Cel mai pretios jeleu din lume a fost creat la Cluj - contine doar ingrediente naturale si aur

Cel mai pretios jeleu din lume a fost creat la Cluj - contine doar ingrediente naturale si aur

Cel mai pretios jeleu din lume a fost inventat la Cluj si contine doar ingrediente naturale si... aur.

O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca si-a dorit sa realizeze un jeleu din ingrediente naturale, dar care sa aiba un termen de valabilitate mai mare. 

Aici intervine aurul. Pentru a prelungi valabilitatea produsului au fost introduse in compozitie nanoparticule de aur, cu rol antioxidant si antibacterian.

Reteta a fost creata de Adrian Martau, student la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Produselor Alimentare, care isi pregateste lucrarea de diploma.

Ca gelifiant natural, Adrian a folosit pectina, sustanta din coaja si cotorul poamelor care da cosistenta peltelei. Pentru arome a folosit combinatii de portocala, capsuni sau nuca de cocos.

Nanoparticulele de aur, folosite in jeleu, dubleaza durata de valabilitate a produsului. In mod normal, acest tip de jeleu ar trebui sa aiba o durata de valabilitate de trei zile, cu ajutorul nanoparticulelor de aur poate fi consumat si dupa o saptamana.

"Aceste nanoparticule au si caracteristici antibacteriene si antioxidante. Am folosit extracte naturale, compusi biologici activi. Sper ca este un proiect inovativ si sa il regasim pe piata, in alimentatie, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fara sa intervenim asupra valorii nutritive. In jeleurile obisnuite se adauga cantitati mai mari de zahar, care depasesc 30%, insa la acest produs am folosit un adaos de zahăr de sub 15%.", a spus Adrian.

"Jeleul de aur" reprezinta o alternativa sanatoasa la jeleurile existente, care de cele mai multe ori contin foarte mult zahar, gelatina si E-uri. 

Probabil va asteptati ca nanoparticule de aur sa creasca pretul produsului final. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa. Acestea sunt folosite pe scara destul de larga in domeniul medical si farmaceutic, dar si sectorul alimentar.

"Sinteza de nanoparticule folosita in jeleuri are la baza sare de aur, dizolvata in apa, care se reduce cu un extract de usturoi, ceea ce ii da o biocompatibilitate mai mare", a explicat Loredana Leopold, un alt membru al echipei.

Un gram de sare de aur costa in jur de 100 de euro, dar cantitatea folosita la jeleuri este foarte mica si nu afecteaza deloc pretul produsului. Jeleul este pretios deoarece este 100% natural, benefic pentru organism, are o valabilitate mare, dar nu costa o avere.

Proiectul "Jeleului de aur" a fost premiat la Salonul Proinvent 2016, primind o diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune speciala.

Sursa foto si articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia