Ce simbolizeaza mucenicii?

Ce simbolizeaza mucenicii?

In fiecare an, la 9 martie crestinii sarbatoresc Cei 40 de mucenici. Traditia spune ca in aceasta zi se deschid mormintele si portile Raiului, de aceea se pregatesc 40 de colaci in cinstea celor 40 de mucenici, colaci ce poarta numele de mucenici sau sfintisori.

Desi exista doua moduri prin care se prepara mucenicii, ambele sunt incarcate de aproximativ aceleasi simboluri sacre.

Bobul de grau zdrobit care sta la baza fainii din care e framantat aluatul reprezinta moartea, simbolizand fiecare om care a murit, insa efectele vietii sale inca se mai vad pe Pamant. Zaharul si mierea dulce simbolizeaza izbanda asupra raului, faptul ca mucenicii nu simt durerile torturii, ci le percep ca fiind dulci ca mierea. Nuca este un simbol al teologiei, este un bun pe care-l descoperi dupa ce te straduiesti sa spargi si sa inlaturi o coaja tare. In acest context, este simbolul fericirii vesnice la care ajung cei 40 de mucenici, dupa ce trec prin suferintele la care au fost supusi din cauza credintei lor.

Mucenici moldovenesti (sfintisori)

In Moldova, se pregateste un aluat de cozonac (sau de paine, daca e post) din care se modeleaza forme de 8 care sunt coapte apoi in cuptor. Cand sunt gata, se ung cu miere si sunt presarati cu nuca macinata.

Cifra 8 este simbol al infinitului si al echilibrului cosmic, pare sa-si aiba originea in neolitic, in ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinoctiul de primavara, cifra 8 fiind o reprezentare plastica a zeului indo-european antropomorf.

Mucenici muntenesti

In Muntenia, forma mucenicilor se pastreaza, dar este mai redusa, iar modul de preparare difera. In principiu, ingredientele raman aceleasi, insa mucenicii modelati sunt fierti in apa indulcita – simbol al lacului inghetat in are au fost aruncati cei 40 de mucenici si a supravietuirii lor miraculoase. Forma de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretata ca si cununa pe care dumnezeu a asezat-o pe capul fiecarui mucenic in noaptea in care au stat in lacul inghetat.

Cine au fost cei 40 de mucenici?

Traditia porneste de la povestea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia ce au trait in preajma anilor 320 e.n. si au fost persecutati pentru credinta lor in Dumnezeu. Agricolae, conducatorul cetatii Sevastia a decis ca cei 40 de credinciosi sa fie aruncati in temnita si judecati. Pentru ca toti au refuzat sa renunte la crestinism, acesta a poruncit sa fie ucisi cu pietre. Asta nu s-a intamplat, pentru ca pietrele aruncate se intorceau impotriva celui ce le arunca. Apoi, a poruncit sa fie aruncati intr-un iezer, insa cei 40 de mucenici au supravietuit si acestei incercari. Agricolae a ordonat uciderea lor, arderea trupurilor si aruncarea ramasitelor intr-un rau unde nimeni sa nu le gaseasca.

Dupa 3 zile, Episcopul Petru impreuna cu alti crestini au mers la malul raului si au cules moastele care luminau in intuneric si puteau fi observate cu usurinta. Astazi, acestea sunt imprastiate in toate colturile lumii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Trigoane cu branza
Bucataras.RO

Trigoane cu branza

Simple,rapide si extrem de gustose.

Trigoane cu branza
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola