurilor cu continut scazut de proteine. Detin insa cantitati considerabile de vitamine B2 si B3, potasiu si fosfor.

Scopul ciurpercilor este de a adauga aroma, textura si aspect unei farfurii de mancare, nu neaparat de a aduce un aport nutritiv. Sunt apreciate in special in mancarurile ce se gatesc rapid.

Cum se curata ciupercile

Exista numeroase dezbateri pe seama modului in care se pot curate ciupercile. Cand le cumparam din supermarket, acestea par sa fie destul de curate, insa nu se recomanda totusi gatirea lor asa. Metodele de curatare vehiculate au, majoritatea lor, neajunsuri.

Unul din miturile foarte populate sustine ca ciupercile absorb multa apa atunci cand sunt scufundate. Daca lasati ciupercile sa stea in apa pentru cateva minute, mai ales cand sunt mature si deschise, lamelele absorb apa precum un burete. Exista perii moi, speciale pentru curatarea ciupercilor, dar eficienta lor nu este chiar foarte mare.

O alta metoda sugereaza ca ciupercile trebuie decojite una cate una. Este o metoda care ia foarte mult timp si este complet inutila. Cea mai mare parte a valorii nutritionale din ciuperca sta sub pielita.

Tot foarte inceata este curatarea fiecarei ciuperci cu un prosop umed. Unii bucatari sustin ca daca se pune putina faina in apa in care se spala ciupercile, acestea nu o vor mai absorbi.

Cea mai buna metoda de curatarea a ciupercilor este si foarte rapida. Trebuie sa umpleti un vas mai mare cu apa, sa turnati ciupercile in el, sa le clatiti rapid cu mainile, apoi sa turnati le turnati intr-o strecuratoare pentru a se scurge. Puteti cantari ciupercile inainte si dupa acest proces si veti constata ca diferenta de greutate (adica surplusul de apa) este foarte mica.

Cum se depoziteaza ciupercile

Intrucat se strica foarte repede si au oricum o durata de viata foarte mica, e bine sa nu o micsoram printr-o depozitare deficitara. Ciupercile se pastreaza cel mai bine in pungi de hartie. De asemenea, mai pot fi tinute pe o tava deshisa, acoperita cu in prosop de bumbac sau din hartie (au nevoie de o buna circulatie a aerului, pentru ca altfel se sufoca). Daca sunt pastrate in pungi din plastic, vor deveni repede gelatinoase si vor mucegai.

In cazul in care aveti mai multe ciuperci decat puteti consuma pana se strica, puteti congela excesul. Curatati-le, apoi scufundati-le in apa clocotita timp de 2 minute pentru a stopa actiunea enzimatica responsabila pentru maturizarea ciupercilor. Puneti-le apoi in congelator, pe un singur strat, asezate pe hartie de copt, pana cand devin solide. Apoi, una cate una, le puteti pune intr-o punga de plastic pentru a castiga spatiu.

O alta metoda de a conserva pe termen lung ciupercile este uscarea lor. Taiati-le felii subtiri inainte de a le pune in deshidrator. Daca vremea e uscata, le puteti agata pe o sfoara pe care sa o lasati intr-un loc uscat si aerisit. Depozitati-le intr-un borcan atunci cand sunt uscate complet.

Rehidratarea ciupercilor uscate este foarte simpla: tineti-le cateva minute - cel mult jumatate de ora in apa fiebinte, iar apoi le puteti folosi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ceafa de porc la cuptor
1
Prajitura turnata cu branza si visine
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Dulceata de visine
3
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
5
Borsuri, supe, ciorbe

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Parteneri
Desert cheesecake cu mure si ciocolata
Bucataras.RO

Desert cheesecake cu mure si ciocolata

Desert cheesecake cu mure si ciocolata
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate