Carnea din alimentatia oamenilor

Carnea din alimentatia oamenilor

Carnea este unul dintre alimentele cele mai importante din alimentatia umana, toate societatile omenesti cunoscute din preistorie pana in prezent incluzand carnea in dietele lor. Majoritatea oamenilor, mai ales cei din tarile occidentale, mananca zilnic carne. Motivele care au stat la baza adoptarii carnii in dieta oamenilor sunt inca dezbatute. Oamenii de stiinta ofera o prima ipoteza conform careia creierul uman avea nevoie de mai multa energie si cantitati mai mari de nutrienti, prin urmare au pornit in cautarea unor surse de hrana mai potrivite. Desi insectele si viermii ofera aceleasi avantaje, stramosii nostri (sau o mare parte a lor) au preferat totusi animalele - cele mai solicitate fiind bovinele, porcinele si ovinele. Tot in categoria carnii intra si pasarile, si pestii.

Oile au fost primele animale domesticite de om, acum 11 000 de ani, urmate fiind de capre - 9500 de ani, vite 8500 de ani in Asia unde traiau in libertate, iar porcii, acum 6900 de ani in China.

Carnea este apreciata datorita valorii ei nutritionale si continutului ridicat de proteine. Exista trei categorii in care poate fi impartita carnea: muschi (plini de savoare si elemente nutritionale), grasimi (ce constituie preocuparea principala a dieteticienilor, considerate de asemenea gustoase) si tesuturi conjunctive (colagen, elastina, reticulina).

Metode de prezervare a carnii

Exista doua mari motive care contribuie la deteriorarea carnii: microorganismele si oxidarea. Microorganismele cresc doar daca e umezeala si se inmultesc in medii relativ calduroase. Prin urmare, pentru a reduce activitatea microorganismelor, tot ce trebuie facut e sa scadem temperatura punandu-le in frigider. Congelarea functioneaza pe acelasi principiu, adaugand la scaderea temperaturii avantajul eliminarii umiditatii prin inghetarea apei. Insa, chiar daca majoritatea microorganismelor mor la congelare, o parte din ele pot supravietui, iar in momentul in care carnea este dezghetata, o pot altera cu repeziciune. De asemenea, microorganismele prefera o aciditate neutra pentru a se dezvolta, prin urmare, in medii acide precum marinata sau saramura, carnea este in siguranta.

Al doilea proces ce contribuie la deteriorarea carnii este oxidarea, aceasta afectand doar grasimile. Oxidarea este o reactie chimica ireversibila ce apare spontan in grasimile de pe carnea gatita sau cruda. Temperaturile scazute (cele din frigider sau congelator) incetinesc procesul oxidarii, dar nu-l stopeaza definitiv. Singura metoda de a opri oxigenearea este prin eliminarea completa a oxigenului din jurul carnii. Vidand pachetele de carne, prelungim termenul de valabilitate al acesteia - carnea vidata poate fi consumata si dupa 4 saptamani, pe cand cea impachetat normal doar dupa o saptamana (ambele pachete fiind pastrate in frigider).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Taitei de casa
5
Paste

Taitei de casa

Taitei de casa
Parteneri
Mancare de post cu naut, legume, prune si fidea la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Mancare de post cu naut, legume, prune si fidea la slow cooker Crock-Pot

Inițial am plecat de la rețeta Ritei, CulinaryRainbow, nătut în stil oriental ;)...

Mancare de post cu naut, legume, prune si fidea la slow cooker Crock-Pot
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui