Cel mai pretios jeleu din lume a fost inventat la Cluj si contine doar ingrediente naturale si... aur.
O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca si-a dorit sa realizeze un jeleu din ingrediente naturale, dar care sa aiba un termen de valabilitate mai mare.
Aici intervine aurul. Pentru a prelungi valabilitatea produsului au fost introduse in compozitie nanoparticule de aur, cu rol antioxidant si antibacterian.
Reteta a fost creata de Adrian Martau, student la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Produselor Alimentare, care isi pregateste lucrarea de diploma.
Ca gelifiant natural, Adrian a folosit pectina, sustanta din coaja si cotorul poamelor care da cosistenta peltelei. Pentru arome a folosit combinatii de portocala, capsuni sau nuca de cocos.
Nanoparticulele de aur, folosite in jeleu, dubleaza durata de valabilitate a produsului. In mod normal, acest tip de jeleu ar trebui sa aiba o durata de valabilitate de trei zile, cu ajutorul nanoparticulelor de aur poate fi consumat si dupa o saptamana.
"Aceste nanoparticule au si caracteristici antibacteriene si antioxidante. Am folosit extracte naturale, compusi biologici activi. Sper ca este un proiect inovativ si sa il regasim pe piata, in alimentatie, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fara sa intervenim asupra valorii nutritive. In jeleurile obisnuite se adauga cantitati mai mari de zahar, care depasesc 30%, insa la acest produs am folosit un adaos de zahÄr de sub 15%.", a spus Adrian.
"Jeleul de aur" reprezinta o alternativa sanatoasa la jeleurile existente, care de cele mai multe ori contin foarte mult zahar, gelatina si E-uri.
Probabil va asteptati ca nanoparticule de aur sa creasca pretul produsului final. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa. Acestea sunt folosite pe scara destul de larga in domeniul medical si farmaceutic, dar si sectorul alimentar.
"Sinteza de nanoparticule folosita in jeleuri are la baza sare de aur, dizolvata in apa, care se reduce cu un extract de usturoi, ceea ce ii da o biocompatibilitate mai mare", a explicat Loredana Leopold, un alt membru al echipei.
Un gram de sare de aur costa in jur de 100 de euro, dar cantitatea folosita la jeleuri este foarte mica si nu afecteaza deloc pretul produsului. Jeleul este pretios deoarece este 100% natural, benefic pentru organism, are o valabilitate mare, dar nu costa o avere.
Proiectul "Jeleului de aur" a fost premiat la Salonul Proinvent 2016, primind o diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune speciala.
Sursa foto si articol: adevarul.ro
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii