Cel mai pretios jeleu din lume a fost inventat la Cluj si contine doar ingrediente naturale si... aur.
O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca si-a dorit sa realizeze un jeleu din ingrediente naturale, dar care sa aiba un termen de valabilitate mai mare.
Aici intervine aurul. Pentru a prelungi valabilitatea produsului au fost introduse in compozitie nanoparticule de aur, cu rol antioxidant si antibacterian.
Reteta a fost creata de Adrian Martau, student la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Produselor Alimentare, care isi pregateste lucrarea de diploma.
Ca gelifiant natural, Adrian a folosit pectina, sustanta din coaja si cotorul poamelor care da cosistenta peltelei. Pentru arome a folosit combinatii de portocala, capsuni sau nuca de cocos.
Nanoparticulele de aur, folosite in jeleu, dubleaza durata de valabilitate a produsului. In mod normal, acest tip de jeleu ar trebui sa aiba o durata de valabilitate de trei zile, cu ajutorul nanoparticulelor de aur poate fi consumat si dupa o saptamana.
"Aceste nanoparticule au si caracteristici antibacteriene si antioxidante. Am folosit extracte naturale, compusi biologici activi. Sper ca este un proiect inovativ si sa il regasim pe piata, in alimentatie, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fara sa intervenim asupra valorii nutritive. In jeleurile obisnuite se adauga cantitati mai mari de zahar, care depasesc 30%, insa la acest produs am folosit un adaos de zahÄr de sub 15%.", a spus Adrian.
"Jeleul de aur" reprezinta o alternativa sanatoasa la jeleurile existente, care de cele mai multe ori contin foarte mult zahar, gelatina si E-uri.
Probabil va asteptati ca nanoparticule de aur sa creasca pretul produsului final. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa. Acestea sunt folosite pe scara destul de larga in domeniul medical si farmaceutic, dar si sectorul alimentar.
"Sinteza de nanoparticule folosita in jeleuri are la baza sare de aur, dizolvata in apa, care se reduce cu un extract de usturoi, ceea ce ii da o biocompatibilitate mai mare", a explicat Loredana Leopold, un alt membru al echipei.
Un gram de sare de aur costa in jur de 100 de euro, dar cantitatea folosita la jeleuri este foarte mica si nu afecteaza deloc pretul produsului. Jeleul este pretios deoarece este 100% natural, benefic pentru organism, are o valabilitate mare, dar nu costa o avere.
Proiectul "Jeleului de aur" a fost premiat la Salonul Proinvent 2016, primind o diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune speciala.
Sursa foto si articol: adevarul.ro
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii