Ce este porcul somon, o delicatesa la mare cautare pentru mesele de Craciun ale romanilor

Ce este porcul somon, o delicatesa la mare cautare pentru mesele de Craciun ale romanilor

Mangalita este o rasa de porci creata in urma cu aproximativ 200 de ani, in zona Aradului. In cazul in care va intrebati de ce arata ca o oaie, este pentru ca aceasta rasa a rezultat in urma incrucisarii mistretului si porcului sumadia de talie mare, cu parul lung si cret. Prima atestare a acestei rase este din secolul al XVIII-lea de pe mosia de la Chisineu-Cris, care in zilele noastre se numeste Arad.

Despre carnea acestei rase de porci se spune ca este nu doar foarte gustoasa, dar si mult mai sanatoasa. De aceea i se mai spune si "porcul somon", pentru ca in grasimea de porc de Mangalita exista un continut mare de acizi grasi omega 3.

Mangalita este specializata pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris.

Carnea provenita de la acesti porci este foarte apreciata in afara tarii, avand numeroase beneficii. De exemplu, carnea de Mangalita poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, procentul de acizi grasi nesaturati din acesta ajungand pana la 70% - doar in uleiul de masline sau in carnea de somon se mai intalneste un procent similar.


In ultimii ani, din ce in ce mai multi romani au inceput sa prefere acest tip de carne, chiar daca kilogramul de carne de porc de Mangalita costa dublu decat carnea de porc din comert.

"Cererea este foarte mare. Romanii au inceput sa inteleaga despre ce este vorba si vin sa cumpere pentru Craciun. De doua saptamani au inceput sa se sacrifice. Toate animalele sunt arvunite si urmeaza sa fie sacrificate si livrate pana saptamanile urmatoare. Sunt 450-600 de porci Mangalita la nivel de tara", a declarat Alexandru Nagy, presedintele Asociatiei Crescatorilor de porci Mangalita din Romania si director pe proiect in cadrul Statiunii Cercetare Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda.

Preturile ajung pana la aproximativ 10-11 lei pe kilogram in viu, in timp ce un porc dintr-o rasa comuna costa intre 5 si 8 lei in viu.

Mangalita a fost crescuta initial pentru slanina sa, care e la fel de gustoasa ca orice slanina de porc doar ca e mult mai sanatoasa, insa si carnea este foarte buna, mai ales gatita la cuptor, cu ierburi aromate. Se spune chiar ca reteta initiala a vestitului salam de Sibiu utiliza doar carne de la scroafe din aceasta rasa.

In acelasi timp, carnea rasei de porci Mangalita contine putina apa, in comparatie cu cea rezultata de la porcii crescuti intensiv, in spatii cu multe alte animale ingramadite. Tocmai de aceea, acest porc este recomandat pentru obtinerea produselor de carne bazate pe uscare si pentru fabricarea suncii.

Sursa articol: economica.net

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia