Care e diferenta dintre inghetata, gelato si sorbet?

Care e diferenta dintre inghetata, gelato si sorbet?

Deserturile inghetate ocupa primul loc in topul preferintelor noastre, mai ales in timpul verii. Nici n-ar avea cum sa fie altfel, avand in vedere multitudinea de arome, forme, culori cu care acestea ne stau la dispozitie.

Daca v-ati intrebat vreodata de ce gelato si inghetata au gusturi si texturi diferite, astazi veti gasi raspunsul citind randurile de mai jos.

Ce au in comun cele trei deserturi?

Atat sorbetul cat si inghetata, si gelato sunt deserturi reci. Toate functioneaza pe acelasi principiu: fiind compuse in principal din apa, pe masura ce este expusa la temperatur: scazute, aceasta ingheata si formeaza cristale tari.

Scopul celui care face aceste deserturi este sa impiedice cat mai mult formarea acestor cristale de gheata, pentru a obtine un desert rece, dar cremos.

Cum se combate cristalizarea:Se utilizeaza grasimi ale caror molecule se coaguleaza intre moleculele de apa, impiedicandu-le sa inghete.Se adauga zahar - care formeaza de asemenea o bariera fizica impotriva cristalizarii. Dizolvat in apa, formeza un sirop cu temperatura de inghetare mai mica decat cea a apei. Cu cat este mai mult zahar in sirop, cu atat temperatura de inghetare va scadea.Se incorporeaza aer - inghetata si gelato sunt continuu amestecate pentru a le face mai cremoase.Se ajusteaza temperatura la care sunt pastrate: deserturile pastrate la temperaturi scazute sunt mai tari si mai solide, cele pastrate la temperaturi mai ridicate sunt mai moi si au o textura mai catifelata.Prin ce se diferentiaza cele trei deserturi?Procentul de grasimeCantitatea de aer amestecata in compozitieTemperatura la care sunt servite

Procentul de grasime
Principala sursa de grasime din aceste deserturi o constituie laptele si frisca sau smantana proaspata (creme fraiche). Inghetata contine minimum 10% grasime, gelato contine intre 5-7%, iar sorbetul nu contine deloc. Sorbetul depinde exclusiv de aroma fructelor din care e facut, neavand in compozitie lapte, smantana sau oua, asa cum au inghetata si gelato.

Cantitatea de aer amestecata in compozitie
Daca inghetata si gelato sunt amestecate pe tot parcursul inghetarii, pentru a incorpora cat mai mult aer, in prepararea sorbetului nu se aplica aceleasi principii. Sorbetul nu contine aer deloc, de aceea este un produs dens si foarte aromat. Inghetata contine in proportie de 50% aer. Gelato contine mai putin - intre 25-30% (ceea ce il face mai dens).

Temperatura de servire
Toate deserturile au o temperatura ideala la care ar trebui sa fie servite. E acea temperatura care le accentueaza aromele si le da un gust irezistibil. Inghetata, care are cea mai mica densitate, ar trebui sa aiba la servire o temperatura de aproximativ -20 grade Celsius. Gelato, care este mai putin gras si contine mai putin aer in compozitie, ar trebui trebui sa aiba o temperatura cuprinsa intre -12 si -15 grade Celsius. Sorbetul, la fel ca si gelato, ar trebui sa aiba intre -12-15 grade Celsius la servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Bucataras.RO

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Un dulce simplu și super apreciat în familia noastră!

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti