Care sunt obiceiurile si traditiile de Mucenici, ziua cand se deschid portile Raiului

Care sunt obiceiurile si traditiile de Mucenici, ziua cand se deschid portile Raiului

Imediat dupa Ziua Femeii, in ultima zi a Babelor, are loc Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici. 

Este cea mai populara sarbatoare a primaverii, dupa Paste. 

Bineinteles ca exista o serie de superstitii si de obiceiuri care vin la pachet cu aceasta sarbatoare. 

Va spunem cateva dintre ele, in cele ce urmeaza.

In primul rand, exista doua tipuri de mucenici pe care-i prepara gospodinele: la cuptor si fierti. Primii sunt moldovenesti, ceilalti sunt muntenesti.

De ce aceasta diferenta de preparare? Nu se stie exact, dar ambele metode au o simbolistica aparte.

Sfintii martirizati au trecut prin multe torturi, pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor: au fost mai intai aruncati intr-un lac cu apa rece ca gheata, arsi, batuti cu pietre etc.

In Muntenia, mucenicii se fac din aluat, in forma de mici opturi (8-ul simbolizand forma umana), care apoi se fierb intr-o apa cu zahar, scortisoara si nuca rasa. Acest fel de preparare este un simbol pentru apa in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

In Moldova persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori". Forma acestora este si o reminiscenta a idolilor neolitici ai fertilitatii. Modul de preparare simbolizeaza cealalta tortura la care au fost supusi Mucenicii: arderea.

Gestul de a da de pomana aceste preparate copiilor si sarmanilor, ar avea ca urmari recolte mai bune si un an cu multe bucurii. 

Dintre superstiii, mai amintim si faptul ca in ziua de Mucenici nu este bine sa lucrati, pentru ca astfel puteti suferi de "40 de saptamani de boala".

Pentru un an agricol imbelsugat, gospodarii de la tara obisnuiau sa scoata afara plugul, peste care spargeau un ou.

Prin alte parti se strange gunoiul din ograda si i se da foc. Apoi, tinerii sar peste el, pentru a fi feriti de boli tot anul. 

Tot de Mucenici, credinciosii spun ca se deschid portile Raiului, iar cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica pe 9 martie.

Daca de Mucenici da zapada sau ploaia, se spune ca acestea ar avea proprietati vindecatoare, mai ales pentru durerile de cap si de ochi.

O alta traditie romaneasca foarte apreciata este cea a celor 40 de pahare de vin. Vinul trebuie sa fie neaparat rosu, reprezentand sangele varsat de cei 40 de Mucenici in cetatea Sevastei.

Traditia spune ca barbatii trebuie sa consume sau sa guste din 40 de paharele de vin pentru a fi sanatosi pe tot parcursul anului si pentru a avea parte de noroc. De aceea, in popor, ziua de 9 martie este considerata a fi ziua barbatului.

Iata si cum sa pregatiti cele doua tipuri de mucenici:

Mucenici moldovenesti

 

Mucenici muntenesti

Sursa foto: easypeasy.ro
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Biscuiti prajiti-Banane prajite
3
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Parteneri
Desert rulada cu crema de piersici si caramel
Bucataras.RO

Desert rulada cu crema de piersici si caramel

Pentru sosul caramel am folosit reteta asta https://www.bucataras.ro/retete/sos-caramel-85486.html

Desert rulada cu crema de piersici si caramel
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui