Carne prajita in tigaie

Carne prajita in tigaie

Una din modalitatile prin care se prepara friptura este prajirea in tigaie. Carnea care se preteaza cel mai bine la a fi gatita in acest fel este cea din animal tanar, sau din partile cu musculature mai moale de la animalele mature. Motivul care sta la baza acestei selectii a carnii este capacitatea acesteia de a se patrunde in 15 – 20 de minute maxim.

Ce carne alegem?

De la pui se poate folosi orice portiunie: pulpe, piept, aripi - toate pot fi prajite cu succes.

De la bovine se foloseste pentru prajit doar muschiul care se gaseste sub coaste, in apropierea rinichilor. Acesta se taie pe grosime, transversal pe fibre, in felii de 3-4 cm grosime. Este indicat sa nu se bata cu ciocanul de carne, ci sa se preseze cu pumnul pana cand ajunge la o grosime de 2 cm. 

De la porc sau de la vitel se poate folosi orice carne macra, curatata de pielite. Se taie in bucati de 1 cm grosime care se bat cu ciocanul, nu pentru a le subtia, ci pentru a rupe fibrele din loc in loc. Acest lucru impiedica bucatile de carne sa se stranga la prajit, ramanand mai fragede.

Carnea de peste este, de asemenea, pretabila pentru prajit. Daca pestele este mic, se poate praji intreg. Daca este de dimensiune medie si de grosime relativa mica (3-4 cm) se taie in 2-3 bucati. Daca pestele este mare si mai gros de 4 cm, se taie in jumatate de-a lungul coloanei vertebrale, apoi in bucati taiate pe latime. Bucatile de peste nu se bat cu ciocanul, intrucat acestea nu se strang in timpul prajirii. 

Sfaturi practice

* Carnea proaspata se poate sara si condimenta numai in momentul prajirii. Carnea congelata se poate condimenta imediat inainte de a fi prajita, insa de sarat se sareaza numai dupa ce s-au coagulat ambele fete ale carnii, la foc tare, timp de 1-2 minute. Aceasta metoda va retine sucul in interior si nu-i va permite sa se risipeasca. Apoi se prajesc la foc mijlociu oricat e nevoie pentru a fi gata. 

* Carnea pusa la prajit nu se acopera, intrucat capacul va duce la formarea condensului, iar carnea va sfarsi prin a se fierbe in aburi in loc de a fi prajita. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia