Ce este porcul somon, o delicatesa la mare cautare pentru mesele de Craciun ale romanilor

Ce este porcul somon, o delicatesa la mare cautare pentru mesele de Craciun ale romanilor

Mangalita este o rasa de porci creata in urma cu aproximativ 200 de ani, in zona Aradului. In cazul in care va intrebati de ce arata ca o oaie, este pentru ca aceasta rasa a rezultat in urma incrucisarii mistretului si porcului sumadia de talie mare, cu parul lung si cret. Prima atestare a acestei rase este din secolul al XVIII-lea de pe mosia de la Chisineu-Cris, care in zilele noastre se numeste Arad.

Despre carnea acestei rase de porci se spune ca este nu doar foarte gustoasa, dar si mult mai sanatoasa. De aceea i se mai spune si "porcul somon", pentru ca in grasimea de porc de Mangalita exista un continut mare de acizi grasi omega 3.

Mangalita este specializata pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris.

Carnea provenita de la acesti porci este foarte apreciata in afara tarii, avand numeroase beneficii. De exemplu, carnea de Mangalita poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, procentul de acizi grasi nesaturati din acesta ajungand pana la 70% - doar in uleiul de masline sau in carnea de somon se mai intalneste un procent similar.


In ultimii ani, din ce in ce mai multi romani au inceput sa prefere acest tip de carne, chiar daca kilogramul de carne de porc de Mangalita costa dublu decat carnea de porc din comert.

"Cererea este foarte mare. Romanii au inceput sa inteleaga despre ce este vorba si vin sa cumpere pentru Craciun. De doua saptamani au inceput sa se sacrifice. Toate animalele sunt arvunite si urmeaza sa fie sacrificate si livrate pana saptamanile urmatoare. Sunt 450-600 de porci Mangalita la nivel de tara", a declarat Alexandru Nagy, presedintele Asociatiei Crescatorilor de porci Mangalita din Romania si director pe proiect in cadrul Statiunii Cercetare Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda.

Preturile ajung pana la aproximativ 10-11 lei pe kilogram in viu, in timp ce un porc dintr-o rasa comuna costa intre 5 si 8 lei in viu.

Mangalita a fost crescuta initial pentru slanina sa, care e la fel de gustoasa ca orice slanina de porc doar ca e mult mai sanatoasa, insa si carnea este foarte buna, mai ales gatita la cuptor, cu ierburi aromate. Se spune chiar ca reteta initiala a vestitului salam de Sibiu utiliza doar carne de la scroafe din aceasta rasa.

In acelasi timp, carnea rasei de porci Mangalita contine putina apa, in comparatie cu cea rezultata de la porcii crescuti intensiv, in spatii cu multe alte animale ingramadite. Tocmai de aceea, acest porc este recomandat pentru obtinerea produselor de carne bazate pe uscare si pentru fabricarea suncii.

Sursa articol: economica.net

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Piept de pui cu sos gorgonzola
3
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
4
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Tort de ciocolata
Bucataras.RO

Tort de ciocolata

Tort de ciocolata
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!