Care sunt obiceiurile si traditiile de Mucenici, ziua cand se deschid portile Raiului

Care sunt obiceiurile si traditiile de Mucenici, ziua cand se deschid portile Raiului

Imediat dupa Ziua Femeii, in ultima zi a Babelor, are loc Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici. 

Este cea mai populara sarbatoare a primaverii, dupa Paste. 

Bineinteles ca exista o serie de superstitii si de obiceiuri care vin la pachet cu aceasta sarbatoare. 

Va spunem cateva dintre ele, in cele ce urmeaza.

In primul rand, exista doua tipuri de mucenici pe care-i prepara gospodinele: la cuptor si fierti. Primii sunt moldovenesti, ceilalti sunt muntenesti.

De ce aceasta diferenta de preparare? Nu se stie exact, dar ambele metode au o simbolistica aparte.

Sfintii martirizati au trecut prin multe torturi, pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor: au fost mai intai aruncati intr-un lac cu apa rece ca gheata, arsi, batuti cu pietre etc.

In Muntenia, mucenicii se fac din aluat, in forma de mici opturi (8-ul simbolizand forma umana), care apoi se fierb intr-o apa cu zahar, scortisoara si nuca rasa. Acest fel de preparare este un simbol pentru apa in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

In Moldova persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori". Forma acestora este si o reminiscenta a idolilor neolitici ai fertilitatii. Modul de preparare simbolizeaza cealalta tortura la care au fost supusi Mucenicii: arderea.

Gestul de a da de pomana aceste preparate copiilor si sarmanilor, ar avea ca urmari recolte mai bune si un an cu multe bucurii. 

Dintre superstiii, mai amintim si faptul ca in ziua de Mucenici nu este bine sa lucrati, pentru ca astfel puteti suferi de "40 de saptamani de boala".

Pentru un an agricol imbelsugat, gospodarii de la tara obisnuiau sa scoata afara plugul, peste care spargeau un ou.

Prin alte parti se strange gunoiul din ograda si i se da foc. Apoi, tinerii sar peste el, pentru a fi feriti de boli tot anul. 

Tot de Mucenici, credinciosii spun ca se deschid portile Raiului, iar cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica pe 9 martie.

Daca de Mucenici da zapada sau ploaia, se spune ca acestea ar avea proprietati vindecatoare, mai ales pentru durerile de cap si de ochi.

O alta traditie romaneasca foarte apreciata este cea a celor 40 de pahare de vin. Vinul trebuie sa fie neaparat rosu, reprezentand sangele varsat de cei 40 de Mucenici in cetatea Sevastei.

Traditia spune ca barbatii trebuie sa consume sau sa guste din 40 de paharele de vin pentru a fi sanatosi pe tot parcursul anului si pentru a avea parte de noroc. De aceea, in popor, ziua de 9 martie este considerata a fi ziua barbatului.

Iata si cum sa pregatiti cele doua tipuri de mucenici:

Mucenici moldovenesti

 

Mucenici muntenesti

Sursa foto: easypeasy.ro
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia