Cele mai interesante 10 lucruri pe care nu le stiai despre COZONACI

Cele mai interesante 10 lucruri pe care nu le stiai despre COZONACI

Cozonacul a devenit o prajitura simbol a sarbatorilor importante ale crestinismului. De fapt, la baza, cozonacul este o paine mai deosebita, cu o reteta ce a tot fost imbunatatita in timp.

Dat fiind ca toate gospodinele pregatesc cozonaci pentru Craciun, am strans 10 lucruri interesante si mai putin stiute despre acest preparat atat de indragit de romani: 

1. Cozonacul este un simbol al transformarii spirituale, aceasta fiind legata de principiul activ al dospirii - prin dospire aluatul creste, la fel cum prin credinta omul se dezvolta. 

2. Arheo­logii au descoperit printre rui­nele din Egipt, cuptoare pen­tru copt si desene ce dateaza de acum 4.000 de ani, care dovedesc ca in aceasta cultura se facea paine dospita de diverse feluri, multe indulcite cu miere, un fel de stramosi ai cozonacilor. 

3. Grecii au si ei cozonacul lor, se numeste plakous si se face cu miere, stafide si nuca.

4. Romanii au furat de la greci drojdia si painea dospita, dar au adaugat in cozonac fructe uscate. La inceput au fost doar doua varietati numite "libum" si "placenta", de la cea din urma venind termenul de "pasca" din prezent. Romanii au fost cei care au descoperit toate posibilitatile pe care le ofera drojdia adau­gata aluaturilor.


5. Cozonacul era un desert popular in Evul Mediu, pentru ca brutarii euro­peni il faceau foarte des, pentru ca tinea mai mult timp. 

6. In Marea Britanie, prima reteta de cozonac apare intr-o carte de bucate din 1718, cu recoman­darea de a fi copt in forme lungi si inguste. Aceasta forma a devenit cea mai populara si recomandarea a ramas valabila si in zile­le noastre.

7. Marie Antoinette, controversata regina a Frantei, a ramas in memoria oamenilor prin fraza: "Sa manance cozonac, daca nu au paine", dar cuvantul "cozonac" nu se referea la popularul desert, ci la firimiturile pe care, la sfarsitul, zilei brutarul le aduna de pe formele folosite sau din cuptor si le scotea afara pentru cersetori.

8. Tehnologia a dus la usurarea procesului de gatire a cozonacului, prin aparitia bicarbonatului de sodiu sau a prafului de copt, care au inlocuit drojdia. Astfel, aluatul crestea mai mult si cu mai putin efort. 

9. Fiecare popor a dezvoltat o preferinta pentru un anume tip de cozonaci. Romanii il prefera pe cel pufos si mult crescut, framantat cu drojdie de bere; englezii il prefera pe cel mai uscat, cu fructe confiate; francezii il prefera in forme mai mici, cu multa ciocolata, un fel de briose etc.

10. In Anglia exista o traditie care spune ca in timp ce framanti aluatul de cozonaci, daca iti pui o dorinta, si apoi cozonacii vor creste in cuptor, dorinta ti se va indeplini.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Desert tarta cu caise
Bucataras.RO

Desert tarta cu caise

Tartele cu fructe sunt preferatele începutului de vară, pentru gustul lor deosebit și pentru că sunt pufoase și...

Desert tarta cu caise
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti