Care sunt obiceiurile si traditiile de Mucenici, ziua cand se deschid portile Raiului

Care sunt obiceiurile si traditiile de Mucenici, ziua cand se deschid portile Raiului

Imediat dupa Ziua Femeii, in ultima zi a Babelor, are loc Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici. 

Este cea mai populara sarbatoare a primaverii, dupa Paste. 

Bineinteles ca exista o serie de superstitii si de obiceiuri care vin la pachet cu aceasta sarbatoare. 

Va spunem cateva dintre ele, in cele ce urmeaza.

In primul rand, exista doua tipuri de mucenici pe care-i prepara gospodinele: la cuptor si fierti. Primii sunt moldovenesti, ceilalti sunt muntenesti.

De ce aceasta diferenta de preparare? Nu se stie exact, dar ambele metode au o simbolistica aparte.

Sfintii martirizati au trecut prin multe torturi, pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor: au fost mai intai aruncati intr-un lac cu apa rece ca gheata, arsi, batuti cu pietre etc.

In Muntenia, mucenicii se fac din aluat, in forma de mici opturi (8-ul simbolizand forma umana), care apoi se fierb intr-o apa cu zahar, scortisoara si nuca rasa. Acest fel de preparare este un simbol pentru apa in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

In Moldova persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori". Forma acestora este si o reminiscenta a idolilor neolitici ai fertilitatii. Modul de preparare simbolizeaza cealalta tortura la care au fost supusi Mucenicii: arderea.

Gestul de a da de pomana aceste preparate copiilor si sarmanilor, ar avea ca urmari recolte mai bune si un an cu multe bucurii. 

Dintre superstiii, mai amintim si faptul ca in ziua de Mucenici nu este bine sa lucrati, pentru ca astfel puteti suferi de "40 de saptamani de boala".

Pentru un an agricol imbelsugat, gospodarii de la tara obisnuiau sa scoata afara plugul, peste care spargeau un ou.

Prin alte parti se strange gunoiul din ograda si i se da foc. Apoi, tinerii sar peste el, pentru a fi feriti de boli tot anul. 

Tot de Mucenici, credinciosii spun ca se deschid portile Raiului, iar cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica pe 9 martie.

Daca de Mucenici da zapada sau ploaia, se spune ca acestea ar avea proprietati vindecatoare, mai ales pentru durerile de cap si de ochi.

O alta traditie romaneasca foarte apreciata este cea a celor 40 de pahare de vin. Vinul trebuie sa fie neaparat rosu, reprezentand sangele varsat de cei 40 de Mucenici in cetatea Sevastei.

Traditia spune ca barbatii trebuie sa consume sau sa guste din 40 de paharele de vin pentru a fi sanatosi pe tot parcursul anului si pentru a avea parte de noroc. De aceea, in popor, ziua de 9 martie este considerata a fi ziua barbatului.

Iata si cum sa pregatiti cele doua tipuri de mucenici:

Mucenici moldovenesti

 

Mucenici muntenesti

Sursa foto: easypeasy.ro
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
4
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Tocana de gogonele
5
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata