Ce este porcul somon, o delicatesa la mare cautare pentru mesele de Craciun ale romanilor

Ce este porcul somon, o delicatesa la mare cautare pentru mesele de Craciun ale romanilor

Mangalita este o rasa de porci creata in urma cu aproximativ 200 de ani, in zona Aradului. In cazul in care va intrebati de ce arata ca o oaie, este pentru ca aceasta rasa a rezultat in urma incrucisarii mistretului si porcului sumadia de talie mare, cu parul lung si cret. Prima atestare a acestei rase este din secolul al XVIII-lea de pe mosia de la Chisineu-Cris, care in zilele noastre se numeste Arad.

Despre carnea acestei rase de porci se spune ca este nu doar foarte gustoasa, dar si mult mai sanatoasa. De aceea i se mai spune si "porcul somon", pentru ca in grasimea de porc de Mangalita exista un continut mare de acizi grasi omega 3.

Mangalita este specializata pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris.

Carnea provenita de la acesti porci este foarte apreciata in afara tarii, avand numeroase beneficii. De exemplu, carnea de Mangalita poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, procentul de acizi grasi nesaturati din acesta ajungand pana la 70% - doar in uleiul de masline sau in carnea de somon se mai intalneste un procent similar.


In ultimii ani, din ce in ce mai multi romani au inceput sa prefere acest tip de carne, chiar daca kilogramul de carne de porc de Mangalita costa dublu decat carnea de porc din comert.

"Cererea este foarte mare. Romanii au inceput sa inteleaga despre ce este vorba si vin sa cumpere pentru Craciun. De doua saptamani au inceput sa se sacrifice. Toate animalele sunt arvunite si urmeaza sa fie sacrificate si livrate pana saptamanile urmatoare. Sunt 450-600 de porci Mangalita la nivel de tara", a declarat Alexandru Nagy, presedintele Asociatiei Crescatorilor de porci Mangalita din Romania si director pe proiect in cadrul Statiunii Cercetare Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda.

Preturile ajung pana la aproximativ 10-11 lei pe kilogram in viu, in timp ce un porc dintr-o rasa comuna costa intre 5 si 8 lei in viu.

Mangalita a fost crescuta initial pentru slanina sa, care e la fel de gustoasa ca orice slanina de porc doar ca e mult mai sanatoasa, insa si carnea este foarte buna, mai ales gatita la cuptor, cu ierburi aromate. Se spune chiar ca reteta initiala a vestitului salam de Sibiu utiliza doar carne de la scroafe din aceasta rasa.

In acelasi timp, carnea rasei de porci Mangalita contine putina apa, in comparatie cu cea rezultata de la porcii crescuti intensiv, in spatii cu multe alte animale ingramadite. Tocmai de aceea, acest porc este recomandat pentru obtinerea produselor de carne bazate pe uscare si pentru fabricarea suncii.

Sursa articol: economica.net

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Brownie cu mascarpone si caramel
Bucataras.RO

Brownie cu mascarpone si caramel

"Retete de Pasti "

Brownie cu mascarpone si caramel
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti