Ce simbolizeaza mucenicii?

Ce simbolizeaza mucenicii?

In fiecare an, la 9 martie crestinii sarbatoresc Cei 40 de mucenici. Traditia spune ca in aceasta zi se deschid mormintele si portile Raiului, de aceea se pregatesc 40 de colaci in cinstea celor 40 de mucenici, colaci ce poarta numele de mucenici sau sfintisori.

Desi exista doua moduri prin care se prepara mucenicii, ambele sunt incarcate de aproximativ aceleasi simboluri sacre.

Bobul de grau zdrobit care sta la baza fainii din care e framantat aluatul reprezinta moartea, simbolizand fiecare om care a murit, insa efectele vietii sale inca se mai vad pe Pamant. Zaharul si mierea dulce simbolizeaza izbanda asupra raului, faptul ca mucenicii nu simt durerile torturii, ci le percep ca fiind dulci ca mierea. Nuca este un simbol al teologiei, este un bun pe care-l descoperi dupa ce te straduiesti sa spargi si sa inlaturi o coaja tare. In acest context, este simbolul fericirii vesnice la care ajung cei 40 de mucenici, dupa ce trec prin suferintele la care au fost supusi din cauza credintei lor.

Mucenici moldovenesti (sfintisori)

In Moldova, se pregateste un aluat de cozonac (sau de paine, daca e post) din care se modeleaza forme de 8 care sunt coapte apoi in cuptor. Cand sunt gata, se ung cu miere si sunt presarati cu nuca macinata.

Cifra 8 este simbol al infinitului si al echilibrului cosmic, pare sa-si aiba originea in neolitic, in ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinoctiul de primavara, cifra 8 fiind o reprezentare plastica a zeului indo-european antropomorf.

Mucenici muntenesti

In Muntenia, forma mucenicilor se pastreaza, dar este mai redusa, iar modul de preparare difera. In principiu, ingredientele raman aceleasi, insa mucenicii modelati sunt fierti in apa indulcita – simbol al lacului inghetat in are au fost aruncati cei 40 de mucenici si a supravietuirii lor miraculoase. Forma de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretata ca si cununa pe care dumnezeu a asezat-o pe capul fiecarui mucenic in noaptea in care au stat in lacul inghetat.

Cine au fost cei 40 de mucenici?

Traditia porneste de la povestea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia ce au trait in preajma anilor 320 e.n. si au fost persecutati pentru credinta lor in Dumnezeu. Agricolae, conducatorul cetatii Sevastia a decis ca cei 40 de credinciosi sa fie aruncati in temnita si judecati. Pentru ca toti au refuzat sa renunte la crestinism, acesta a poruncit sa fie ucisi cu pietre. Asta nu s-a intamplat, pentru ca pietrele aruncate se intorceau impotriva celui ce le arunca. Apoi, a poruncit sa fie aruncati intr-un iezer, insa cei 40 de mucenici au supravietuit si acestei incercari. Agricolae a ordonat uciderea lor, arderea trupurilor si aruncarea ramasitelor intr-un rau unde nimeni sa nu le gaseasca.

Dupa 3 zile, Episcopul Petru impreuna cu alti crestini au mers la malul raului si au cules moastele care luminau in intuneric si puteau fi observate cu usurinta. Astazi, acestea sunt imprastiate in toate colturile lumii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Tarta floare cu ciuperci
Bucataras.RO

Tarta floare cu ciuperci

Pe ultima suta de metri de post, vin cu o reteta de tarta cu ciuperci tare gustoasa. Numai buna de pregatit pentru masa de...

Tarta floare cu ciuperci
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia