Carne prajita in tigaie

Carne prajita in tigaie

Una din modalitatile prin care se prepara friptura este prajirea in tigaie. Carnea care se preteaza cel mai bine la a fi gatita in acest fel este cea din animal tanar, sau din partile cu musculature mai moale de la animalele mature. Motivul care sta la baza acestei selectii a carnii este capacitatea acesteia de a se patrunde in 15 – 20 de minute maxim.

Ce carne alegem?

De la pui se poate folosi orice portiunie: pulpe, piept, aripi - toate pot fi prajite cu succes.

De la bovine se foloseste pentru prajit doar muschiul care se gaseste sub coaste, in apropierea rinichilor. Acesta se taie pe grosime, transversal pe fibre, in felii de 3-4 cm grosime. Este indicat sa nu se bata cu ciocanul de carne, ci sa se preseze cu pumnul pana cand ajunge la o grosime de 2 cm. 

De la porc sau de la vitel se poate folosi orice carne macra, curatata de pielite. Se taie in bucati de 1 cm grosime care se bat cu ciocanul, nu pentru a le subtia, ci pentru a rupe fibrele din loc in loc. Acest lucru impiedica bucatile de carne sa se stranga la prajit, ramanand mai fragede.

Carnea de peste este, de asemenea, pretabila pentru prajit. Daca pestele este mic, se poate praji intreg. Daca este de dimensiune medie si de grosime relativa mica (3-4 cm) se taie in 2-3 bucati. Daca pestele este mare si mai gros de 4 cm, se taie in jumatate de-a lungul coloanei vertebrale, apoi in bucati taiate pe latime. Bucatile de peste nu se bat cu ciocanul, intrucat acestea nu se strang in timpul prajirii. 

Sfaturi practice

* Carnea proaspata se poate sara si condimenta numai in momentul prajirii. Carnea congelata se poate condimenta imediat inainte de a fi prajita, insa de sarat se sareaza numai dupa ce s-au coagulat ambele fete ale carnii, la foc tare, timp de 1-2 minute. Aceasta metoda va retine sucul in interior si nu-i va permite sa se risipeasca. Apoi se prajesc la foc mijlociu oricat e nevoie pentru a fi gata. 

* Carnea pusa la prajit nu se acopera, intrucat capacul va duce la formarea condensului, iar carnea va sfarsi prin a se fierbe in aburi in loc de a fi prajita. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura Sireata
3
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Sos (dip) de Usturoi
4
Garnituri

Sos (dip) de Usturoi

Sos (dip) de Usturoi
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Tort cu fructe uscate si turron
Bucataras.RO

Tort cu fructe uscate si turron

Tort cu fructe uscate si turron
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce