Bucatariile sunt considerate camerele cele mai infestate de microbi din intreaga casa. Mancarea cruda: legumele si carnea sunt purtatoare de microorganisme periculoase care pot infesta tocatoarele, vasele si, in special, buretii de bucatarie. Acestia sunt plini de particule de mancare, iar fibrele din componenta lor constituie adapostul perfect pentru bacterii.
Un burete umed poate cultiva o intreaga populatie de bacterii in doar 2 saptamani. Bacteriile nu pot supravietui mai mult de cateva ore pe o suprafata uscata.
Un studiu efectuat in gospodariile din SUA a descoperit ca exista aproximativ 21.000 de bacterii intr-un cm patrat din buretele de bucatarie. In aceleasi case, cosul de gunoi continea, in medie, 65 de bacterii pe centimetru patrat. Interesant e ca in bucatariile care pareau cele mai curate s-au gasit cele mai mari cantitati de bacterii, explicatia pentru acest fapt fiind ca oamenii preocupati de curatenie au tendinta de a raspandi microorganismele peste tot.
Cum NU puteti dezinfecta buretii de bucatarie?
Daca spalati buretii de bucatarie cu apa fierbinte si cu detergent, nu veti reusi sa exterminati agentii patogeni, insa veti reusi sa ii dispersati in mai multe colonii, mai rapide si mai eficiente, capabile sa colonizeze orice suprafata ating.
Daca spalati buretele in masina de spalat vase, veti obtine un burete ce arata mai curat, dar asta nu inseamna ca nu mai contine bacterii. In general, masinile de vase nu reusesc sa ajunga la temperatura necesara uciderii microorganismelor, iar ciclul de uscare nu este suficient pentru a usca complet buretele. Veti reusi insa sa infectati masina de vase cu bacterii, pe care apoi sa le transferati si vaselor puse la spalat.
Cum puteti dezinfecta buretii de bucatarie?
Cuptorul cu microunde pare sa fie singurul instrument capabil sa ucida milioane de celule bacteriene ce se gasesc in bureti.
Un studiu publicat in Journal of Environmental Health in 2006 afirma ca putem omori bacteriile patogene precum Escherichia Coli si Campylobacter jejuni din buretii de bucatarie si lavete daca le punem 2 minute in cuptorul cu microunde. Aceasta este o solutie ce poate omori bacteriile ingropate adanc in fisurile buretelui.
Pentru ca principiul de functionare al cuptorului cu microunde se bazeaza pe agitatia celulelor de apa, asigurati-va ca buretele sau laveta sunt umede inainte de a le pune in cuptor. Nu le lasati prea mult si nici nu le puneti uscate, pentru ca exista riscul de a da foc la cuptorul cu microunde. Cat de des trebuie decontaminat buretele? Acelasi studiu mentioneaza ca este indicat sa faceti asta o data la doua zile.
Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.
Papricas de pui cu galuste - gustos si savurosReteta simpla pentru briose pufoase cu ciocolata. Descopera cum sa pregatesti aceste delicii rapid, folosind ingrediente de...
Briose cu ciocolata - dulci si delicioaseSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaAceasta reteta de prajitura este perfecta pentru sarbatorile de iarna. Perele posate in vin surprind toate aromele iernii,...
Prajitura aromata cu pere intregiIncercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...
Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakes
Comentarii