Slanina este un preparat foarte apreciat de romani, dar destul de controversat. De exemplu, multi au inceput sa se teama de slanina, pentru ca ar contine colesterol rau.
Insa, studii recente au aratat ca exista tipuri de slanina care sunt benefice si contin colesterol bun si alte substante bune, cu efecte miraculoase.
De exemplu, cea mai buna slanina din Romania, atat la gust, cat si ca efecte benefice, este slanina ce provine de la porcul Bazna (porcul de Banat).
Si carnea este net superioara celorlalte de pe piata. Carnea de la porcul Bazna este perselata, marmorata, frageda, suculenta, aromata etc.
In comparatie cu carnea porcului Bazna, carnea porcului de carne, care este cea mai raspandita de pe piata romaneasca, este o carne tare, cauciucata, cu consistenta dura, de multe ori acida, cu gust fad.
Specialistul pe Dezvoltarea Afacerilor Agricole din cadrul Fundatiei ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca promovarea porcului de Bazna face parte din proiectul Environmentaly Sustainable Socio Economic Development of Rural Areas ESSEDRA, implementat de Slow Food in parteneriat cu ADEPT.
"Deocamdata, noi ducem la Salone del Gusto de la Torino, care are loc in perioada 22-26 septembrie, organizat de Slow Food o data la doi ani, ducem anul acesta slanina si untura de porc de Bazna. Pentru ca in Italia, desi sunt mediteraneeni si consuma in general mancare mediteraneana, exista zone in care au crescut si ei porci negri, dar nu prea se gaseste untura si slanina. Oamenii care stiu ce inseamna, ii duc dorul. Noi ducem pentru ei."
Despre porcul Bazna, Mehedin a mai spus:
"Porcul de Bazna a devenit faimos pentru ca zona aceasta este una care se bizuie mult pe consumul de slanina. Porcul de Bazna are cam jumatate-jumatate raportul carne-slanina, era foarte apreciat, a fost foarte cautat mult timp, doar ca in ultimii ani a aparut aceasta spaima a colesterolului si din acest motiv i-a scazut importanta economica. In detrimentul porcului de Bazna se crede ca a parut mai interesant un alt tip de porc si cel de Bazna a cam pierdut teren.
Porcul de Bazna este un produs local care merita sa fie promovat. Vestea buna este ca noi am facut analize la slanina porcului de Bazna si a reiesit ca nu are colesterol din acela rau. Acum urmeaza sa mai facem niste analize comparative cu alte rase, ca sa avem date comparative."
In acelasi timp, anul acesta Fundatia ADEPT se va implica in organizarea Festivalului Porcului de Bazna, programat pe 16-17 octombrie, unde va veni cu programe gen Bike&Brunches, un atelier de transat carnea si activitati pentru copii.
Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: agerpres.ro
Cum nu pot sta deoparte cand e vorba de provocari, mi-am zis hai la treaba ca nu e de stat....mai ales ca anul de gratie 1913...
Supa de la 1913 actualizataDrobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta video
Comentarii