Care e diferenta dintre inghetata, gelato si sorbet?

Care e diferenta dintre inghetata, gelato si sorbet?

Deserturile inghetate ocupa primul loc in topul preferintelor noastre, mai ales in timpul verii. Nici n-ar avea cum sa fie altfel, avand in vedere multitudinea de arome, forme, culori cu care acestea ne stau la dispozitie.

Daca v-ati intrebat vreodata de ce gelato si inghetata au gusturi si texturi diferite, astazi veti gasi raspunsul citind randurile de mai jos.

Ce au in comun cele trei deserturi?

Atat sorbetul cat si inghetata, si gelato sunt deserturi reci. Toate functioneaza pe acelasi principiu: fiind compuse in principal din apa, pe masura ce este expusa la temperatur: scazute, aceasta ingheata si formeaza cristale tari.

Scopul celui care face aceste deserturi este sa impiedice cat mai mult formarea acestor cristale de gheata, pentru a obtine un desert rece, dar cremos.

Cum se combate cristalizarea:Se utilizeaza grasimi ale caror molecule se coaguleaza intre moleculele de apa, impiedicandu-le sa inghete.Se adauga zahar - care formeaza de asemenea o bariera fizica impotriva cristalizarii. Dizolvat in apa, formeza un sirop cu temperatura de inghetare mai mica decat cea a apei. Cu cat este mai mult zahar in sirop, cu atat temperatura de inghetare va scadea.Se incorporeaza aer - inghetata si gelato sunt continuu amestecate pentru a le face mai cremoase.Se ajusteaza temperatura la care sunt pastrate: deserturile pastrate la temperaturi scazute sunt mai tari si mai solide, cele pastrate la temperaturi mai ridicate sunt mai moi si au o textura mai catifelata.Prin ce se diferentiaza cele trei deserturi?Procentul de grasimeCantitatea de aer amestecata in compozitieTemperatura la care sunt servite

Procentul de grasime
Principala sursa de grasime din aceste deserturi o constituie laptele si frisca sau smantana proaspata (creme fraiche). Inghetata contine minimum 10% grasime, gelato contine intre 5-7%, iar sorbetul nu contine deloc. Sorbetul depinde exclusiv de aroma fructelor din care e facut, neavand in compozitie lapte, smantana sau oua, asa cum au inghetata si gelato.

Cantitatea de aer amestecata in compozitie
Daca inghetata si gelato sunt amestecate pe tot parcursul inghetarii, pentru a incorpora cat mai mult aer, in prepararea sorbetului nu se aplica aceleasi principii. Sorbetul nu contine aer deloc, de aceea este un produs dens si foarte aromat. Inghetata contine in proportie de 50% aer. Gelato contine mai putin - intre 25-30% (ceea ce il face mai dens).

Temperatura de servire
Toate deserturile au o temperatura ideala la care ar trebui sa fie servite. E acea temperatura care le accentueaza aromele si le da un gust irezistibil. Inghetata, care are cea mai mica densitate, ar trebui sa aiba la servire o temperatura de aproximativ -20 grade Celsius. Gelato, care este mai putin gras si contine mai putin aer in compozitie, ar trebui trebui sa aiba o temperatura cuprinsa intre -12 si -15 grade Celsius. Sorbetul, la fel ca si gelato, ar trebui sa aiba intre -12-15 grade Celsius la servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Placinta cu carne si ghebe
Bucataras.RO

Placinta cu carne si ghebe

Ne plac mult placintele cu carne si cum nu facusem de mult una am zis ca este momentul dar nu aveam suficienta carne in casa...

Placinta cu carne si ghebe
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin