Carne prajita in tigaie

Carne prajita in tigaie

Una din modalitatile prin care se prepara friptura este prajirea in tigaie. Carnea care se preteaza cel mai bine la a fi gatita in acest fel este cea din animal tanar, sau din partile cu musculature mai moale de la animalele mature. Motivul care sta la baza acestei selectii a carnii este capacitatea acesteia de a se patrunde in 15 – 20 de minute maxim.

Ce carne alegem?

De la pui se poate folosi orice portiunie: pulpe, piept, aripi - toate pot fi prajite cu succes.

De la bovine se foloseste pentru prajit doar muschiul care se gaseste sub coaste, in apropierea rinichilor. Acesta se taie pe grosime, transversal pe fibre, in felii de 3-4 cm grosime. Este indicat sa nu se bata cu ciocanul de carne, ci sa se preseze cu pumnul pana cand ajunge la o grosime de 2 cm. 

De la porc sau de la vitel se poate folosi orice carne macra, curatata de pielite. Se taie in bucati de 1 cm grosime care se bat cu ciocanul, nu pentru a le subtia, ci pentru a rupe fibrele din loc in loc. Acest lucru impiedica bucatile de carne sa se stranga la prajit, ramanand mai fragede.

Carnea de peste este, de asemenea, pretabila pentru prajit. Daca pestele este mic, se poate praji intreg. Daca este de dimensiune medie si de grosime relativa mica (3-4 cm) se taie in 2-3 bucati. Daca pestele este mare si mai gros de 4 cm, se taie in jumatate de-a lungul coloanei vertebrale, apoi in bucati taiate pe latime. Bucatile de peste nu se bat cu ciocanul, intrucat acestea nu se strang in timpul prajirii. 

Sfaturi practice

* Carnea proaspata se poate sara si condimenta numai in momentul prajirii. Carnea congelata se poate condimenta imediat inainte de a fi prajita, insa de sarat se sareaza numai dupa ce s-au coagulat ambele fete ale carnii, la foc tare, timp de 1-2 minute. Aceasta metoda va retine sucul in interior si nu-i va permite sa se risipeasca. Apoi se prajesc la foc mijlociu oricat e nevoie pentru a fi gata. 

* Carnea pusa la prajit nu se acopera, intrucat capacul va duce la formarea condensului, iar carnea va sfarsi prin a se fierbe in aburi in loc de a fi prajita. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie